Denník N

Tak to dopadne, keď urobíte capa záhradníkom

Minister školstva a jeho odborná publikácia o zlepšení vzdelávania na Slovensku/ Zdroj: gorila.sk
Minister školstva a jeho odborná publikácia o zlepšení vzdelávania na Slovensku/ Zdroj: gorila.sk

Naše decká už rok poctivo derú lavice jedna radosť. Nevedia sa dočkať, konečne, letných prázdnin. Najvyšší čas si skutočne oddýchnuť. Náš šéf školstva robí v týchto zaujímavých časoch, čo je v jeho silách, len aby deti dostali potrebné vzdelanie. Sám predsa pozná jeho hodnotu najlepšie. Ako skutočná autorita, ktorá si váži svojich kolegov, počúva ich rozumné návrhy, robí všetko preto, aby ich aj aplikoval do praxe. Pán minister, ako to vy robíte?

Poctivo získaný titul

Minister Gröhling ako člen transparentnej vlády ide všetkým príkladom. Od učiteľov, žiakov, kuchárky i upratovačky. Nečudo, veď aj jeho šéf je mu skvelým zdrojom a inšpiráciou. O šéfovi poslancov teraz pomlčíme, predsa, všetci vieme, že je to, jednoducho, Boris. Pravda je teda taká, že kvalitné vzdelanie, je, konečne, skutočnou prioritou na Úrade vlády. Po tridsiatich rokoch bolo na čase, no, nie? Tieto autority robia čo môžu, aby nám vyrastali schopní nasledovníci, ktorí budú kormidlovať našu „káru“ ďalej. Je radosť pozerať, ako im na tom skutočne záleží, ako ťahajú aj tu za jeden povraz. Zaslúžite si uznanie, chlapci, naša krajina vám ďakuje už teraz.

Tímový hráč

Schopnosť obklopiť sa správnymi ľudmi a počúvať ich je ďalšou devízou terajšej garnitúry. Minister Gröhling má na ministerstve odborníkov z oblasti vzdelávania, ktorí mu poskytujú v týchto časoch kľučové informácie, akým spôsobom sa našim deckám darí v online výučbe. Ich pripomienky na zlepšenie situácie si váži natoľko, že svojich kolegov poslal na trvalý homeoffice. Výsledkom tejto spolupráce je, že iba 200 000 detí je, v podstate, v plnom vzdelávacom procese, nechýbajú im žiadne školské potreby a všetko ide na jednotku. Ruku k dielu pridali aj mobilní operátori, ktorí poskytli moderné technológie týmto deckám. Na ministerstve má zjavne dvere otvorené každý, kto chce pomôcť.

Príklad hodný nasledovania

Výsledkom tejto skvelej spolupráce je fakt, že tretina detí po roku intenzívnej výučby zažíva vydarené obdobie. Psychicky ako aj fyzicky si nevedia tento čas vynachváliť a podľa vlastných slov, budú na toto desaťmesačné obdobie spomínať len v tom najlepšom. Treba povedať, že je najvyšší čas odovzdať toto manažérske vodcovské a ľudské know-how ďalej, pretože ako sa vraví, v najlepšom treba prestať…

Teraz najčítanejšie

Michal Bardáč

Zaujíma ma všetko, čo sa okolo mňa deje. Trpím zvedavosťou, ktorá spoluvytvára môj názor na svet. Chcem informácie, ktoré môžem spájať do súvislostí. Ovplyvňujú totiž môj/náš život. Tento priestor je ideálny na to, poukázať na ne a hľadať riešenia... Moje staršie publikované texty môžete nájsť na adrese migelbardac.blogspot.com