Denník N

Na boj s pandémiou status a marketing nestačia

Slovensko má novú vládu, a to je dobré. Tri kabinety Smeru-SD zanechali krajinu nielen v mravnom rozklade. Kritická situácia pri zvládaní pandémie, keď sa Slovensko za niekoľko mesiacov z lídra stalo neúspešnou krajinou (v úmrtnosti obyvateľov), ukazuje, že potrebujeme zmenu v prístupe, zmenu v konaní, zmenu v činoch.

Najsilnejšia vládna strana sa dlhodobo profilovala ako antisystémová s cieľom víriť hladinu. Spodné prúdy sú však silnejšie. Oni ich ignorovali. Viaceré nové subjekty využívali, že ako opozičné strany mohli a nemuseli čokoľvek, body zbierali z populistických, v praxi nereálnych návrhov.

Svoju stratégiu vystavali na marketingových heslách, neúnavnom boji proti všetkým a všetkému, nemuseli byť konštruktívni. Kým boli v opozícii, bez účasti na vláde, nikoho nebolelo, že nemali program, lebo všetko vyrieši boj s korupciou, že forma víťazí nad obsahom, neskúsenosť je cnosťou a poctivosť a zodpovednosť zámienkou na výsmech.

Antisystém z princípu nedokáže zaviesť systém

Bohužiaľ, pandémia sa nedá zavrieť do väzby za jasotu kamier a zdravíc. Čísla mŕtvych ukazujú, že na boj s nebezpečným vírusom plagát či video na Facebooku nestačí. Najsilnejšia vládna strana celé roky budovala marketing a zrazu potrebuje zavádzať systémové opatrenia. Antisystém však z princípu zaviesť systém nedokáže. Celý boj s Covidom stojí a padá na systéme, aj preto ho najlepšie zvládajú krajiny, ktoré fungujú na systéme aj v časoch mimo pandémie.

Premiér si vymyslel celoplošné testovanie – jadrovú zbraň, dobrý marketing, jednorazové riešenie, ktoré malo podľa vytúžených  predpokladov všetko uťať, vrátiť krajinu do normálu, zabezpečiť slávu doma aj vo svete. Všetkým nám je ľúto, ale nestalo sa, Covid na to neskočil ako voliči na fotky z Cannes.

Skúsené a poctivé strany vedia, čo je bremeno zodpovednosti. Od mestských poslancov cez starostov a primátorov poznajú váhu rozhodností, oštaru každodennej operatívy, riadenú improvizáciu mimoriadnych situácií. „Dinosaury“, ako zvyknú tzv. neštandardné strany nazývať skúsených politikov, sú dnes v podobe starostov vláde dobrí pri suplovaní úloh štátu.

KDH má 220 starostov a primátorov, najviac zo všetkých strán. A každý z nich by Vám kedykoľvek povedal, že mať pár desiatok hodín na zabezpečenie tak rozsiahleho úkonu činností, akým je celoplošné testovanie – materiálne i personálne, je bláznovstvo. Napriek tomu to zvládli!

A občania tejto krajiny to chápu, čo odhalil aj prieskum, poukazujúci na vysokú mieru dôvery v samosprávy oproti historicky najnižšej dôvere v štát. Vieme, že treba konať rýchlo, ale také zásadné a zložité manévre by bolo vhodnejšie riešiť s väčším časovým predstihom a najmä v rámci komplexného väčšieho plánu.

Skúsení sa neboja zodpovednosti a konať bez ohľadu na preferencie

Sme pripravení pomôcť. Máme skúsenosti a vieme, čo je zodpovednosť, ktorá sa nedá niesť bez poctivého prístupu. Miera úspechu sa meria aj tým, či sa vieme obklopiť skúsenejšími a nechať si od nich poradiť.

Vláda Igora Matoviča stojí na rázcestí. Potrebuje sa koncentrovať, sústrediť na prioritu – boj s pandémiou. Žiadna jadrová fyzika, treba viac sledovať, čo funguje v iných štátoch.  Nadnesene, stačilo by, aby polovica energie išla na pomoc s dohľadávaním kontaktov a druhá na kontrolovanie karantény a máme prvý dielik skladačky.

Namiesto vládnych novín cielená kampaň na očkovanie v schránkach rizikových skupín spolu s respirátorom a vitamínmi, dôsledná kontrola lockdownu a cezhraničného pohybu. A hlavne, nevymeniť popularitu za životy, nebáť sa zodpovednosti a prijímania rozhodnutí, ktoré budú v prospech všetkých, nielen osobných preferencií.

Vláda by sa zároveň mala k primátorom a starostom začať správať ako k partnerom a nie nepriateľom, ako aj úprimne a naozaj pomáhať všetkým sektorom od gastra, cez šport po umelcov.

Tak sa robí každodenná politika pre ľudí, aj keď to na prvý pohľad nevyzerá zaujímavo.

(Foto: TASR – Michal Svítok)

Teraz najčítanejšie