Denník N

Izrael vedie v očkovaní na svete. Je to skutočne prekvapenie?

Z približne deväťmiliónovej populácie Izraela budú o niekoľko dní zaočkované až 3 milióny obyvateľov, z ktorých už takmer polovica dostala aj druhú dávku očkovacej látky. V celosvetových priečkach porovnávajúcich množstvo zaočkovanej populácie Izrael bezkonkurenčne vedie už niekoľko týždňov. Čo sa skrýva za úspechom „Svätej Zeme“? Ako sa podarilo presvedčiť spoločnosť Pfizer a v rekordnom čase zaobstarať obrovské množstvo dávok vakcín pre drobnú krajinu na Blízkom východe?

 

Úspech Izraela tkvie v súhre významných kľúčových faktorov, ktoré vyplývajú z krátkeho fungovania Izraela ako štátu takpovediac na hrane. Od svojho oficiálneho vzniku v stave ustavičných vojnových konfliktov a bez prírodných zdrojov Izrael v počte start-upových spoločností na obyvateľa dávno predbehol väčšie krajiny zo stabilnejších prostredí, akými boli napríklad Čína, Japonsko, Kórea, Kanada či celá Európa.

Vyhotovenie akéhokoľvek funkčného digitálneho systému v rekordne krátkom čase a spracovanie enormného množstva informácií je teda prvým plusovým bodom, ktorý Izraelu pomohol v čase vyjednávania s Albertom Bourlom, výkonným riaditeľom spoločnosti Pfizer. V kombinácii s relatívne malou populáciou má spoločnosť Pfizer možnosť získať po rýchlom masívnom očkovaní cenné a kvalitné dáta, ktoré bude môcť použiť vo svoj prospech. Propagáciou svojho úspechu bude môcť výrazne oslabiť ostatných výrobcov vakcín na trhu.

Izraelský premiér Benjamin Netanyahu a izraelský minister zdravotníctva Yuli Edelstein prisľúbili vo svojich priamych vyjednávaniach s výkonným riaditeľom Pfizeru, že vybudujú jednu z najrýchlejších očkovacích aktivít na svete. Rovnako sa zaručili, že budú zdieľať údaje o dopade na pandémiu, pokiaľ Pfizer bude doručovať očkovacie látky včas a bez prestávok. Spoločnosť s týmto návrhom súhlasila a začala s dodávkami už v polovici decembra. Odvtedy približne raz týždenne pristáva lietadlo s dávkami BioNTech vakcíny od firmy Pfizer. Izrael je vzhľadom na svoju polohu roky odkázaný na dovoz tovaru a vybudovaná logistika tiež veľmi napomáha v rýchlej distribúcii vakcín obyvateľstvu.

Keďže Izrael čakajú ďalšie, už štvrté voľby za posledné dva roky, izraelský premiér berie možné porazenie pandémie na území svojho štátu ako príležitosť uspieť v nadchádzajúcich marcových voľbách. Po búrlivých protestoch, ktoré sa konali kvôli dopadu pandemických opatrení na miestnu ekonomiku, však nie je jasné, či takýto úspech bude dostatočný na získanie potrebného počtu hlasov.

Krajina totiž zaznamenala oveľa horší dopad práve na svoju ekonomiku ako na samotné zdravotníctvo, ktoré aj počas najväčšieho nárastu hospitalizácií vedelo poskytnúť kvalitnú zdravotnú starostlivosť. Svedčí o tom aj fakt, že pri celkovom počte 634 tisíc infikovaných eviduje Izrael 4700 obetí. Slovensko má približne rovnaký počet obetí ochorenia COVID-19, no v porovnaní s Izraelom iba tretinový počet infikovaných.

Systém zdravotníctva je plne digitalizovaný a komunitne orientovaný. Disponuje rozsiahlou koncentrovanou sieťou menších zdravotníckych zariadení po celej krajine, v čom spočíva veľká výhoda pre rýchle dopravenie vakcín obyvateľom Izraela. Dôležitú úlohu zohráva aj sociálny faktor (nielen) zamestnancov zdravotníckeho sektora, ktorí v dňoch od začiatku vakcinácie pracujú nadčasy mnohokrát na dobrovoľnej báze so značnou podporou osôb zo sektoru civilnej obrany.

V krajine, tak ako všade vo svete, pôsobia dezinformačné antivaxerské hnutia, no zdá sa, že ohrozené skupiny nechcú hazardovať so svojím životom a nechávajú sa dobrovoľne zaočkovať.  Záujem o vakcínu je dokonca taký veľký, že ku koncu služieb očkovacích centier sa zhromaždia mladí ľudia, ktorí nespĺňajú aktuálne kritéria na získanie očkovacej látky, no majú šancu byť zaočkovaní dávkami, ktoré zostanú nazvyš. Sú zriadené skupiny na sociálnych sieťach, kde sa dopredu informuje, kam sa môžu ľudia v prípade väčšieho množstva očkovacích látok dostaviť, aby sa využili všetky dostupné vakcíny, ktoré by inak museli byť zlikvidované.

Maccabi, jeden z poskytovateľov zdravotnej starostlivosti v Izraeli, zverejnil prvé výsledky účinnosti vakcín, ktoré sledoval na vzorke 163 tisíc zaočkovaných Izraelčanov. Preukázala sa 92-percentná účinnosť, čo je o tri percentá menej ako oficiálne uvádzal Pfizer na základe svojich klinických štúdií. Napriek tomuto poklesu účinnosti ide stále o veľmi pozitívne čísla, pretože ani jeden z infikovaných ľudí po zaočkovaní nemusel byť hospitalizovaný a priebeh ochorenia bol len veľmi mierny.

Zdroj: ourworldindata.org
Počet hospitalizovaných pacientov s COVID-19 na milión obyvateľov

Podľa informácií izraelského ministerstva zdravotníctva bolo do nemocnice poslaných 16 pozitívnych osôb z celkového počtu 715 425 zaočkovaných Izraelčanov týždeň po zaočkovaní. Denný prírastok pozitívnych osôb sa pohybuje okolo 7000. Už tri týždne po podaní prvých dávok vakcín bol zaznamenaný až 60-percentný pokles hospitalizácií u osôb do 60 rokov. Momentálne situáciu komplikuje vypätá situácia v oblastiach s obyvateľstvom nerešpektujúcim protipandemické opatrenia a šíriaca sa britská a agresívnejšia juhoafrická mutácia.

 

Možno konštatovať, že centrálne koordinované rokovania pod taktovkou Bruselu zlyhali na celej čiare a sú len náhľadom do neschopnosti EÚ flexibilne reagovať v čase rôznych kríz. Ak sa Slovensko dostane k vakcínam, bude sa musieť spoliehať na najmenšie jednotky svojho systému, čiže samosprávy jednotlivých miest. Tie sa doposiaľ osvedčili a odviedli skvelú prácu pri celoplošných testovaniach. Slovensko má veľmi silný predpoklad rovnako ako Izrael uspieť v distribúcii vakcín, pokiaľ nebudú jeho sily zbytočne vyčerpané na celoplošné testovania, ktoré pri existencii účinnej vakcíny strácajú už čoraz viac svoje opodstatnenie.

Teraz najčítanejšie

Diana Atzmon Weinberg

Inžinierka priestorového plánovania, ktorá sa odsťahovala pred 13 rokmi do Tel Avivu. V Izraeli pracuje v kancelárii, ktorá pomáha potomkom preživších holokaust z Československa s administratívou ohľadne českého a slovenského občianstva. Úzko spolupracuje s konzulárnymi oddeleniami Českej a Slovenskej republiky po celom svete. Vďaka svojej práci žije niekde medzi Izraelom, Českom a Slovenskom. Vo voľnom čase sa venuje freedivingu a iným bežným športovým aktivitám.