Denník N

5 kníh, ktoré ma zaujali (Knižná nádielka 2)

Každý deň vyjde na svete viac kníh, ako sme schopní prečítať za celý život. Ponuka je pestrá, a preto je potrebné si pozorne vyberať, do akej knihy investujeme svoje peniaze a čas. Život je prikrátky na to, aby sme čítali zlé knihy. Keďže je nemožné písať rozsiahlejšie recenzie na každú jednu knihu, ktorá sa mi dostala do rúk či ma zaujala, v rubrike Knižná nádielka budem pravidelne upozorňovať na zaujímavé knižné tituly, ktoré vychádzajú, resp. už vyšli a stoja za prečítanie.


Kniha Stoicizmus pre začiatočníkov

Stoicizmus, staroveký filozofický smer, ktorý ovplyvňoval antiku vyše 500 rokov, zažíva po dlhom čase svoju renesanciu. Nie náhodou sa to deje v čase prebiehajúcej epidémie, ktorá zmenila životy a možnosti miliónov ľudí. Čím stoicizmus opäť zaujal ľudí na Západe? Ako jeho myšlienky môžu pomôcť zvládať aktuálnu situáciu? A ako môže stoicizmus zlepšiť kvalitu vášho života a naučiť vás opäť si vychutnávať prítomný okamih?

Americký autor a stoik, Matthew Van Natta, napísal knihu Stoicizmus pre začiatočníkov, kde zhŕňa základy stoickej filozofie. Na vyše 100 stranách predkladá návody, metódy, výroky a základy tohto učenia, ktoré má aj dnes potenciál pozitívne ovplyvniť život moderného človeka. Na svojom súkromnom webe som publikoval 10 citátov známych stoických filozofov, ktoré vám túto filozofiu lepšie priblížia (odkaz na citáty tu).

Knihu Stoicizmus pre začiatočníkov si môžete zakúpiť tu

Bibliografický údaj: Matthew Van Natta: Stoicizmus pre začiatočníkov. Bratislava: Eastone Books, 2020.

Kniha Život na našej planéte

Netflix v roku 2020 uviedol dokumentárny film Davida Attenborougha (Život na našej planéte), kde svetovo známy – 94-ročný prírodovedec – hovorí o svojom živote a vzťahu k prírode, ktorej zasvätil celý svoj život. Attenborough v dokumente smutne opisuje radikálne zmeny, ktoré postihli zemskú biosféru, a varuje pred negatívnymi dopadmi týchto zmien na ľudský život a život na Zemi všeobecne.

Kniha Život na našej planéte je oproti dokumentu hutnejším spracovaním jeho života a posolstva. Ako sám píše: ,,Život na našej planéte je mojím svedectvom a zároveň víziou do budúcnosti. Prináša príbeh o najväčšej chybe ľudstva, a tiež o tom, ako ju môžeme napraviť za predpokladu, že začneme konať ešte dnes.

Knihu Život na našej planéte si môžete zakúpiť tu

Bibliografický údaj: David Attenborough: Život na našej planéte. Bratislava: barecz & conrad books, 2021

Kniha Metóda Wima Hofa

Kniha známeho otužilca a držiteľa mnohých svetových rekordov, Wima Hofa, sa krátko po svojom vydaní do slovenčiny stala hotovým bestsellerom. Hof v nej zhŕňa svoju skúsenosť s otužovaním a chladom a vysvetľuje, aké zdravotné výhody má cesta chladu na ľudský organizmus. Kniha sa dodnes drží medzi top predávanými knihami a pokiaľ viem, vydavateľstvo Motýľ dokonca muselo robiť aj dotlač.

Otužovanie je v móde a kniha Wima Hofa môže byť symbolickým zasvätením do toho, ako s otužovaním začať, načo si dávať pozor a načo sa zamerať. Samozrejme, Wim Hof sa nikdy netajil tým, že s chladom nemal problém už v detstve, a preto je potrebné brať do úvahy, že čo si môže dovoliť ostrieľaný otužilec, neplatí automaticky pre začiatočníka. Kníh o otužovaní v slovenčine doteraz moc nebolo a táto publikácia aspoň čiastočne túto medzeru zaplnila. V češtine vyšla ešte kniha o Wim Hofovi Učeň ledu: Šest dnů s Wimem Hofem vydavateľstva Plejady (odkaz na knihu tu)

Knihu Metóda Wima Hofa si môžete zakúpiť tu

Bibliografický údaj: Wim Hof: Metóda Wima Hofa. Bratislava : Motýľ, 2020

Kniha Ako umiera demokracia

„Inteligentné, informačne nasýtené… fascinujúce. Hett prináša poučenie, aká krehká môže byť demokracia a aké nebezpečné je uspokojiť sa s presvedčením, že inštitúcie, ktoré strážia slobodu, nás budú chrániť navždy.“ The Times

Vydavateľstvo N Press pokračuje aj tento rok s knihami na tému demokracie a jej súčasných hrozieb. Minulý rok vydalo knihu Súmrak demokracie od poľskej historičky a publicistky Anne Applebaum (odkaz na moju recenziu tu, odkaz na knihu tu). V roku 2021 vydáva ďalší titul s názvom Ako umiera demokracia od popredného nemeckého historika a špecialistu na nemecké dejiny 20. storočia, Benjamina Carter Hetta.

Hett vo svojej knihe analyzuje, ako sa vďaka ,,benefitom“ demokracie dostal Adolf Hitler k moci a ako ľahko možno mechanizmy demokracie využiť na jej spochybnenie. Hett ukazuje, ako sa konzervatívni politici mýlili, keď sa domnievali, že Hitler a jeho prívrženci ich budú slepo podporovať. Namiesto toho, aby si uvedomili, že ich snaha využiť nacistov, vlastne hrá Hitlerovi do karát, ochotne mu do rúk odovzdali nástroje, ktorými Nemecko premenil na hrozivú diktatúru. (Z oficiálneho popisu knihy) Keďže sa čoraz viac v globálnom meradle stretávame s kritikou demokracie a jej princípov, Hettova kniha je nanajvýš aktuálna, pretože ukazuje, že dejiny sa nemajú problém opakovať…

PS: Knihu si môžete do 15.2 zakúpiť v 15% zľave tu.

Knihu Ako umiera demokracia si môžete zakúpiť tu

Bibliografický údaj: Benjamin Carter Hett: Ako umiera demokracia. Bratislava : N Press, 2021.

Kniha Konec stárnutí

Na záver by som rád spomenul knihu, ktorá ma zaujala asi najviac a veľmi sa teším, keď o nej napíšem podrobnejšiu recenziu. Ide o publikáciu známeho profesora genetiky na Harvardskej lekárskej fakulte, Davida A. Sinclaira, ktorá sa rýchlo po svojom publikovaní stala bestsellerom. Sinclair sa dlhodobo zaoberá výskumom starnutia a kniha Konec stárnutí sumarizuje najnovšie vedecké poznatky na tomto poli výskumu. Prevratným epigenetickým zistením napríklad je, že starnutie nie je dopredu zakódované v DNA a možno ho ovplyvniť.

Vyššie spomínam knihu Wima Hofa o otužovaní a spomínam ju aj tu, pretože Sinclair upozorňuje, že jeden zo spôsobov, ako si predlžiť život, je začať s otužovaním. Kniha ďalej obsahuje množstvo rád ako si skvalitniť starnutie, predĺžiť život a pohráva sa s myšlienkou, že radikálne predĺženie života, nie o pár rokov, ale aj desaťročí, už nebude len sci-fi téma, ale realita.

Knihu Konec stárnutí si môžete zakúpiť tu

Bibliografický údaj: David Sinclair – Matthew LaPlante: Konec stárnutí. Prečo stárneme a proč už nemusíme. Brno: Jan Melvil publishing, 2020

Predchádzajúci výber 5 kníh v Knižnej nádielke 1 si môžete prečítať tu

*Záverečná poznámka:

Ak sa vám recenzia páčila, budem vďačný za každé zdieľanie. Ak ste v článku našli chyby, prosím, dajte mi vedieť. Ak sa zaujímate o knihy a knižné novinky, sledujte môj knižný profil Knižné univerzum na Facebooku alebo Instagrame. Ak sa vám páčia moje recenzie a výber kníh, moju činnosť môžete podporiť napríklad cez Patreon, odkaz tu. Za akúkoľvek podporu vám budem vďačný :-)

Teraz najčítanejšie

Albert Lučanský

Vyštudoval som históriu a slovenskú literatúru a literárnu vedu na Univerzite Komenského v Bratislave, kde si v súčasnosti aj robím doktorát z literárnej vedy. Medzi moje záľuby patrí čítanie kníh o literatúre, histórii, filozofii, religionistike či psychológii. Moje knižné blogy na Denníku N sa obsahovo týkajú kníh, ktoré sa mi dostali do rúk (novšie aj staršie). Ak máte záujem o recenzovanie knihy či spoluprácu, kontaktujte ma a dohodneme sa :-)