Denník N

5 kníh, ktoré ma zaujali (Knižná nádielka 3)

Každý deň vyjde na svete viac kníh, ako sme schopní prečítať za celý život. Ponuka je pestrá, a preto je potrebné si pozorne vyberať, do akej knihy investujeme svoje peniaze a čas. Život je prikrátky na to, aby sme čítali zlé knihy. Keďže je nemožné písať rozsiahlejšie recenzie na každú jednu knihu, ktorá sa mi dostala do rúk či ma zaujala, v rubrike Knižná nádielka budem pravidelne upozorňovať na zaujímavé knižné tituly, ktoré vychádzajú, resp. už vyšli a stoja za prečítanie.


Doba horúca

Na slovenskom knižnom trhu pribúda čoraz viac titulov na tému klimatických zmien a hrozieb, ktoré s týmito zmenami súvisia. Spomeňme si aspoň tituly ako Neobývateľná zem (odkaz na knihu tu), Šesť stupňov: Posledné varovanie (odkaz na knihu tu) či Klíma: Nový príbeh (odkaz na knihu tu). Na úvod roku 2021 pribudla k týmto titulom novinka vydavateľstva Literárna bašta od nórskeho antropológa Thomasa Hyllanda Eriksena. Autor v knihe bližšie skúma prepojenie medzi životným prostredím, ekonomickými vzťahmi a zamýšľa sa, do akej miery je transformácia v spoločnosti a hlavne – v našom myslení – ešte možná. Pokiaľ ste sa k téme globálneho otepľovania ešte nedostali, táto kniha vám ozrejmí viacero súvislosti ohľadom toho, prečo čelíme obrovskej kríze celej našej (nielen) ľudskej spoločnosti.

Knihu Doba horúca si môžete objednať tu

Kniha o penise

Ak ste muž, túto knihu máte povinnosť si prečítať. Váhal som, či ju sem uviesť, ale práve preto som ju sem dal. V budúcnosti o nej napíšem niečo viac v recenzii. Táto kniha nie je žart, hoci autor neraz siaha k humornému jazyku, aby vysvetlil zložitejšie javy. Kniha o penise je všeobecným prehľadom toho, aké je nesmierne dôležité starať sa o svoje zdravie komplexne, pretože všetko so všetkým súvisí. Ako muža ma veľmi prekvapilo, ako málo sa v tejto oblasti poznám a na čo všetko by sme ako muži mali dbať, aby sme mali nielen zdravý sexuálny život, ale sa aj dožili vyššieho veku v relatívnej pohode.

Ak ste žena a čítate tento blog, táto kniha vám pomôže lepšie chápať mužov, ich fungovanie sexuality a možno vás prekvapí, aká je mužská sexualita krehká. Ak vám záleží na svojom partnerovi, je to ideálna voľba na darček. My muži sa o týchto veciach bežne nerozprávame, preto túto sféru aj podľa štatistík riadne zanedbávame.

Knihu Kniha o penise si môžete objednať tu

Digitálna demencia

Kniha nemeckého neurobiológa a psychiatra patrí medzi tie typy kníh, ktoré neradi čítate. Zvyknete si totiž pri nich vravieť, že už stačí, nemôže by až toľko veci takých škodlivých a nebezpečných, ako autor píše. Hoci s ním nemusíte  vo všetkom súhlasiť, kniha Digitálna demencia vám objasní, čo sa deje s naším mozgom, s našou pamäťou, sústredením a celkovou kvalitou života pod vplyvom používania televízie, počítačov, internetu a mobilov. Autor sa odvoláva na množstvo štúdií a výskumov, ktoré vám neraz nadvihnú obočie.

Pre mňa bola kniha dôležitá aj pre viacero zmienok o katastrofickom vplyve digitálnych technológií na vývin dieťaťa. Ak sa chystáte mať v blízkej budúcnosti dieťa alebo ste čerstvý rodič, určite si knihu prečítajte. Je to investícia do budúcnosti vašej ratolesti.

Knihu Digitálna demencia si môžete objednať tu

Zánik

Moc často neodporúčam romány, no tento ma svojím obsahom aj odporúčaniami zaujal. Ide o historický detektívny krimi román zasadený do prostredia tudorovského Anglicka 16. storočia. Autor je vyštudovaný historik s doktorátom z histórie, čo sa aj výrazne prejavuje v jeho dôslednosti reflektovať verne historické reálie. Neskôr sa rekvalifikoval na právnika a následne sa stal spisovateľom na plný úväzok. Román Zánik je prvým dielom jeho shardlakovskej ságy, ktorá si získala medzi čitateľmi veľké ohlasy. V deji sme vhodení do nábožensky rozdeleného Anglicka, kde právnik Matthew Shardlak vyšetruje sériu vrážd, zradu a je na stope ďalším deliktom. Ide o výraznú a životaschopnú postavu, skrze ktorej utrpenie (Shardlak je hrbáč) autor výrazne približuje náboženské a spoločenské myslenie tej doby.

Skrze vyšetrovanie vraždy sa cez optiku hlavnej postavy čitateľ dozvie mnohé o náboženskej situácii 16. storočia a o pomeroch v Katolíckej cirkvi. Kritike však neujde ani Anglikánska cirkev. Do poslednej chvíle neviete, ako vyšetrovanie dopadne a kto je skutočným vrahom. V recenziách mnohí ocenili vynikajúcu historickú atmosféru, ktorú Sansom dokázal na takmer 400 stranách vytvoriť.

Knihu Zánik si môžete objednať tu

Aké drahé je zadarmo?

Keď v 18. storočí švédsky prírodovedec Carl Linné (1707 – 1778) označil človeka termínom homo sapiens (človek rozumný), nevedeli sme o našom mozgu, myslení a racionalite takmer nič. Keby dnes Linné žil a mal k dispozícii najnovšie vedecké dáta, s najväčšou pravdepodobnosťou by ľudstvo tak neprecenil. Knihy od psychológov, neurológov či špecialistov na kritické myslenie už dlho potvrdzujú fakt, ktorý sa nám, hrdým homo sapiensom, nepočúva ľahko – totiž, že sme oveľa iracionálnejšie a hlúpejšie bytosti, než sme ochotní si priznať. A keďže podobne ako ja, aj vy si poviete, že do tejto kategórie väčšiny nepatríte, odporúčam vám prečítať si knihu Aké drahé je zadarmo s dizajnom (banán…), ktorý by ste si nespájali s témou ľudskej iracionality.

Autorom je známy profesor psychológie Dan Ariely z Dukeovej univerzity zaoberajúci sa ľudskou iracionalitou. Kniha Aké drahé je zadarmo patrí medzi jeho najznámejšie a podľa kritikov aj najlepšie dielo, ktoré vám ukáže na konkrétnych príkladoch, ako ste každodennou obeťou vlastnej iracionality. Popri tom však predkladá návody, ako sa iracionálnym rozhodnutiam vyhnúť a zredukovať ich na minimum. Keďže Ariely je zároveň behaviorálnym ekonómom, v knihe nájdete aj príklady toho, ako nás obchodníci a finančný systém stavia do situácií, kde sme neraz nútení konať impulzívne, iracionálne a vo vlastný neprospech. Ak vás nezaujali predchádzajúce štyri knihy, táto rozhodne stojí za prečítanie.

Knihu Aké drahé je zadarmo si môžete objednať tu

Predchádzajúci výber 5 kníh:

  1. Knižná nádielka 1 (2020) odkaz tu
  2. Knižná nádielka 2 (2021) odkaz tu

*Záverečná poznámka:

Ak sa vám recenzia páčila, budem vďačný za každé zdieľanie. Ak ste v článku našli chyby, prosím, dajte mi vedieť. Ak sa zaujímate o knihy a knižné novinky, sledujte môj knižný profil Knižné univerzum na Facebooku alebo Instagrame. Ak sa vám páčia moje recenzie a výber kníh, moju činnosť môžete podporiť napríklad cez Patreon, odkaz tu. Za akúkoľvek podporu vám budem vďačný :-)

Teraz najčítanejšie

Albert Lučanský

Vyštudoval som históriu a slovenskú literatúru a literárnu vedu na Univerzite Komenského v Bratislave, kde si v súčasnosti aj robím doktorát z literárnej vedy. Medzi moje záľuby patrí čítanie kníh o literatúre, histórii, filozofii, religionistike či psychológii. Moje knižné blogy na Denníku N sa obsahovo týkajú kníh, ktoré sa mi dostali do rúk (novšie aj staršie). Ak máte záujem o recenzovanie knihy či spoluprácu, kontaktujte ma a dohodneme sa :-)