Denník N

Prvý minister v histórii, ktorému hrozia štrajkom, že dáva veľa peňazí do rezortu.

Zdá sa vám to absurdné???No, to je snáď možné len na Slovensku, že je také niečo možné. No je to tak. Prečo? Rozoberme si fakty a mýty v dnešnom agrorezorte.

Momentálne ohlásila Slovenská poľnohospodárska potravinová komora (SPPK), že sa chystajú po skončení mimoriadnej situácie do ostrých štrajkov poľnohospodárov, nakoľko sa im nepáčia kroky aké sa dejú na Ministerstve pôdohospodárstva, ktoré vedie nominant Oľano p.Mičovský. Považujú jeho kroky za nesystémové a chaotické a jeho ako nekompetentnú osobu, aby viedol ministerstvo.Hneď po ich tlačovej besede v utorok sa nechal počuť predseda Smeru p.Fico s odkazom ministrovi, že má vziať pušku a ísť do lesa a prenechať ministerstvo inému koaličnému partnerovi.

Prečo vznikla takáto nespokojnosť zo strany SPPK a Smeru? Rozeberme si fakty. Minulý rok bolo zo štátneho rozpočtu použitých najviac finančných prostriedkov na rezort poľnohospodárstva za posledných desať rokov – fakt . V rezorte sa pohybuje v rôznych podporách niečo cez 1,3 miliardy eur ročne v priamych a nepriamych platbách – fakt.

Potravinová sebestačnosť na Slovensku posledných 8 rokov klesá závratným štýlom (vláda Smeru a SNS) v roku 2016 bola 49 %, 2017 44 %, 2018 39%, 2019 37%(vláda SNS) rapídne narástalo obchodné saldo v dovoze potravín až na číslo 1,6 miliárd eur ročne. Dovoz potravín stúpol na 800 kamiónov denne. Fakty. Toto sú fakty aké zdedil minister pri nástupe v marci 2020.

Čo by ste spravili vy alebo hoc aký priemerný manager?? Zistil by som si systém ako je nastavený a pokúsil sa ho zmeniť nakoľko fakty nepustia a ukazujú, že je to nastavené zle. A ako bol nastavený systém? Dedičstvo Slovenska, ako to viacerí nazývajú, boli jednotné roľnícke družstvá a hospodárenie na veľkých lánoch a veľkých rozlohách, a kolektivizácie práce . V rozlohe obhospodárovania ha na jeden subjekt sme s Českou republikou jednoznačne vo vedení v krajinách EÚ.

Tento systém ako fungoval v predchádzajúcom režime nebudem komentovať, no čo sa stalo s týmito družstvami?? Divoké privatizácie a vstup súkromného sektora, zväčša finančných skupín do tohto sektora prinieslo to, že tie družstvá sa stali ich vlastníctvom a stali sa silnými hráčmi na trhu.

Finančné skupiny dobre pochopili, že človek bude stále potrebovať jesť a je to sektor, ktorý bude podporovaný EÚ aj štátom k tomu, aby produkoval. Stačilo už len dosadiť ľudí na ministerstvo a na jeho kľúčové organizácie ako je PPA (Pôdohospodárska platobná agentúra) SPF (Slovenský pozemkový fond) a iné, a môže sa začať biznis snov.

Tak sa aj stalo a dnes ovládajú finančné skupiny státisíce ha pôdy ako J&T, Slávia Capital, Penta a jedným z ďalších silných hráčov je Andrej Babiš so svojou firmou AGROFERT, ktorý ovládol tak ako družstvá, tak aj chemický priemysel na výrobu postrekov pre poľnohospodárov (Duslo Šaľa, Istrochema) ovláda cez 40 tis. ha pôdy. OK, je šikovný no tu sa teraz treba pristaviť a vrátiť sa späť kto hrozí štrajkom poľnohospodárov teraz a prečo.

Bol prijatý protischránkový zákon na Slovensku a ten určuje aj to, že pokiaľ sa nepriznajú firmy kto je ich koncový užívateľ výhod a príde sa nato nebudú môcť čerpať dotácie. Takže firma Andreja Babiša priznala na Slovensku ďalšie svoje firmy a skoro všetko v agro biznise napr. Poľnohospodárske družstvo Horné Obdokovce, Poľnohospodárske družstvo Ludanice, ďalej družstvá Okoč-Sokolec, Bátovce, Beša, Považie Považany, Krupá či Chocholná Velčice. Fakt. Ak sa pozriete kto v týchto firmách figuruje ako konateľ, predseda alebo podpredseda tak je ním Bc. Emil Macho. Kto to je? No predsa predseda SPPK, ktorý tak vehementne teraz kritizuje ministra Mičovského za ,,zlé systémové kroky“.

Takže pomenujme to správne, pán Babiš nieje spokojný s pánom ministrom ako nastavuje systém na Slovensku, a kde majú smerovať finanancie.

A ako to nastavuje ministerstvo teraz, a ako to bolo a fungovalo pred tým?
Ako to fungovalo pred tým ukazujú voľné ruky vyšetrovateľov a akcia Dobytkár je hanbou Slovenska ako sa rozkrádali eurofondy. Bödör bral úplatky provízie cez svojích ľudí na ministerstve a financie skrátené o tie provízie tiekli do finančných skupín.

Na malé a stredné podniky a rodinné farmy už proste nezvýšilo. Nastavenie systému bolo veľavravné na príklade p.Roškovej (bývalá poslankyňa za Smer), kde sa poberali dotácie aj na letiská a betónové plochy. Dokonca aj talianska Nangretha (mafia) pochopila, že na Slovensku je agro eldorádo a nasťahovala sa na východ republiky.

Takto to bolo za ich systému. A kde bol vtedy pán Macho predseda SPPK a konateľ v spoločnostiach Andreja Babiša? Bol pravou rukou ministerky Matečnej a nespočetné množstvo tlačových besied to jasne dokazuje, kontroloval systém a ,,radil“ ministerke ako to ,,najlepšie“ spraviť.

Keď sme stratili trpezlivosť malý a stredný farmári a pohár trpezlivosti pretiekol nakoľko súdy a polícia nekonala a situácia sa hrotila do bytiek na poli, tak sme vyrazili na štrajky krížom cez celé Slovensko. Pán Macho a SPPK boli jednoznačne na strane ministerky Matečnej a snažili sa zabrániť štrajkom.

Osobnú skúsenosť mám s ním takú, že pár dní pred štrajkom cez nastrčenú osobu (nevedel som s kým sa idem stretnúť) sme sa stretli aj s Antonom Vdovjakom a právničkou IPIF-u p.Drgoncovou s celou tou ich radou, či ako to nazvali v Bratislave. Vysvetľovali sme im, že prečo ideme do štrajku a s akým zámerom. Musím korektne povedať, že mnohí tam zúčastnení z tej ich rady vtedy uznali naše dôvody a pochopili, že ideme štrajkovať v podstate aj kôli nim. Debata skončila tak, že pán Macho už schytával kritiku aj z vlastných radov a člen Agrárnej komory, ktorý tam bol zúčastnený, sa vyjadril, že on pôjde s nami do štrajku (chlap na pravom mieste).

A čo sa udialo? Pán Macho utekal vo večerných hodinách za pani Matečnou a tá hneď za premiérom Pellegrinim, že aké máme argumenty k štrajku a hneď hľadali ako a čo budú sľubovať, podotýkam sľubovať, aby poukázali, že ideme štrajkovať a oni idú všetko spraviť.

To sa aj stalo a tie sľuby odzneli hneď na druhý deň, na tlačovej besede ministerky, za účasti pána Macha a rady poľnohospodárov. Sľuby, ktoré do konca svojho vládnutia nenaplnili. Fakty.

Emil Macho, pravá ruka bývalej ministerky pôdohospodárstva Gabriely Matečnej na jednom zo spoločných brífingov.

Dnešné vedenie ministerstva prinieslo to, že prvý krát za desať rokov dostali poľnohospodári peniaze dotácie načas v mesiaci december, bolo vyplatených cez 92% žiadateľov. Dotácie prišli síce skrátené o určité percento, no málo kto vie, že to krátenie pochádza z dielne SNS a bolo uzakonnené ešte v januári pred voľbami, potichučky, samozrejme. Ministerstvo terajšie, len muselo dodržať zákon aký oni prijali.

Vláda a ministerstvo pochopili, že je potrebné zmeniť systém a do programového vyhlásenia vlády zakomponovali, že v princípe systémovej zmeny budú podporované malé, stredné podniky a rodinné farmy, nakoľko systém veľkých agrokorporácií priniesol 37% sebestačnosť.

A to sa aj deje. V týchto neľahkých časoch potrebujú cítiť podporu štátu asi všetci a ministerstvo hľadalo spôsob ako najrýchlejšie a bez birokracie dostať peniaze k malým, stredným a prakticky všetkým poľnohospodárom. Našli ho vo forme tzv. Redistributívnej platby na ha.

Táto platba je dodatočnou platbou pre poľnohospodárov na ha plochy. Používa ju desať štátov EÚ ako možnosť dofinancovania. Kritériá tejto platby podľa noriem EÚ sú, že sa môže podporiť roľník do výšky výmery 28 ha určitou sumou, no do maximálnej výšky 150 eur. Ministerstvo prinieslo túto najvyššiu sumu a jednoznačne sme ako štát dali najviac v tejto platbe zo všetkých štátov, ktoré ju používajú.

Tabuľka podpory v redistributívnej platby krajín, ktoré ju používajú. Slovensko ju zavádza prvý krát v najvyššej možnej miere.

Takto sa dostanú financie rýchlo a v najvyššej možnej miere ku každému, podotýkam každému, či veľkému, či malému poľnohospodárovi na Slovensku. Na prvých 28 ha dostane každý o 150 eúr viac. Čo je jasné cielená podpora malých, stredných a rodinných fariem, tak ako sa zaviazala vláda .

Podľa týchto skutočností aj vy nechápete čo môže vadiť SPPK a pánu Machovi?

Vysvetlíme si čo. Peniaze (30 mil. cca) sú podľa nich neefektívne využité, nešli agrobarónom, ale podporujú inú kategóriu. Vadí im, že peniaze budú vyplatené aj žiadateľom, ktorí sú evidovaní ako fyzické osoby, ok, fakt je, že takýchto žiadateľov je 9800 no, z celkovej rozlohy Slovenska, ktoré obhospodáruje cca 2 milióny ha tak títo žiadatelia obhospodárujú 58 tis. ha čo je 2.5% z celkovej výmery. Overený fakt.

No rozum sa zastavuje. Dlhodobo agrorezort pociťuje starnutie vo svojom rezorte a je potrebné priniesť novú krv do tohto segmentu hospodárstva a táto podpora bude motivačným faktorom, aby vznikali malé rodinné farmy, čo je super.

A čo vadí v skutočnosti SPPK a pánu Machovi? No to, že zrazu sa ozvú ľudia a budú chcieť svoju pôdu späť a budú chcieť na nej začať hospodáriť a to je pre nich veľmi zlé lebo túto pôdu teraz oni užívajú (nevlastnia ju) a poberajú dotáciu oni na ňu. Preto teraz agrobaróni idú štrajkovať a snaha odvolať ministra je ich urgentné želanie a cez pána Macha (hlas Andreja Babiša) píšu listy premiérovi Matovičovi, aby to riešil. Verím, že pán premiér pochopil o čo komu ide. Má dobrého ministra, ktorý plní programové vyhlásenie vlády.

Teraz najčítanejšie