Denník N

Máme nejakú alternatívu?

Skloňovanie predčasných volieb, referendum, statusy na Facebooku, neutíchajúce spory, či prvý odchod z vládnej koalície. Nevyzerá to vôbec ružovo, no máme nejakú alternatívu?

Máme lockdown, no čísla sa nelepšia. Nevieme prečo, nevieme prečo sa situácia nezlepšuje, nevieme vlastne absolútne nič. Do toho Pellegrini začína spolupracovať s Ficom, chcú predčasné voľby a ľudia nie sú proti. Prečo by aj mali. Premiér Matovič nemá problém útočiť na koaličného partnera ani v zahraničnej tlači, píše statusy, útočí a presúva zodpovednosť, keď sa mu to hodí. Ľudí to však už nebaví. Pretože tak ako vláda, nevedia. Nevedia, kedy sa budú môcť vrátiť do normálneho života, namiesto toho čítajú opäť nejaký infantilný status (ak ich premiér nezablokoval) a začínajú premýšľať nad tým, že chcú predčasné voľby.

Trpezlivosť došla aj Miroslavovi Kollárovi, ktorý vystúpil z koalície. Odchádza zo slovami, že už nie je Matovičov poslanec. Nedá sa mu to mať za zlé. Premiér ho nepočúval, aj keď mal o testovaní informácie z prvej ruky, nepočúval ho, ako nepočúval mnoho ďalších. A ľudí to už prestáva baviť.

Máme však nejakú alternatívu? V opozícii je Fico a jeho klon Pellegrini, máme tam ešte Kotlebu, mimo parlament je Drucker, Danko, Harabin, či Mazurek s Uhríkom, ktorí idú spolu zakladať stranu. Toto alternatíva nie je. Cestou teda predčasné voľby nie sú. Čo, ale robiť? Chcelo by to viac rebelov. Problém je Matovič. O kvalite ministrov, či poslancov strany Oľano môžeme pochybovať, no každý jeden z nich, by bol vhodným nástupcom Igora Matoviča. Ani jeden zo strany Oľano by totiž nepolarizoval spoločnosť tak, ako súčasný premiér.

Ešte aby si to uvedomili aj ľudia z Oľano. Tu totiž nejde len o osobu Igora Matoviča. Ten bude len hrobárom normálnej politiky na ďalších osem rokov. Arogantnou, neschopnou a infantilnou politikou plnej tlačoviek a statusov totiž Igor Matovič môže pochovať akékoľvek šance nepopulistických strán v ďalších voľbách, pretože budú zodpovedné za Matoviča. To si uvedomuje aj Miroslav Kollár, ktorý za toto nechce niesť zodpovednosť. Uvedomiť by si to mali aj poslanci koaličných strán, ktorí by mali premiéra „stiahnuť“ z obehu, pretože nás ženie do záhuby. Záhuby, ktorá sa bude volať vláda sociálnych demokratov, ktorá bude opäť rozdávať horlivo peniaze, ktoré už dnes nie sú.

Teraz najčítanejšie