Denník N

Klíma NÁS potrebuje!

Mnohí obyvatelia Slovenska si mylne myslia, že klimatická kríza sa nás netýka. Je to najmä preto lebo u nás nemáme prítomné tornáda, ani oceán, ktorý by nás zaplavil. Napriek tomu je dôležité uvedomiť si, že klimatická kríza tu je – aj na Slovensku. Rýchlo a dramaticky meniace sa počasie priamo ohrozuje našich farmárov a poľnohospodárstvo. Na Slovensku tiež ubúda vody a naše polia vysychajú.

Na rokovaní výboru NR SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie sme viedli naozaj živú a zaujímavú diskusiu o petícii iniciatívy Klíma Ťa potrebuje. Brali sme na ohľad, že táto petícia sa v počte podpísaných obyvateľov Slovenska zaraďuje medzi najúspešnejšie petície na Slovensku. Členovia a terajší poslanci hnutia OĽANO už v predvolebnej kampani deklarovali, že zlepšenie kvality životného prostredia je našou prioritou. V súlade s našimi sľubmi a s naším vnútorným presvedčením sme vyjadrili petičnému výboru iniciatívy Klíma Ťa potrebuje podporu v boji proti negatívnym klimatickým zmenám a podporujeme ciele petície. Na výbore sme sa taktiež zhodli v tom, aby minister životného prostredia spracoval správu, ktorá by obsahovala legislatívne plány, ktoré majú podporiť ciele petície Klíma Ťa potrebuje.

Na prelome januára a februára predložil pán minister životného prostredia, Ján Budaj,  správu o príprave legislatívnych opatrení na zmierňovanie klimatickej zmeny klímy a jej dopadov. Tá hovorí o niekoľkých dôležitých legislatívnych zmenách, ktoré pripravuje ministerstvo. Zmeny sa týkajú obchodovania s emisnými kvótami, pripravia sa nové zákony o územnom plánovaní a výstavbe, ktoré majú byť v prospech životného prostredia a majú motivovať samosprávy zachovávať zelené plochy či podporiť zazelenanie budov a budovanie alternatívnych prvkov zelenej infraštruktúry a vodozádržné opatrenia. Na takéto projekty myslí aj Plán obnovy.

Petíciu Klíma ťa potrebuje sme teda nezahodili do koša. Pracujeme na tom, aby naše životné prostredie prosperovalo nie len pre nás ale aj pre generácie, ktoré prídu po nás. Témy životného prostredia sa musia dostávať do popredia, a považujem za dôležité poukazovať na to aj vo vlastných domácnostiach. Som veľmi rád, že som súčasťou zoskupenia ľudí, pre ktorých sú tieto otázky prioritné. Držme si palce.

Teraz najčítanejšie

Tomáš Šudík

Aktívny, mladý človek, aktivista a spoluorganizátor protestov Za slušné Slovensko no hlavne obyčajný človek z východného Slovenska, ktorému záleží na tom, ako bude vyzerať Slovensko zajtra, o rok, o desať rokov a pre ďalšie generácie.. Poslanec NR SR a zároveň študent vysokej školy a poslanec Mestského zastupiteľstva v Humennom. Mojím snom je svojou mladíckou energiou prispieť k ekologickému, modernému a slušnému Slovensku bez korupcie a klientelizmu.