Denník N

Päť tipov, ako bezbolestne čosi ušetriť

Zopár praktických tipov, ako a kde zbytočne nemíňať

Tipov na praktické denné šetrenie je plný internet: jazdiť mestskou namiesto auta, pri nakupovaní sa pridržiavať zoznamu, variť si doma namiesto stravovania sa v reštaurácii…

V rámci životného štýlu FIRE sám uplatňujem už roky zopár tipov, ako a kde šetrím, pričom to nič nestojí – nanajvýš pár minút môjho času. Tak poďme na to.

1. Bankový účet zdarma
Každý môže mať bankový účet zdarma. Ak to nedokáže vo svojej banke, existujú predsa alternatívy. Využívam služby viacerých bankových domov a nikde za vedenie účtu neplatím. Všetko sa dá, len sa tomu treba trochu povenovať, aby človek na to spĺňal všetky podmienky. Musí ich však poznať a nič ho to nemusí stáť.

Som aj klientom banky, ktorá si za vedenie štandardne účtuje 7 eur mesačne, čiže 84 eur ročne, pri dvoch účtoch v domácnosti sa suma môže vyšplhať až do výšky 168 eur ročne. Načo?

2. Druhý pilier
Kto ešte nedovŕšil 35. rok života, pracuje a nevstúpil do II. piliera, mal by to okamžite zmeniť. Dôchodkový systém na Slovensku je solidárny, z odvodov súčasných pracujúcich sa financujú dôchodky súčasných dôchodcov, a tak to bude aj v budúcnosti.

Spoliehaš sa výlučne na dôchodok  z I. piliera? „To neděláš dobře, Jaromíre,“ povedal by klasik z Vesničky. Druhý pilier síce nie je úplná záchrana, ale našetrené prostriedky v ňom sú aspoň dedičné. A jeho zavedenie je bezplatné.

3. Preplatok na daniach a vyššie zálohové platby
Dostávať síce menej mesačne vo výplate, ale v apríli potom inkasovať naraz preplatok na daniach každoročne poteší. Sú to rádovo naakumulované stovky eur. Ideálne pre tých, čo nevedia nič odložiť priebežne z výplaty.

Ak mi vyjde preplatok byt/elektrina, pošlú mi ho na späť účet a snažia sa potom znížiť zálohové platby. Márne. Zálohové platby stále platím rovnako vysoké, tie peniaze sa nikam nestratia a po roku pred letom ma opäť čaká preplatok. To isté čo pri daniach, v súčte desiatky až stovky eur jednorazovo.

4. Veci, ktoré potrebujem, nakupujem vtedy, keď ich nepotrebujem
Keďže doma nejem pečivo, čiže ho nepotrebujem čerstvé, do obchodu mierim spravidla iba raz do týždňa. Vždy však platí, že veci, ktoré potrebujem, nakupujem vtedy, keď ich nepotrebujem. Dokonalý príklad: combo prášok na pranie a aviváž. Konkrétne XXL balenie konkrétneho prášku, ktorý doma užívame, stojí bežne 16,99 eura, ale raz mesačne je zaručene vždy za polovicu. Práve vtedy kúpim dve balenia a približne na dva mesiace mám zásobu, ktorá sa nepokazí. S avivážou, sprchovým gélom či ústnou vodou je to podobne. A keď povedzme o dva týždne v inom reťazci je prášok znova za podobnú akciovú sumu, kúpim ďalší do zásoby – áno, hoc aj po dvoch týždňoch. Keby nám prášok doma náhodou došiel, zrejme letím do najbližšieho obchodu kúpiť rýchlo prvý, ktorý zaručene nebude v akcii. Takáto situácia však nikdy nenastane.

Keď je v akcii ovocie alebo zelenina v čase, keď idem nakupovať, podnikám kobercový nálet a beriem veci aj na týždeň. Pri značnej dennej spotrebe zelovocu v domácnosti a správnom skladovaní všetko vydrží do najbližšieho nákupu.

Kvalitné tenisky v skvelej akcii? Hneď beriem dvoje, jedny povedzme modré a druhé červené. V škatuli v skrini nezavadzajú a o pár mesiacov akoby som našiel. Potrebujem ich a budem ich potrebovať do konca života. A takto by som mohol pokračovať s ďalšími vecami, ktoré sa nepokazia.

5. Dovolenkujem vtedy, keď je to lacné
S výnimkou koronaroka 2020 pravidelne dovolenkujem doma aj v zahraničí, čo, samozrejme, nie je nič neobvyklé. Dovolenku však nikdy neplánujem štýlom: chcem ísť presne vtedy a vtedy. Idem vtedy,
keď sú v akcii letenky, pričom paralelne pozriem aj ceny ubytovania, aby som zbytočne nepreplatil ani túto položku: pokiaľ to spolu „hrá“, idem do toho. Iste, pri školopovinných deťoch či povinných celozávodných dovolenkách je to ťažšie, ale nie úplne nemožné. Rovnako sa to týka aj dovolenky autom na Slovensku: na jeseň je príroda nielenže najkrajšia, ale po letnej sezóne sú aj ceny ubytovania na dne. Tak isto napríklad tesne pred Vianocami, čo viem opakovane z osobnej skúsenosti. Využitie zákonne zavedeného rekreačného príspevku potom celkový dobrý pocit len a len umocňuje.

Zhrnutie:
Ani jeden z vyššie uvedených tipov mi nijako neznižuje kvalitu života, keďže si nič nemusím odopierať. Samozrejme, nepôjdem dovolenkovať do juhovýchodnej Ázie v období dažďov len preto, že sú vtedy lacné letenky. To rozhodne nie. Ale oplatí sa sledovať ceny, aby človek nestratil prehľad, počkať si na dobrú akciu – a potom jednoducho využiť šancu!

 

Teraz najčítanejšie

Radovan Klein

Vyštudoval žurnalistiku v Bratislave, kde od roku 2005 aj žije. Médiá po desiatich rokoch vymenil za oblasť automotive a PR. V roku 2018 sa vydal na dlhú cestu k finančnej slobode, ktorá ide ruka v ruke s neustálym zvyšovaním finančného povedomia. Vo voľnom čase ešte behá so psom po kopcoch sťaby amatérsky trail- a skyrunner.