Denník N

Môžu byť nositeľmi novej politickej kultúry politici, ktorí sú plagiátormi?

Slovensko potrebuje elity, ktorých morálne vlastnosti a postoje budú vzorom pre občanov. Táto vláda má od toho veľmi ďaleko a pomôže iba jej rozsiahla rekonštrukcia alebo predčasné voľby.

Prejav nespokojnosti či nesúhlas s rozhodnutiami súčasnej vlády automaticky neznamená, že si kritici želajú vládu kotlebovcov, harabinovcov a im podobných. Pred rokom, počas predvolebnej kampane, sľubovali strany terajšej koalície zmenu. Zmenu, ktorá mala spočívať aj v príchode novej politickej kultúry, na ktorú však dodnes čakáme len márne. Nejeden z nás tak môže mať oprávnený pocit hanby zo správania sa politikov v čele našej krajiny. Verili sme, že počas tejto vlády vďaka sľubovanej zmene už nebudeme svedkami káuz podobných rigoróznej práci bývalého predsedu NR SR Andreja Danka. Žiaľ, nestalo sa tak.

Vláda Mgr. Igora Matoviča dáva svojimi postojmi signál všetkým slušným občanom i študentom, že podvádzanie nie je nevhodné. Vyvodenie zodpovednosti za takéto konanie? Maximálne, že nebudú usvedčené osoby používať svoj titul, ako to zatiaľ funguje v prípade predsedu NR SR Borisa Kollára1. Vo vyspelých európskych krajinách ako napr. v Nemecku či Rakúsku by politik odstúpil po odhalení plagiátorstva. Bez debaty. Príkladom môže byť nedávna kauza dnes už bývalej rakúskej ministerky práce a rodiny2.

Pán premiér na otázku novinárov, či sa vzdá svojho titulu odvrkol, že záleží od toho, ako sa rozhodne minister školstva. Tento spôsob komunikácie a riešenia situácie nás núti k smutnému zamysleniu, či môže slovenská politika ešte viac preraziť svoje pomyselné dno. Hoci od človeka, ktorý dáva svojich poslancov na detektor lži, pomenúva svojho koaličného partnera slovami, ktoré sa v rámci slušného rozhovoru v danom kontexte nepoužívajú a dáva mu za vinu tisícky obetí pandémie, môžeme čakať čokoľvek.

Víťazná strana zažíva ani nie po roku od volieb taký prudký prepad preferencií, ktorý nemá obdobu v ére slovenskej samostatnosti. Pokiaľ nedôjde k ráznej zmene komunikácie a postojov vlády, tak najneskôr o tri roky môžeme zažiť déjà vu z roku 2012, keď SMER-SD vo voľbách prevalcoval vtedajšiu politickú konkurenciu, ktorej trvalo roky, kým sa dokázala pozbierať z veľkej volebnej porážky. Pokiaľ sa tak stane, vinníkmi budú tí, ktorí sľubovali zmenu. Zatiaľ sme svedkami chaosu, katastrofálnej komunikácie čelných politických predstaviteľov a politickej kultúry, ktorá nie je hodná žiadneho členského štátu EÚ, ba ani žiadneho štátu, kde sú politickí predstavitelia demokraticky volení.

Pokiaľ politická kultúra slovenských politikov zatiaľ nedozrela do stavu, že sa za plagiátorstvo vzdáva politik svojej funkcie (a verme, že sa takého stavu raz dočkáme), tak by tieto osoby mali urobiť to najmenej, čo od nich v tejto chvíli očakávame. Obyčajné gesto – priznanie si chyby a vzdanie sa titulu.


  1. https://slovensko.hnonline.sk/2170253-kollar-neodstupi-odteraz-budem-pouzivat-iba-svoje-meno-reagoval-na-obvinenia
  2. https://dennikn.sk/2217834/rakuska-ministerka-odstupila-pre-titul-z-stu/

Teraz najčítanejšie