Denník N

Kotleba – koniec politických skinheadov

Syndróm strany jedného muža – keď je politická strana natoľko naviazaná na svojho predsedu, že miesto generačnej výmeny zanikne.

Touto smrteľnou chorobou trpí na Slovensku niekoľko politických subjektov. Nieje vôbec prekvapivé, že tento osud postihol práve stranu na okraji extrémnej pravice, pretože ĽSNS si vodcovský princíp ukotvila aj v názve strany. Keď sa blížil čas výmeny predsedu, strana sa prakticky rozpadla. Bude viac politických trpaslíkov, alebo sa rakovina bude šíriť?

Nenahraditeľný
Je bizarné voliť a nasledovať človeka, ktorý v roku 2006 pochodoval slovenskými mestami v čiernej uniforme? Alebo je bizarné vyvesiť čiernu vlajku na výročie SNP práve v Banskej Bystrici?

Tento bývalý vyhadzovač s pestrou minulosťou je pre svojich prívržencov nenahraditeľný. Symbolizoval pre nich človeka, ktorý verejnými gestami naznačoval čo nikto z nich nepovedal nahlas. Reči, ktoré neopúšťali okruh pivárni a uzavretých skupín na Facebooku Kotleba teatrálne demonštroval.

Aj keď uniformy a vlajky sú len vonkajšie znaky krajnej pravice, boli to práve tieto staré a nudné triky z tridsiatych rokov, ktoré získali pozornosť cieľového publika. Bol tým rebelom čo „všetkým ukázal“ čo so myslí o demokracii a tak si vydobil svoju pozíciu v politike.

Kotleba však vybledol, potom čo strávil v parlamentných laviciach priveľa času a jeho stále miernejšia rétorika či gestá ho nakoniec dostali do problémov so zákonom.

Skalní, alebo umiernení?
Odídenci z ĽSNS to v najbližších voľbách nebudú mať jednoduché. Stoja pred úlohou vytvoriť novú politickú značku, silnejšiu než prízrak bývalého vodcu. Situáciu im navyše komplikujú platné trestné zákony a zakladanie združenia, ktoré by smerovalo k potláčaniu slobôd je od roku 2017 samo o sebe trestným činom (pozn. „Žitňanskej novela“).

Skoro všetky známe tváre čo opustili rady ĽSNS sa už nechali počuť, že s krajne pravicovou symbolikou ani ideológiou nechcú do budúcna mať nič spoločné. Zatiaľ nieje jasné o akého voliča a v rámci akého subjektu chcú bojovať. Je možné získať krajne pravicového voliča, bez rebelovania a umiernenou rétorikou? Na obzore sa však vynorila konkurencia.

Pozíciu antisystémového lídra v posledných mesiacoch prebral Robert Fico a Kotleba ostal na vedľajšej koľaji. Fico napriek svojim konšpiračným excesom nenesie stigmu extrémistu a za súčasného stavu má tak unikátnu možnosť zjednotiť voličov antisystémových strán z oboch okrajov politického spektra. Tentokrát sa už nemusí báť o stredového voliča.

Teraz najčítanejšie