Denník N

Prečo je dnes ťažké v rozhovore počúvať

Skutočné počúvanie prináša porozumenie: ale počúvame naozaj? Čo nám bráni počúvať lepšie? Mnohí z nás sme v tejto dobe unavení, počúvanie je preto náročnejšie. Zamyslime sa spolu viac. Možno stačí malá zmena a náš kontakt s ľuďmi, hoci aj cez telefón, bude kvalitnejší.

Nositeľ Nobelovej ceny, dramatik George Bernard Shaw, úmyselne prišiel na party v Dubline neskoro, hoci bol hlavným hosťom. Napriek tomu ho hostiteľka privítala s úsmevom. Svoje meškanie ospravedlnil slovami: ,,Prepáčte madam, idem neskoro, pretože mi trvalo príliš dlho, kým som zabil svoju svokru.” Hostiteľka odpovedala: ,,Nevadí, pán Shaw. Prosím, poďte ďalej a dajte si drink. ”Touto anekdotou Shaw dokázal, ako málo ľudia počúvajú, a to aj v prípade, že povieme niečo poburujúce.
Je užitočné vedieť, prečo pri rozhovore s priateľom v náročných chvíľach  prestávame počúvať:
Náš vlastný diskomfort je zahlcujúci
Toto obdobie je náročné pre nás všetkých a môže sa stať, že sa nedokážeme úplne koncentrovať pri počúvaní priateľa. Väčšinu z nás trápi únava, nepohoda či smútok. Mnohí sme stratili počas epidémie blízkeho. Ak vašu myseľ zamestnávajú vlastné obavy a ťažkosti, skúste počúvať svojho priateľa radšej len kratší čas,  no vtedy sa snažte dať bokom svoje vlastné obavy. Venujte plnú pozornosť tomu, čo sa deje práve teraz.
Spomienky na naše vlastné straty
Rozhovor s človekom, ktorý počas epidémie stratil blízkeho často prináša aj spomienky na naše vlastné straty, hoci od nich už možno prešli roky. Ak máme problém vyrovnať sa s vlastnými stratami a máme mnoho nevyriešených vlastných záležitostí, nebudeme schopní kvalitne načúvať.
Počúvanie môže byť bolestivé
Cítiť priateľa trpieť je vždy bolestivé. Snažiť sa vyhnúť nepríjemným emóciám je prirodzené. Často preto zmeníme tému a skúšame utiecť z tejto situácie. Pozývame vás, aby ste objavili svoju schopnosť zdieľať bolesť. Pri načúvaní vášmu priateľovi tak vyjadríte spolupatričnosť a on  sa bude cítiť viac pochopený a menej osamelý.
Sme netrpezliví alebo nedokážeme udržať pozornosť dlhší čas
V náročnom období sa nám často mení nálada. Z času na čas sme otravní, nahnevaní či netolerantní. Keď počúvame stále ten istý príbeh, ľahko sa stane, že sme netrpezliví a nesústredení. Prestaneme počúvať. Ak v sebe rozoznáte tieto pocity, urobte si pauzu a zhlboka sa nadýchnite. Keď sa vrátite, možno budete schopní pozornejšie načúvať. Budete menej netrpezliví, ak budete mať na pamäti, že opakovanie príbehu, hnev aj neschopnosť sa prispôsobiť sú súčasťou ťažkého životného obdobia. Niet pochýb o tom, že je pre vášho priateľa prínosné mať vás po boku a hovoriť s vami.
Sústredíme sa na hľadanie riešenia a dávanie rád
Záleží nám viac na činoch a výsledkoch, než na počúvaní. Máme pocit, že naozaj nepomáhame, ak niečo neurobíme. Zabúdame na to, že aj počúvanie je niečím, čo môžeme pre priateľa urobiť. Keď nepochopíme význam načúvania, ponúkame príliš skoro rady v snahe zmierniť ťažobu situácie. V ťažkom období však neexistujú nijaké skratky. Potrebujeme v ňom najmä priestor a kontakt, nie riešenia a rady. V rozhovore so svojím priateľom sa vyhnite odporúčaniam, čo robiť alebo nerobiť, neponúkajte dlhodobé plány.
V tichu sa necítime dobre
Ticho býva často pre mnohých z nás ťaživé. Všetci to poznáme. Keď počas spoločenskej udalosti ľudia zostanú na moment ticho, máme tendenciu niečo povedať. Ignorujeme, že ticho môže pomáhať a pri počúvaní je absolútne nevyhnutné. Momenty ticha ľudí spájajú a môžu spraviť váš rozhovor hodnotnejším.
Ak sa nám podarí navzájom sa kvalitnejšie počúvať, pocítime vzájomnú blízkosť a náš život bude bohatší. Skúsme to aj v týchto ťažších časoch.

Teraz najčítanejšie

PLAMIENOK n.o.

Sme nezisková organizácia, ktorá je na Slovensku priekopníkom rozvoja detskej domácej paliatívnej/hospicovej starostlivosti a smútkového poradenstva a terapie pre deti a ich rodiny. Od roku 2002 bezplatne poskytujeme nevyliečiteľne chorým a zomierajúcim deťom domácu paliatívnu liečbu a starostlivosť. Deti navštevujeme doma v okruhu 2 hodín jazdy od Bratislavy. Od roku 2011 V Centre pomoci smútiacim deťom a rodinám v Bratislave na Zadunajskej ulici 6 bezplatne poskytujeme psychologickú, terapeutickú a poradenskú pomoc smútiacim deťom a ich blízkym ako aj dospelým po strate dieťaťa. Do centra môžu prísť smútiace deti a rodiny z celého Slovenska. Od roku 2003 vzdelávame študentov, odborníkov a laickú verejnosť, aby sa kvalita detskej paliatívnej starostlivosti na Slovensku zlepšovala. Týmto blogom chceme prispieť k tomu, aby sa povedomie o paliatívnej starostlivosti na Slovensku zvyšovalo.