Denník N

S čím začať ako starosta, ak sa rozhodnete so zbieraním bioodpadu? Začnime s premenou systému odpadového hospodárstva

Zbieranie  biologicky rozložiteľného odpadu sa stane povinným od júna v každom obci a meste. Môžeme si položiť otázku: kde a do čoho budú zbierať odpad, kam sa dostane, a čo sa s ňou stane v lete?

Stratégia integrovaného odpadového hospodárstva

V súčasnosti na Slovensku sa nastáva úplná zmena v odpadovom hospodárstve, ktorému sa  treba prispôsobiť. Z dôvodu zložitosti a rôznorodosti odpadového hospodárstva je potrebné vytvoriť stratégiu, ktorá obsahuje aj kontrolné metódy. Pri dosiahnutí cieľov odpadového hospodárstva pomôže zavedenie ekologického manažmentu, čím sa zabezpečuje aj transparentnosť.

S čím začať ako starosta ak sa rozhodnete so zbieraním bioodpadu? – začnime s premenou systému separovaného zbierania odpadu

V praxi účinnosť separovaného zberu je ovplyvnená vzdialenosťou umiestnenia zbernej nádoby vhodnej na separáciu a dostatočným informovaním obyvateľov, že za separované zbieranie odpadu neplatia.

Praktický príklad úspešnej separácie: Čím bližšie je kontajner, tým ochotnejšie sa obyvatelia zapoja do separovaného zberu. Neúspešnosť zbierania separovaného odpadu je väčšinou zapríčinená tým, že kontajnery vhodné na separáciu sú plné. Ak zabezpečíme v danom obci viac kontajnerov vhodných na separáciu a ich pravidelné vyprázdňovanie, obyvatelia budú mať na separáciu oveľa väčšiu motiváciu, lebo investovanú energiu budú považovať za užitočnú.

Riešením môže byť elektronická evidencia odpadu, vrátane elektronickej evidencie zberných nádob vhodných pre biologicky rozložiteľný odpad. Odporúčame si umiestniť tieto nádoby do každej domácnosti, alebo jednu nádobu pre viaceré domácnosti so stálym intervalom vyprázdňovania a so spravodlivými poplatkami za vyprázdňovanie.

Ďalším dôležitým faktorom je vzdelávanie obyvateľstva. Ak obyvateľ považuje separovanie za ďalší hlúpy výmysel, ktorý mu opäť zvýši náklady, nebude spolupracovať. Ak pochopí, že na skládke končí menej odpadu (čím cena odpadu sa radikálne nezvýši), bude motivovaný na separované zbieranie. Na konci roka dostane aj spätnú väzbu, že cena odpadu sa výrazne nezvýšila.

 Obce a biologicky rozložiteľný odpad

V obciach sa snažia splniť povinnosť najjednoduchším spôsobom (v prípade ak dostanú podporu z Envirofondu), zabezpečením záhradných kompostérov. V mestách biologicky rozložiteľný odpad pozbierajú. Po zozbieraní odpad je prevzatý externou spoločnosťou a spracovaný na bioplynovej stanici (prípadne v priemyselných kompostárňach). Ak sa rozhodnú o rozdelení záhradných kompostérov, treba si zabezpečiť aj vhodnú komunikáciu a zbieranie komunálneho odpadu domácností šité na mieru. Podľa nového zákona o odpadoch sa začne kontrola emisií CO2 zo skládkového odpadu, čo môže spôsobovať obrovské náklady, pretože odpad bude potrebovať biologické/mechanické spracovanie ak emisia prekročí hraničný limit ( po 4 dní na skládke 10mgCO2/1g odpadu).

Koľko odpadu je potrebné vyzbierať?

Všetky obce a mestá, ktoré sa rozhodnú zbierať bioodpad, musia zabezpečiť zber minimálne 2400 litrov pre každú domácnosť v období od marca do novembra. Zber si treba zabezpečiť aj v ostatných mesiacoch, ale frekvenciu zberu je možné znížiť. Dvakrát ročne je potrebné realizovať takzvaný kampaňový zber.

Prečo sú sudy a 1100 litrové nádoby určené na zber biologicky rozložiteľného odpadu nevýhodné?

 Tieto nádoby počas leta zapáchajú a môžu byť zdraviu škodlivé. Môžu znížiť aj motiváciu obyvateľstva na separovanie bioodpadu. Nariadenie vlády o biologicky rozložiteľnom odpade : 348/2020 . Podľa nariadenia je možné nastaviť frekvenciu odvozu odpadu, čo môže byť základom pre efektívny zber.

Stručné odporúčania pre starostov pred investovaním:

  •  Vytvoriť si integrovanú stratégiu odpadového hospodárstva založenú na environmentálnom manažmente
  • V integrovanej stratégie má dôležitú úlohu aj komunikačná stratégia, čo sa pripraví podľa komunikačného plánu
  • Biologicky rozložiteľný odpad zbierajte čo najbližšie k domácnostiam
  • Treba si zabezpečiť nádoby vhodné na zber pre každú domácnosť, lebo v prípade zapáchania biologicky rozložiteľného odpadu v externých úložiskách, obyvatelia ich nebudú využívať. Tiež  je veľmi dôležitým faktorom nastavenie frekvencie vyprázdňovania
  • Neustále komunikujte s obyvateľmi a vopred si pripravte strategické riešenie na všetky problémy, ktoré sa môžu vyskytnúť
  • Zaveďte elektronické evidencie o nakladaní s odpadmi –presne budete vedieť ktoré domácnosti separujú – ako pre biologicky rozložiteľný odpad, tak aj pre odpad, na ktorý sa vzťahuje rozšírená zodpovednosť (papier, plasty, sklo, kovy, tetrapaky). Bude možné stanoviť individuálny poplatok za nakladanie s odpadom pre každú domácnosť – presne budete vedieť, koľkokrát bol vyprázdnený komunálny skladovací kontajner a zároveň budete mať informácie o vyprázdňovaní separovaného odpadu
  • Obráťte sa na mimovládnu organizáciu Za udržateľné Podunajsko a plánujme spoločne pre vhodné rozhodnutia. Nakupujte také vybavenia a zavádzajte vylepšenia infraštruktúry, ktoré budú slúžiť pohodliu obyvateľstva. Odpadové hospodárstvo sa stane súčasťou cirkulárneho hospodárstva, ktoré si okrem riešenia súčasných povinností bude vyžadovať aj vážnejšie dlhodobé plánovanie. Nezabudnite ani na Európsku zelenú dohodu alebo Parížsku dohodu. Od roku 2025 sa stane povinným aj separácia textilu, o čom sa dočítate v našom článku budúci týždeň. Spolu s KompAkt Slovensko vám pomáhame aj s realizáciou komunikačných kampaní.

 

Naši partneri: JRK SLovakia, KompAkt Slovakia

Článok: Pavol Pék , Interný auditor environmentalných manažerskych systémov

o.z Za udržateľné Podunajsko ,

[email protected] ,

www.fenntarthatobbfelvidekert.eu

 

 

 

Teraz najčítanejšie

Pavol Pék

Som predseda občianskeho združenia Za udržateľné Podunajsko, člen komisie energetiky a životného prostredia z radov odborníkov Nitrianskeho samosprávneho kraja. Svoje skúsenosti som získal v oblasti udržateľného regionálneho rozvoja. V rokoch 2020 až 2021 som podporoval Fashion Revolution Hungary ako expert udržateľných projektov. Pomohol som miestnym samosprávam dosiahnuť ich ciele prípravou projektov v oblasti odpadového hospodárstva. Už tri roky nepretržite spolupracujem s organizáciou zodpovednosti výrobcov, pre ktorú zabezpečujem komunikačné materiály a analýzy. V roku 2020 som získal certifikát interného audítora pre audit systémov environmentálneho manažérstva. Pracoval som aj pre Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Slovenskej republiky.