Denník N

Čo robia tí Nemci dofrasa inak? Koronový zápisník

Düsseldorf 3. apríla 2020, Foto Andrea Kleine
Düsseldorf 3. apríla 2020, Foto Andrea Kleine

Účelom tohoto blogu nie je zvyšovať frustráciu na Slovensku ani ospevovať Nemecko, povedzme, že ide o bezemočný popis status-quo.

V čase zavedenia zimného lockdownu 16. decembra 2020 bolo v Nemecku hlásených 24.200 nových prípadov, rekord bol zaznamenaný 25. decembra, kedy ich počet dosiahol 26.000. Treba dodať, že denné prírastky sa udávajú výlučne vo forme 7-dňového priemeru, čo poskytuje reálnejšiu informáciu o vývoji pandémie.

Od zavedenia tohoto druhého lockdownu platia viacmenej tie isté obmedzenia ako na Slovensku, s tým rozdielom, že nepretržite a predovšetkým v nezmenenej podobe. Pri ohlásení lockdownu je stanovený termín dokedy bude trvať ako aj deň, kedy sa bude rozhodovať o jeho predĺžení, respektíve uvoľnení. Už v decembri bol určený jeden ukazovateľ, podľa ktorého sa bude rozhodovať: je ním 7-dňová incidencia na 100.000 obyvateľov a jej magická hodnota 50.

Takže žiadne živelné testovacie akcie s nepresnými antigénovými testami, žiadne pobehovanie s modrými papierikmi, ktoré nikto nekontroluje, žiadne obmedzenia presúvania sa medzi čierno-červeno-bordovo-ružovými okresmi, žiadna štátom nariadená povinnosť home-officu, z ktorej si vybaví výnimku kto chce a rozhodne žiadne povolené nákupy pozitívne testovaných v potravinách!

Zato naďalej stále to isté, čo overene funguje: trasovanie, trasovanie, trasovanie. Naozaj vás nechcem frustrovať, ale citujem z lokálnych düsseldorfských novín z 20. decembra: „Vyhľadávaniu kontaktov sa aktuálne venuje 160 osôb. Celkovo sa počas prvého dňa od nahlásenia pozitívnej osoby nepodarí zastihnúť tri až štyri percentá všetkých kontaktov.“

Po poklese v závere roku začal v dôsledku Vianoc druhý januárový týždeň počet nových prípadov opäť narastať, čo spôsobilo predĺženie lockdownu. Odvtedy smeruje bez zavedenia akýchkoľvek dodatočných opatrení krivka nových prípadov razantne nadol a dnes klesla na hodnotu 4.426, pričom 7-dňová incidencia na 100.000 obyvateľov dosiahla hodnotu 58,9 (za posledný deň zomrelo 116 ľudí). V týchto dňoch prebieha diskusia, či už nastal vhodný čas na celoplošné uvoľnenie opatrení. Začína sa spomínať nové magické číslo 35.

Isté je už ale postupné otváranie škôl a otvorenie kaderníctiev od 1. marca. Áno, čítate správne, toto uvoľnenie bolo ohlásené tri týždne vopred.

Školstvo je v kompetencii spolkových krajín a nepripadá do úvahy, aby bolo ponechané rozhodnutie na okresoch nebodaj mestách, kto si kedy otvorí aké školy. Všetci žiaci sa učili prezenčne od začiatku školského roku až do 16. decembra. Aj keď sa deti (a rodičia) nemôžu návratu do školských lavíc dočkať, predsa len nie sú tak odtrhnuté od školskej reality ako deti druhého stupňa na Slovensku. Napriek lockdownu prebieha počas minulých týždňov prezenčné vyučovanie záverečných ročníkov stredných škôl a gymnázií, oddnes sa vo viacerých spolkových krajinách vracajú do škôl žiaci základných škôl (porovnateľné s prvým stupňom na Slovensku).

A na záver ešte dve zaujímavosti z Düsseldorfu:

Mesto rieši vzhľadom na pandémiu zhoršené podmienky bezdomovcov v zime tak, že prenajalo do 31. marca osem hotelov pre ubytovanie 200 bezdomovcov.

A takto vyzerá každodenný súhrn aktuálnych dát (poznámka pre nemčinárov: všimnite si rodovo vyvážený jazyk v názve webovej stránky):  https://corona.duesseldorf.de/zielgruppen/alle-dusseldorfer-innen/zahlen-fakten

Teraz najčítanejšie

Andrea Kleine

Som Bratislavčanka, narodená v Čechách. Medzičasom kozmopolitka žijúca v Nemecku, avšak v posledných rokoch srdcom a mysľou opäť doma.