Denník N

Hodnotíme kandidátov na špeciálneho prokurátora: Prečo by Daniel Lipšic nemal uspieť

Kandidáti na špeciálneho prokurátora Peter Kysel (vľavo hore), Daniel Lipšic, Ján Šanta a Vasiľ Špirko. Foto N – Tomáš Benedikovič, Vladimír Šimíček
Kandidáti na špeciálneho prokurátora Peter Kysel (vľavo hore), Daniel Lipšic, Ján Šanta a Vasiľ Špirko. Foto N – Tomáš Benedikovič, Vladimír Šimíček

Našim favoritom je zatiaľ prokurátor Peter Kysel. Pozorne budeme sledovať verejné vypočutie všetkých kandidátov

Vlani sme ako jediná mimovládka zhodnotili kandidátov na generálneho prokurátora. Vo voľbe nakoniec uspel Maroš Žilinka, ktorý aj nám vo finále vyšiel ako najlepší. Na verejnú kontrolu sme sa odhodlali aj pri voľbe špeciálneho prokurátora, kde popri trojici prokurátorov Petrovi Kyselovi, Jánovi Šantovi a Vasiľovi Špirkovi kandiduje aj expolitik a advokát Daniel Lipšic. Okrem zvýšenia transparentnosti voľby je našim cieľom podporiť objektívne najkvalitnejšieho adepta.

Jadrom nášho hodnotenia je porovnanie výkonnosti kandidátov. Dobrou správou je, že tento krát sú kandidáti ešte otvorenejší ako pri voľbe GP. Štatistiky za posledných päť rokov nám v novembri poslalo päť zo siedmich uchádzačov. Teraz vyplnili dotazník všetci. Peter Kysel dokonca podrobne opísal svoje výkony i 25 súčasných prípadov, vďaka čomu máme ucelenejší prehľad o jeho prokurátorskej činnosti.

Získali sme aj podrobné majetkové priznania od troch zo štyroch kandidátov, pričom ten štvrtý – Peter Kysel jeho neposkytnutie vysvetlil bezpečnostnými dôvodmi a pridelenou policajnou ochranou. Pri vlaňajšej voľbe generálneho prokurátora boli ochotní o majetkovom pozadí hovoriť len traja z celkovo siedmich kandidátov.

Trojica kandidujúcich prokurátorov pôsobí zhodne na ÚŠP. Ich prácu tak možno korektnejšie porovnať, aj keď stále len orientačne, pretože základné čísla nedovoľujú viac. Kým Ján Šanta a Vasiľ Špirko sa venuje ekonomickej kriminalite, Peter Kysel je zameraný na organizovaný zločin a terorizmus. Štatistiky ukazujú nižšiu výkonnosť v prípade Špirka, Šanta a Kysel majú lepšie výsledky.

Kto má lepšie čísla

Za posledných päť rokov dosiahol Kysel na prvom stupni 37 potvrdzujúcich rozsudkov. Šanta naproti tomu 20 a Špirko iba 7. Všetci traja majú vynikajúcu úspešnosť (Kysel a Šanta 95%, Špirko dokonca 100%). Šanta má najlepšiu bilanciu súdom prijatých obžalôb – až 20, keď ho potiahol minulý rok s ôsmimi obžalobami. Kysel dotiahol pred súd v sledovanom období 12 káuz. Podľa jeho popisu šlo o veľké prípady vrážd a ďalšej trestnej činnosti najmä v prostredí organizovaného zločinu, kde už padli dva neprávoplatné doživotné tresty (v kauze Dvojičky).

Rozdiely medzi kandidátmi sú i pokiaľ ide o ich profilové kauzy. Požiadali sme ich, aby nám opísali najvýznamnejšie. Zaostáva opäť Vasiľ Špirko, ktorý sa môže pochváliť najmä kauzou ruských podnikateľov Salmanovcov a na súde stále otvorenou kauzou štátnej lotériovej spoločnosti TIPOS. Šanta má na konte prípad daňového podvodníka Mikuláša Varehu i kauzu veľkopodnikateľa Jozefa Majského. Výraznejšie do povedomia sa dostal v roku 2018, keď navrhol väzbu Mariána Kočnera v kauze zmeniek TV Markíza, ktorá bola nedávno dotiahnutá do právoplatného konca.

Kysel dozoroval prípady organizovaných zločineckých skupín Miroslava Štvrteckého, Sýkorovcov, úkladnú vraždu exprimátora Hurbanova Lászloa Basternáka. V súčasnosti je pri kauze s krycím názvom Judáš, kde bol obvinený dnes už zosnulý bývalý policajný prezident  Milan Lučanský. Pri práci sa ocitol v ohrození života, kvôli čomu je už 10 rokov pod ochranou Úradu na ochranu ústavných činiteľov.

Šanta má ako jediný z trojice prokurátorov manažérske skúsenosti na strednom stupni riadenia, keď bol päť rokov riaditeľom ekonomického odboru ÚŠP (2005-2010). Iba on má akademické skúsenosti (v súčasnosti prednáša na dvoch vysokých školách), publikačnú a vedeckú činnosť. Pozitívom Kysela je, že ovláda anglický jazyk (úroveň B2) a má medzinárodné skúsenosti. Najnovšie je národným spravodajcom pre EUROJUST v záležitostiach terorizmu.

Mlčiaca väčšina

V prípade špeciálneho prokurátora ide o mocnú postavu, ktorá má dosah na stíhanie najzávažnejšej trestnej činnosti. Ako to láme charakter sme mohli vidieť u Dušana Kováčika, ktorý sa z uznávaného prokurátora prepracoval až do väzby s vážnymi obvineniami. Odborné kvality jeho nástupcu môžu byť len jednou stránkou mince. Druhou je vysoká morálna integrita, ktorá dáva záruku, že sa smutný príbeh nezopakuje.

Pri kandidátoch – prokurátoroch platí, že roky fungovali pod Kováčikom, s ktorým boli spájané vážne podozrenia. Každý z nich sa s ním však dostal do vážneho sporu. Šanta si od šéfa vyslúžil účelovú disciplinárku potom, ako sa v roku 2010 rozhodol kandidovať proti nemu. Kyselovi zase Kováčik odňal prípad, kde vyšetrovanie viedlo k vysokopostavenému činiteľovi. Kysel proti tomu protestoval, za čo si podľa jeho slov vyslúžil od Kováčika pozvanie na koberček a bolo mu oznámené, aby „do piatich dní vypadol“, čo sa napokon neudialo.

Na verejnosť prenikla situácia Vasiľa Špirka, ktorý narazil na vtedajšiu moc v momente, keď sa mu dostali na stôl podozrenia o korupcii smerujúcej k členom vlády. Tesne po vražde novinára Kuciaka a jeho snúbenice sa rozhodol usporiadať pamätný brífing pred budovou ÚŠP. Na pomery prokuratúry neštandardný krok  odôvodnil obavou o svoj život. Kováčik proti nemu inicioval disciplinárku, ktorá však nepreukázala previnenie.

Pri kandidátoch – prokurátoroch vnímame negatívne oportunizmus, s akým fungovali pod pochybným špeciálnym prokurátorom a pri Kyselovi a Šantovi napríklad aj fakt, že sa verejne nezastali kolegu Špirka, ktorého neprípustným spôsobom zastavila bývalá vládna moc. Pri Kyselovi vidíme aj jeho chybu, po ktorej sa dostal v roku 2014 na slobodu nebezpečný zločinec Michal Blažíček a za ktorú bol prokurátor disciplinárne potrestaný.

Špirkovi zase vyčítame, že s verejnou kritikou prišiel až keď šlo o neho samotného. Pri Šantovi nás vyrušuje napríklad jeho postup v kauze Štefana Duča, keď prípad prekvalifikoval, vďaka čomu sa dostal na košickú okresnú prokuratúru, kde bol predpoklad, že bude stíhať kontroverzného podnikateľa mierne. Vo veci musel zasiahnuť Šantov nadriadený prokurátor. Postaral sa o návrat kauzy na ÚŠP a Šantovi prípad odňal.

Advokát vs. prokurátori

Porovnávať prácu advokáta Lipšica s výkonom elitných prokurátorov je zložitejšie. O jeho profesijných kvalitách svedčí, že po odchode z politiky nadobudol status v médiách sa pravidelne objavujúceho renomovaného advokáta zahrnutého najlukratívnejšími ponukami, z ktorých si môže vyberať. Je partnerom šiestej najväčšej právnickej kancelárie na Slovensku Dentons. Lipšicov tím má podľa jeho vyjadrenia v súčasnosti na stole približne 100 vecí, z ktorých je väčšina trestnoprávnej agendy. Zvyšok tvoria konania pred ústavným súdom a civilné spory.

Za ostatné roky bol Lipšic pri najvýznamnejších trestných kauzách. Na súde sa stretával so svojim protikandidátom Šantom v kauze zmeniek TV Markíza, kde stál na strane televízie, alebo sa stretáva s protikandidátom Kyselom v rámci akcie Judáš, kde zastupuje bývalého námestníka SIS  Borisa Beňu. Figuruje i v najsledovanejšej súdnej kauze posledného obdobia týkajúcej sa vraždy novinára Jána Kuciaka, kde je zástupcom jeho rodičov.

V sledovaných policajných akciách zastupuje kajúcnikov, ktorí sa spolupracujú s políciou. V kauze Plevel, kde bol obhajcom Františka Tótha, ktorý rozkryl korupčné prostredie na žilinských súdoch. V bohatom portfóliu má však i kontroverzných klientov. To je obhajoba youtubera Martina Daňa v spore s exministrom Jánom Počiatkom, veľkopodnikateľa Milana Fiľa v spore s bývalými zamestnancami ružomberských papierní, alebo napr. firmy Mecom z portfólia finančnej skupiny Penta.

Lipšicova morálna integrita prešla testom dlhoročného pôsobenia v špičkovej politike. Má tiež manažérske skúsenosti z riadiacich pozícií na najvyššej úrovni. Kým trojica prokurátorov absolvovala štúdium práva na Slovensku, Lipšic má za sebou i štúdium v USA – na Univerzity of Minnesota, na Georgetown Univerzity a postgraduálne štúdium na Harvarde. V kombinácii s top kariérou trestného advokáta a skúsenosťami z postov ministra vnútra a spravodlivosti je predpoklad, že by odborne zvládol pôsobenie na čele ÚŠP.

Vízie

Okrem prokurátorov ŠantuŠpirka majetkové priznanie vyplnil aj Lipšic, aj to aj napriek tomu, že vysoké príjmy v posledných rokoch nie sú z pôsobenia vo verejnej funkcii. Ako jediný podrobne opísal aj svoje majetkové záväzky. Z majetkových priznaní kandidátov – prokurátorov tiež vyplýva, že boli pravidelne odmeňovaní Dušanom Kováčikom. Najmä Šanta, ktorý dostal trojtísícové odmeny každý sledovaný rok, v roku 2019 dokonca 4500 eur.

Kým Kováčik zarobil vo funkcii v roku 2019 takmer 105-tisíc eur, Šanta a Špirko 90-tisíc. Lipšic v špičkovej advokátskej pozícii o tretinu viac. Najväčším majetkom pred potenciálnym vstupom do vysokej funkcie disponujú Lipšic (byt v odhadovanej trhovej hodnote 400-tisíc eur) a Špirko (byt v odhadovanej trhovej hodnote 90-tisíc eur + dom v odhadovanej trhovej hodnote 300-tisíc eur). Za nimi je Šanta (byt v odhadovanej trhovej hodnote 300-tisíc eur).

Kandidátov sme požiadali aj o stručné predstavenie ich vízií ohľadom ďalšieho smerovania Úradu špeciálnej prokuratúry. Najkvalitnejšie plány predstavili Šanta a Kysel, ktorí obaja zhodne navrhujú zjednodušenie štruktúry úradu a zvýšenie počtu jeho prokurátorov.

Kysel ako jediný presadzuje razantnú zmenu vecnej pôsobnosti ÚŠP. S kritikou časti odbornej verejnosti sa stretol jeho návrh vypustiť z agendy úradu extrémistické trestné činy. Šanta sa chce vysporiadať s prieťahmi, väzobné veci v prípravnom konaní chce končiť do roka. Predstavil ale napríklad aj potrebu zriadenia analytickej skupiny priamo na ÚŠP, čo odôvodňuje zvýšeným nápadom rozsiahlych káuz.

Vo víziách kandidátov sme hľadali recept na to, ako sa vysporiadať s prípadnými nekalosťami, aké sa diali v minulosti priamo v kancelárii šéfa úradu. Riešenie ponúkol iba Šanta, a to v zvýšenej kontrole generálnym prokurátorom, parlamentom a Radou prokurátorov a v pravidelnom verejnom odpočte činnosti špeciálneho prokurátora. V oblasti transparentnosti má najlepšie plány Kysel. Chce informovať o podaných obžalobách, zverejňovať prehľad zaťaženosti prokurátorov, vysvetľovať dôvody zastavenia trestných stíhaní a zverejňovať dôvody odňatia spisov prokurátorom.

Náš favorit

Nie je jednoduché dať na misky váh argumenty pre a proti. Každý z kandidátov má totiž potenciál byť dobrým šéfom ÚŠP. Pôsobenie Daniela Lipšica v politike nie je podľa nás diskvalifikáciou pre jeho kandidatúru. Štvorročný odstup sa nám javí ako dostatočný. Nebyť silných väzieb k vládnej strane OĽaNO, uprednostnili by sme ho pred inými kandidátmi. Vieme si však veľmi dobre predstaviť, že sa prihlási v nasledujúcej voľbe o sedem rokov.

Teraz môže jeho zvolenie ohroziť vnímanie nestrannosti prokuratúry nad únosnú mieru. Zanedbateľný (ale nie neriešiteľný) nie je ani dočasný konflikt záujmov Lipšica vyplývajúci z povahy jeho advokátskej práce, keď by zrazu pri viacerých top prípadoch prešiel na druhú stranu.

Z nášho pohľadu sú momentálne najlepšími prokurátori Ján Šanta a Peter Kysel, ktorých vnímame ako vyrovnaných, s malými rozdielmi. Okrem vyššie uvedeného je plusom Šantu jeho otvorenosť smerom k verejnosti. Ako jeden z mála prokurátorov dovolil už v dávnejšej dobe médiám snímať jeho tvár. Kladom sú nepochybne i jeho komunikačné zručnosti, presvedčivé vystupovanie a schopnosť budovania pozitívneho imidžu.

Aj napriek tomu sme sa po diskusii rozhodli pred verejným vypočutím podporiť kandidatúru Petra Kysela. V jeho osobe oceňujeme vysokú profesionalitu, skvelé a stabilné pracovné výsledky, slušný morálny kredit, transparentnosť, s ktorou pristúpil k nášmu hodnoteniu, kvalitu jeho vízie pre špeciálnu prokuratúru a tiež odstup od skompromitovaných prokurátorských elít, ktorý si v minulosti dokázal držať. Budeme zvedaví na jeho budúco týždňový výkon pred poslancami parlamentu. Spolu s ďalšími kandidátmi ho budeme pozorne sledovať.

Ľuboš Kostelanský, Gabriel Šípoš, Ján Ivančík

Podporte, prosím, našu prácu v téme prokuratúry. Ďakujeme!

 

Teraz najčítanejšie