Denník N

poľnohospodárstvo: investujte do vlastných pozemkov II.

Najlepšia investícia je investícia do vlastných pozemkov. Scelenie pozemkov a pozemkové úpravy však nie sú jedinou cestou, ako využiť svoje vlastníctvo. Druhou cestou ako zhodnotiť svoje pozemky sú nájomné zmluvy.

Nájomné zmluvy sú spôsobom, ako sa vlastníci starajú o svoje pozemky. Sú nástrojom, ktorý využívajú užívatelia pozemkov k svojej ekonomickej činnosti – hospodáreniu na pôde a v konečnom dôsledku výrobe potravín. Pre mnohých vlastníkov je jediným kritériom na uzavretie nájomnej zmluvy výška nájmu. Výška nájmu a ekonomická činnosť užívateľov sú spojené nádoby so všetkými dôsledkami.

Ak sa stretávate s aktivitami MPaRV, PPA, NAKA a médí, len zriedka sa dozviete informáciu o vlastníkoch, ktorí svoje pozemky prenajímajú. Tu častokrát platí „o nás, bez nás“. A tak sú vlastníci zabudnutou skupinou, ktorá takmer mlčky je svedkom týchto udalostí a sú len pasívnymi účastníkmi týchto procesov. Ale je to naozaj tak?

Wall Street v posledných týždňoch zažil šok. V podstate to, čo si dovoľovali len silní investori alebo špekulanti, spravili drobní investori s takmer nulovým vplyvom na burze. V zásade dali lekciu veľkým burzovým hráčom ich vlastnými nástrojmi a zbraňami. Stalo sa to veľmi jednoducho: naučili sa ich používať.

Jedným z kľúčových faktorov tejto udalosti je aj vznik online komunít – ich zjednotenie a spoločný postup (v prípade Slovenska by bolo lepšie hovoriť o vzniku rôznych občianskych združení, ktoré však miesto spolupráce navzájom bojujú medzi sebou). A spoločné postupy a ciele sú to, čo by sa malo stať aj v prípade nájomných zmlúv. Bohužiaľ dedičstvom minulosti sú nájomné zmluvy s takmer nulovými možnosťami ich ukončenia, ale existujú nástroje a možnosti, ako sa ich zbaviť.

Ak nastavíme a vytvoríme systém jednoduchého a bezosporného spôsobu určenia hraníc užívania (napr. konanie podľa §12a), nič nebráni tomu, aby sa zo systému nájomných zmlúv vytvoril trh s nájomnými zmluvami, kde vlastníci môžu realizovať a umiestniť svoje „nájomné portfólio“ a nájsť si svojho nájomcu, ktorý mu prinesie primeranú protihodnotu a súčasne budú nepriamo riadiť užívateľov. A možno prídu aj na princíp spätnej väzby, že ak chcem lacné potraviny, nemôžem chcieť neprimerané nájomné, na princíp prepojenia a vzťahov medzi poľnohospodárskou výrobou a ochranou prírody.

Aj keď predstava povýšiť vlastnícke práva nad užívacie je (bolo) heslom súčasnej koalície, snaha zatiaľ skončila len pri zákone č.504/2003 Z.z. vypustením prednostného práva na uzavretie nájomnej zmluvy. A tu to vlastne končí a vlastník je zasa len anonymná bezvýznamná masa. Preto by sa vlastníci mali stať dôležitým prvkom systému a možno je to aj dôvod, ako sú vlastníci vnímaný očami štátnej správy.

investujte do pozemkov – vlastných
ako sa zbaviť nájomných zmlúv

 

 

Teraz najčítanejšie