Denník N

Kto sa bojí, nezíska elektronický občiansky preukaz

V 2. dieli série „Prežil som slovensko.sk“ sme zisťovali, ako veľmi sa zapotíte pri získavaní elektronického občianskeho preukazu (eID), ktorý je nevyhnutnou podmienkou využívania elektronických služieb štátu. Zistili sme, že veľmi.

Keď sme eID začali vybavovať, písal sa 30. júl 2015. Náš testovací občan bol zamestnaný vysokoškolák s úradne ohláseným prechodným pobytom v Bratislave, a s trvalým pobytom v Bardejove.

Na prvý problém sme narazili po zistení, že ak je starý občiansky vydaný do 30. júna 2008, občan si musí vybaviť eID len na okresnom riaditeľstve policajného zboru v mieste trvalého pobytu. A keďže stránkové dni sú od pondelka do stredy a v piatok, pre vybavenie eID bolo potrebné vziať si z práce v piatok voľno a vo štvrtok večer sa presunúť na druhý koniec republiky.

OP_SR001

 

V piatok 7. augusta 2015 podávame na polícii v Bardejove žiadosť o vydanie občianskeho preukazu. Malo by to byť bez poplatku, pretože platnosť doterajšieho občianskeho preukazu je menej ako 180 dní  – inak by to bolo 4,50 eur. Je zvláštne, že štát má na jednej strane veľký záujem na tom, aby čo najviac ľudí malo eID a používalo služby e-governmentu, za ktoré vyvalil stovky miliónov eur, no na druhej strane by od nich ešte na poslednú chvíľu rád vykešoval niekoľko eur.

Bez poplatku, resp. za 4,50 eura sa eID vyhotoví v lehote 30 dní. A to je druhý problém. Policajtovi síce postačí preukázanie sa žiadosťou o vydanie občianskeho preukazu (kde je síce uvedené číslo odovzdaného občianskeho, ale žiadna fotografia), existuje však viacero životných situácií, kde občiansky preukaz jednoducho potrebujete – a príslušných zamestnancov znenie zákona nezaujíma.

Vypýtajú si ho od Vás napríklad na pobočke banky, keď si vyberáte peniaze, vybavujete hypotéku či úver alebo keď len uskutočňujete prevod a potrebujete o tom papierový doklad. S ťažkosťami sa môžete stretnúť aj na pošte pri preberaní zásielky. Nie každý totiž má pas, ktorým by sa preukázal. Občiansky si od Vás pýtajú povedzme aj v hoteli na dovolenke v Tatrách, a môžu tak urobiť tiež vo vlaku pri kontrole miestenky.

V záujme istoty, a aby sme skontrolovali služby štátu, sme požiadali o vydanie eID urýchlene do dvoch pracovných dní, pričom o doručenie sa mal postarať kuriér. Na poplatkoch vtedy zaplatíte 20 eur + 3 eurá doručenie (resp. + 4,50 eura, ak je platnosť doterajšieho občianskeho ešte viac ako 180 dní).

V utorok 11. augusta 2015 nový eID doručuje kuriér Slovenskej pošty. Nevieme sa mu síce preukázať občianskym preukazom pri preberaní zásielky, ale žiadny doklad totožnosti ani od nás nežiada.

Za to však zisťujeme, že elektronický občiansky nefunguje. Od 27. júla 2015 totiž mali okresné riaditeľstvá na celom Slovensku problém, že čip v eID nebolo možné aktivovať už pri podaní žiadosti. Aj po doručení kuriérom tak musíme ísť na políciu ešte raz (našťastie, môžeme tak urobiť aj v Bratislave). Nechce sa nám, no nakoniec ideme na oddelenie dokladov v Petržalke v pondelok 17. augusta 2015.

zaporozska blog

V Petržalke sa síce pracovníčka čip pokúsila aktivovať, ale vyskočil jej „chybný proces“ a oznámila, že to nejde. Rovnaký problém mal aj pán nasledujúci za nami. Po vetách:

  • „dúfame, že sa to rozbehne“
  • „nepovedali nám (MV SR), čo máme robiť“,
  • „zatiaľ nie sme informovaní, dokedy to bude“

prichádza nádej: „počula som o pánovi, ktorý to skúsil na oddelení dokladov v Dúbravke a tam to išlo“.

V Dúbravke je okrem nás iba jeden človek, ale pracovníčky oddelenia dokladov sa aj tak cítia nespravodlivo zaťažené a štipľavo nám odkazujú pozdraviť kolegyne v Petržalke. Po niekoľkých pokusoch sa však predsa len dozvedáme, že čip aktivovaný bude!

Pracovníčka nás požiada zvoliť si trojicu kódov, ktoré budeme na portáli slovensko.sk potrebovať (ZEP PIN, ZEP PUK, BOK). Dokonca sa nám ušla aj čítačka, ktorú dostávame zadarmo. Ak by ste ju už nedostali, na internete je možné si ju objednať za približne 15,50 eura.

citacka

 

Tu blog prerušíme, lebo happy endy sú pri slovensko.sk vzácne a preto si ich treba užiť. Pri využívaní samotných elektronických služieb ich veľa nebude.

Teraz najčítanejšie