Denník N

Kašlem ja na vašu slobodu slova

S tragédiou udusených utečencov v Rakúsku sa ukazuje, že ľudia stratili už všetky zábrany a želajú smrť už aj deťom. Je načase zakročiť.

Kým pred pár rokmi sa hovorilo, že ľudia sa v diskusiách vyjadrujú vulgárne a agresívne preto, že sa môžu skryť za nick, Facebook ukázal, že to nie je pravda. Na Facebook stránkach médií pribúdajú pod článkami nenávistné komentáre, ktoré píšu ľudia v rámci vlastného skutočného profilu.

Nenávistné podhubie už dávno prerástlo do buriny, ktorá rastie výdatne nielen preto, že ju politici neplejú svojimi postojmi, ale aj preto, že táto burina živí sama seba. Čím viac takýchto komentárov je, tým viac majú ďalší a ďalší ľudia pocit, že je v poriadku sa takto na internete (a následne aj mimo neho) vyjadrovať. Rozrastá sa to a je to desivé.

Preto ja naozaj kašlem na slobodu slova diskutérov, keď zasahuje do ľudských práv, keď vyvoláva a podporuje nenávisť, keď sa teší z utrpenia a smrti iných. Pod svojimi statusmi takéto príspevky mažem. A mali by tak robiť aj médiá.

Toto presvedčenie som nadobudla po tomto blogu TEDu. Keď zverejnili TED talk Moniky Lewinskej na svojej Facebook stránke, okamžite začali pribúdať nenávistné a útočné príspevky. A oni ich nemilosrdne mazali. Ľudia sa hnevali, že je to cenzúra, že ombedzujú ich slobodu slova. Lenže po hodinách sa to obrátilo a nenávistné komentáre prestali a začali pribúdať tie povzbudzujúce. Tým, že ukázali, že nenávisť a útoky nemajú v ich diskusii šancu, zásadne zmenili tón konverzácie. Samozrejme, nezmenili myslenie ľudí, ale ovplyvnili to, kto sa začal ozývať.

Som presvedčená, že v slovenských diskusiách sa oveľa menej vyjadrujú rozumní ľudia práve preto, lebo sa nemajú chuť naťahovať s idiotmi. Lebo nechcú byť atakovaní len preto, že vyjadria súcit. A tak prevažujú nenávistné komentáre. A na to existuje naozaj len ten jeden spomínaný recept.

Mazať. A vôbec nefilozofovať o tom, či ten ktorý komentár je na hrane. Zmazať tie, v ktorých sa komentujúci tešia zo smrti a utrpenia. Zmazať tie, kde utečencom nadávajú do teroristov. A zmazať aj tie, kde niekto napíše: „Je to hrozné, ale prečo sa sem trepú, nech si riešia tú situáciu doma.“ Lebo ale v takýchto situáciách neexistuje. Keďže najmä na Facebooku je moderovanie diskusií náročnejšie (pod články na weboch diskusie ideálne vôbec nedávať), práve takýto prísny filter výrazne zníži čas strávený polemikou o tom, ktorý komentár zmazať a ktorý nie. Zodpovednosť médií sa rozširuje z článkov aj na diskusie pod článkami aj na diskusie na sociálnych médiách. Lebo médiá nielen informujú, ale formujú názory. A v dobe, kedy prehráva súcit a vyhráva nenávisť, je to obzvlášť dôležité.

Zdroj obrázka: ideas.ted.com

Teraz najčítanejšie

Veronika Pizano

Pracujem v oblasti marketingu, v súčasnosti vo vydavateľstve W Press, ktoré vydáva časopis .týždeň. Som členkou tímu MONO.sk.