Denník N

Odkiaľ pochádza vírus Covid-19? Ak neúspešná misia WHO nenájde jeho zdroj, môže nás prekvapiť ďalší pandemický vírus?

Na stene pri vchode do laboratória P4 vo Wu-chane je slogan:

“Keď vstúpite do tejto budovy, vstúpite do Pandorinej skrinky”

Podľa legendy skrinka, ktorú Pandóra zo zvedavosti otvorila, obsahovala dobré, ale aj zlé dary od bohov. Podobné je to aj s históriou. Ak sa zadívame do minulosti, kedy Covid-19 neexistoval, a najmä bez skreslených informácii, to čo nájdeme, nás asi neurobí šťastnými.

Odkedy sa vírus objavil v Číne v 4. kvartáli 2019, zabil na celom svete najmenej 2 400 000 ľudí. Aj pre tieto otrasné čísla, sa Čína od začiatku snaží revidovať príbeh o víruse a nikde to nie je očividnejšie ako v pôvodnom epicentre: Wu-chane.

Počas 27 dní tohto roku, 14 členný tím odborníkov, alias vyšetrovateľov, Svetovej zdravotníckej organizácie vykonal misiu, s cieľom objasniť  kľúčovú otázku, kedy a ako sa epidémia začala.

Záver, ktorý z tejto prvej misie je pre nás veľmi znepokojivý:

  1. Možno sa nikdy nedozvieme, ako sa Covid-19 v Číne objavil. Aj preto nebudeme vedieť zabrániť tomu, aby sa podobná situácia nezopakovala znova.
  2. Správy v médiách v the Wall Street Journal a New York Times tento týždeň potvrdili, že čínska vláda zatajuje údaje vyšetrovateľom WHO.
  3. Predbežné zistenia naznačujú, že je nepravdepodobné, že by koronavírus vznikol v laboratóriu v Číne, ale prenos zo zvierat na ľudí je potrebné ďalej skúmať.
  4. Stále ale nevieme, ako to všetko začalo, preto všetky hypotézy z 3 bodu sú naďalej otvorené.

Zosumarizujme si dostupné fakty k misii Svetovej zdravotníckej organizácie (ďalej WHO):

  • Čína dlhodobo ignorovala všetky výzvy na nezávislé vyšetrovanie týkajúce sa pôvodu vírusu.  Na Austráliu po tom ako požadovala okamžite začať vyšetrovanie, uvalila obchodné embargo.
  • Trvalo rok, kým Čína súhlasila s misiou WHO, ktorá do Wu-chanu poslala špičkových odborníkov na infekčné choroby. Týchto Čína menovite lustrovala.
  • Termín misie WHO, bol odsúhlasený pod medzinárodným tlakom.
  • Čínski predstavitelia a čínski vedci poskytli svoje vlastné zhrnutia analýzy k údajom k pandémii. Dopredu vypracovali súhrnnú správu na základe spätných prehliadok svojich neúplných lekárskych záznamov pred vypuknutím epidémie vo Wu-chane. V nich uviedli, že nenašli žiadne skoršie dôkazy o víruse, ako oficiálne zverejnili.
  • Na základe informácie od vedca Dominic Dwyera sme sa dozvedeli:
      • “Čínske úrady odmietli poskytnúť tímu nespracované údaje o prvých prípadoch ochorenia Covid-19. Ukázali nám niekoľko príkladov, ale bez štandardných epidemiologických záznamov“ povedal pre Wall Street Journal.
      • “Čínski vedci misii WHO priznali, že už v októbri 2019 boli vo Wu-chane hospitalizovaní 92 ľudia s príznakmi ako horúčka a kašeľ. Čínski experti uviedli, že u týchto ľudí nenašli žiadne stopy po Covid-19, ale priznali že testy boli neúplné. “
  • V 83 čísle časopisu Sciencedirect bolo uverejnené že “Fylogenetické odhady podporujú, že pandémia COVID-2 sa začala niekedy okolo 6. októbra 2019 – 11. decembra 2019:
  • Pritom, od 18. do 27. októbra prebiehali vo Wu-chane Svetové vojenské športové hry, kde vznikli aj prvé podozrenia na nárast šírenia respiračného ochorenia,  ktoré mali slabšie príznaky ako COVID-19. Viacero športovcov to po čase priznalo. Akokoľvek, vedci predpokladajú, že to ešte nebola verzia vírusu, ktorá zmutovala a spôsobila neskorší epidemiologický výbuch na celom svete.

Hypotézy

Generálny riaditeľ WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus na tlačovej konferencii misie WHO v Ženeve:

Vykonali sme veľmi dôležité vedecké cvičenie, vo veľmi ťažkých podmienkach“……. Po rozhovore s niektorými členmi tímu by som chcel potvrdiť, že všetky hypotézy zostávajú otvorené a vyžadujú si ďalšiu analýzu a štúdie,“

O akých hypotézach Tedros hovoril? Patria sem aj tri známe  hypotézy:

  • A. Vírus unikol z čínskeho laboratória
  • B. Prirodzený prenos zo zvieraťa na človeka
  • C. Mrazené potraviny

A. Vírus unikol z čínskeho laboratória

Laboratórium vo Wu-chane je cieľom pre americké spravodajské služby, zhromažďujúcich údaje zo signálov mobilných telefónov, komunikačných zariadení vrátane satelitných snímok. Analytici skúmajú, anomálie ktoré vznikli v laboratóriu v danom októbrovom čase. Dokument dostali aj kongresové spravodajské výbory a senátor Marco Rubio, ich zverejnil na  Twitteri.

Bolo by zaujímavé, keby niekto analyzoval údaje komerčnej telemetrie v laboratóriu a blízko Wu-chanu z októbra-decembra 2019,“ tweetoval Rubio. „Ak sa ukáže dramatický pokles aktivity v porovnaní s predchádzajúcimi 18 mesiacmi, bol by to silný náznak incidentu v laboratóriu a kedy sa to stalo.“

Telemetrické dáta vo Wu-Han inštitúte počas mesiaca október-november:

iDevice aktivity WU-chan OctoberNovember2019

Niektorí americkí úradníci po preskúmaní satelitných snímok a údajov špionážnych agentúr, považujú tieto správy za „nepresvedčivé“.

Na druhej strane vyjadrenia  Michael Morella, bývalého výkonný riaditeľa a zástupcu riaditeľa CIA sú nasledovné:

    1. USA poskytovali finančné prostriedky laboratóriu vo Wu-chane na výskum koronavírusu.
    2. Depeše z ministerstva zahraničných vecí naznačujú, že v posledných rokoch prevládali medzi americkými expertami obavy týkajúce sa porušovania bezpečnostných protokolov v laboratóriu:
      1. Objavili sa fotografie a videá výskumníkov pracujúcich v laboratóriách, ktorí zbierajú vzorky netopierov v jaskyniach bez nosenia ochranného výstroja, čo podľa odborníkov predstavuje riziko infekcie ľudí.
      2. Expert amerického ministerstva zahraničných vecí, ktorý navštívil WIV v roku 2018  informoval denník The Washington Post že počas komunikácii s vedcami v laboratóriu WIV, zistili nedostatok primerane vyškolených technikov a vyšetrovateľov potrebných na bezpečnú prevádzku tohto laboratória.
      3. Podľa iných hodnotení amerických spravodajských služieb:
        • čínska vláda spočiatku zakrývala závažnosť epidémie,
        • vládni predstavitelia sa vyhrážali lekárom, ktorí varovali svojich kolegov pred vírusom, Dr Li Wenliang has died
        • zamlžovali fakt ohľadom prenosu vírusu  z človeka na človeka a
        • neskoro poskytli výskumníkom vzorky vírusu.  First Genome Coronavirus
        • V správe DHS sa uvádza, že Čína v januári výrazne zvýšila dovoz chirurgických masiek o 278 percent, chirurgických plášťov o 72 percent a chirurgických rukavíc o 32 percent a ďalších položiek.

Hovorca ministerstva zahraničných vecí Ned Price na tlačovej konferencii povedal:

USA podporujú vyšetrovanie, ale budú tiež čerpať z „informácií zhromaždených a analyzovaných našou vlastnou spravodajskou komunitou, aby zhodnotili správu, keď ju získame“.

B. Prirodzený prenos zo zvieraťa na človeka

Odborníci veľkou väčšinou hovoria, že analýza genómu nového koronavírusu vylučuje možnosť, že bola navrhnutá vedcami v laboratóriu. Nathan Grubaugh z Yale University, ktorý študuje epidemiológiu mikrobiálnej choroby, spochybňuje hypotézu, že sa vírus vynoril z laboratórií vo Wu-chane:

„Dal by som to na zoznam k tisícom iných scenárov.  Pravdepodobnejším vysvetlením je, že vírus sa prenášal na ľudí prostredníctvom zvierat na trhu so živými plodmi vo Wu-chane.”

Aj Svetová zdravotnícka organizácia uviedla, že verí, že „mokrý“ trh zohral hlavnú úlohu pri šírení nákazy a  infekcia medzi ľuďmi začala na trhu so zvieratami vo Wu-chane, pravdepodobne od zvieraťa, ktoré dostalo vírus z netopiera. Túto teóriu pretláča od počiatku pandémie aj Čína. Čínski predstavitelia ako prví nasmerovali pozornosť vedeckej komunity na trh so živými zvieratami vo Wu-chane, kde boli prvé prípady “hlásené” už v decembri. Odobratie vzoriek patogénu, však bolo výkonné neprofesionálne a až na druhý krát po prvej veľkej dezinfekcii priestorov trhu. Pritom prvá osoba identifikovaná s chorobou Covid-19 nemala žiadnu známu súvislosť s týmto trhom.

Je vhodné poznamenať že netopiere, ktoré nesú rodinu koronavírusov spojených s novým kmeňom, žijú vo vzdialenosti, v okruhu 1600 km od Wu-chanu.

Otázky sú preto nasledovné:

  • Preskočil SARS-CoV-2 priamo z netopierov na ľudí, alebo sa rozšíril na iného prechodného hostiteľa, ktoré potom vírus prenieslo na ľudí?
  • Afinita vírusu s norkami, lasicami či freskami naznačuje, že divoké zvieratá ktoré interagovali s netopiermi, môžu byť domnelými prenášami koronavírusu?

C. Mrazené potraviny

Napriek vedeckým dôkazom naznačujúcich, že takéto šírenie pravdepodobne neexistuje, Čína presadzuje novú myšlienku, že vírus sa celosvetovo prenáša prostredníctvom mrazených potravín. Tvrdí, že našla stopy po mrazených krevetách zo Saudskej Arábie, hovädzom mäse z Brazílie a bravčovom mäse z USA.

Frank Yiannas, zástupca komisára pre potravinovú politiku a reakciu v FDA k tomu povedal:

Neexistuje žiadny dôveryhodný dôkaz o spájaní potravín, nádob s potravinami alebo potravinových obalov s pravdepodobným zdrojom prenosu COVID-19. Tento konkrétny koronavírus spôsobuje respiračné ochorenie a šíri sa z človeka na človeka, na rozdiel od gastrointestinálnych alebo GI vírusov prenášaných potravinami, ako je norovírus a hepatitída A,  ktoré často spôsobujú, že ľudia ochorejú kontaminovanými potravinami.“

Záver

Ako sa patogén dostal do Číny, je preto predmetom ďalších misií, diskusií a špekulácií. Štáty ktoré financujú WHO, odporúčajú, aby sa misia do Číny k epidemiologickej detektívnej práci čoskoro vrátila.

Jedno však vieme už teraz po PRVEJ neúspešnej misie WHO. Hypotézy neboli vyvrátené a generujú stále veľa otázok. Hľadanie pôvodu vírusu, je politicky výbušné. Všetky krajiny, vrátane Číny, by sa mali podieľať na transparentnom a rozsiahlom procese zistenia pôvodu vírusu. Toto zistenie je kľúčom k zníženiu rizika sekundárnych ohnísk a vzniku nových kmeňov vírusu, pre ktoré nemusia mať vakcíny proti Covid-19 účinok!

Teraz najčítanejšie