Denník N

Knižný tip: Snídaně u Sothebyho

Philip Hook napísal výbornú knihu o umení, ktorá dáva odpoveď na otázku, akú má dielo hodnotu.

Sotheby

Kniha Zlin vydala knihu, ktorá nie je len ďalšie ťažkopádne čítanie o umení, akých existujú stovky a nemajú už čím prekvapiť. Snídaně u Sothebyho má veľmi zvláštne rozvrhnutie. Päť hlavných kapitol rozdeľujú abecedne zoradené časti, ktoré tak vytvárajú dojem slovníka. Pojmy ako – bohémství, déšť, fotbal, šílenství, fiktivní umelci… na prvý pohľad pôsobia akoby to bol bulvárnejšie poňatý text, ale krátko po začítaní sa všetky obavy rozplynú.

Snídaně u Sothebyho je kniha o umení vo svete aukcií a zberateľstva z pohľadu skúseného odborníka. V úvode sa Philip Hook predstavuje ako človek, ktorý sa na trhu s umením pohybuje viac ako 35 rokov, a preto sa rozhodol napísať túto knihu. Nezaoberá sa v nej únavnými výkladmi o dejinách umenia, ani siahodlhými výkladmi prečo je ten a ten umelec taký dôležitý pre svet. Tieto všetky informácie môžeme nájsť v hromade publikácií o umení, takže to nie je nutné. Cieľom knihy je umenie vo vzťahu k peniazom: „vztahu, z nehož mívame špatné svědomí“.

„BOCCIONI, Umberto (1882-1916) Italský futurista jako Balla, ale na rozdíl od něj měl smůlu a v roce 1916 přišel o život na bitevním poli ( i když z tržního hlediska to byl výborný tah).“

V tomto „slovníku“ sa autor postupne zameriava na umelca, jeho zázemie, obľúbené námety, veľkosť a pôvod obrazov, rámy, ekonomický rozvoj a množstvo ďalších prvkov, ktoré vplývajú na cenu obrazov. Ak sa na obraze nachádza vlak, vlaková stanica, výjav z arabského sveta alebo je plný príjemných optimistických farieb, cena obrazu je určite vyššia ako u obrazov, kde tieto prvky chýbajú. Zaujímavá história môže dielu výrazne pomôcť, ale tiež veľmi uškodiť, pretože obraz síce môže byť veľmi hodnotný, ale ak ho raz malo v rukách Gestapo, riziko, že bolo zabavené a potomkovia pôvodných majiteľov sa ozvú, je príliš vysoké na to, aby niekto uvažoval o jeho kúpe.

Snídaně u Sothebyho je veľmi subjektívna kniha a voči niektorým názorom môže mať čitateľ isté výhrady. Každopádne, ide o výbornú záležitosť, ktorá na svojich 400 stranách predstavuje úžasné, živé a podmanivé čítanie, plné zaujímavých, niekedy až prekvapivých informácií. Tento inteligentný a pútavo napísaný text je doplnený príkladmi z praxe (niekedy až absurdnými), ktoré tak podopierajú Hookove závery nazbierané počas dlhoročnej praxe. To, ako je táto kniha napísaná, zaručuje, že zaujme široké publikum ľudí, aj takých, čo sa bežne o umenie veľmi nezaujímajú.

Knihu si môžete kúpiť tu: http://bit.ly/1hMZAKP

 

*Philip Hook sa do povedomia širokej verejnosti dostal programom o starožitnostiach, ktorý spomína v Snídaně u Sothebyho. V rámci jednej epizódy raz dostal otázku prečo bohatí ľudia namiesto stavania nemocníc, ktoré zachraňujú životy, radšej nakupujú umenie za šialené sumy. „Potom jsem se nad tím zamyslel. Jediné možné ospravedlnění vysoké hodnoty umění a faktu, že sběratelé místo budování nemocnic, které zachraňují lidské životy, nakupují díla, zní, že je nutné, aby tu bylo něco, pro co stojí za to lidské životy zachraňovat. A umění takovou věcí, nebo jednou z takových věcí je.“

Teraz najčítanejšie