Denník N

Každý občan Slovenska má právo žiť dôstojne

Asi ste si všimli, začali sa množiť príbehy rodín, ktorým poisťovne nechcú preplácať liečbu. Na Slovensku máme takých rodín tisíce. A keď sa príbeh niekoho silne medializuje, poisťovňa zmení svoje rozhodnutie. Preto sme spustili petíciu #Podpisujem.

Každý občan Slovenska má právo žiť dôstojne. A to sa tisícom slovenských rodín nedeje. Každý z nás pozná niekoho, kto má rakovinu, kto má ťažko choré dieťa, mamu alebo otca. A každý z nás pozná rodiny, ktorým poisťovne odmietli preplatiť liečbu, lieky alebo zdravotné pomôcky aj napriek tomu, že to dokázateľne potrebujú. Tieto rodiny sú nútené živoriť a žiadať ľudí o peniaze v zbierkach. Prečo? Lebo poisťovne potrebujú svoj zisk? V zahraničí existujú súkromné poisťovne a aj napriek tomu dostávajú pacienti lepšiu starostlivosť a kvalitnejšie lieky ako na Slovensku.

Podľa riaditeľky Ligy proti rakovine Evy Kováčovej je situácia na Slovensku neúnosná. Pýtam sa, aký je rozdiel medzi slovenskou dôchodkyňou Jankou Ferienčíkovou a dôchodkyňou v Rakúsku? Jankin príbeh dokazuje, v akom stave je slovenské zdravotníctvo. Ako je možné, že v Rakúsku preplácajú liečbu, ktorá na Slovensku nie je ani schválená? Stovky rodín s onkologickými pacientmi by o tom vedeli napísať knihu.

Naša petícia #Podpisujem má našim politikom ukázať, že je nás veľa, a že chceme zmeniť svoje životy. Chceme, aby politici zriadili Fond pomoci a z neho okamžite uhradili liečbu, lieky a pomôcky všetkým, ktorí to dokázateľne potrebujú. Ak lekár povie, že niekto potrebuje lepšie lieky, musí mu ich štát zaplatiť. Ak lekár povie, že dieťa potrebuje vozík, ortézu alebo liečebný pobyt, tak to musí štát zaplatiť.

Áno, bude to stáť veľa peňazí. A je to len prvý krok. Je to ale len politické rozhodnutie, či bude mať Slovensko zdravších ľudí a menej mŕtvych alebo budeme mať Slovensko s modernými vrtulníkmi, nezmyselným tunelom a bohatými poisťovňami. Čo je viac? Ľudský život?

Počas prvých dní petíciu podpísalo už takmer 3.000 ľudí. Je to nástroj, ako okamžite pomôcť tisíckam rodín na Slovensku. Verím, že sa k nám pridajú aj osobnosti spoločenského života.
Ukážeme, že keď nás je veľa a keď sa spojíme, dejú sa zázraky.

Petíciu nájdete tu:  https://bit.ly/3nZzaal

Ďakujem.

Foto ilustračné, zdroj internet

Teraz najčítanejšie