Denník N

Sputnikovci z nás robia pokusných psíkov Lajky, alebo Putin sa vakcíny bojí a my zrušme hygienikov!

Sputnik V je možno účinnou a bezpečnou vakcínou, ale to na základe dostupných faktov a oficiálnych informácií ruských orgánov bohužiaľ nevieme. Obísť pri jej používaní platný systém kontroly a schvaľovania je nebezpečný precedens, ktorý ohrozuje zdravie ľudí a celý systém ochrany zdravia na Slovensku. Ak sa to urobí, je to osobná nielen politická ale aj právna zodpovednosť ministra zdravotníctva a premiéra.

Premiér Igor Matovič, minister zdravotníctva Marek Krajčí, expremiér Robert Fico, väčšina členov vládnej pandemickej komisie, hlavný hygienik, vedenie Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení a časť „internetovej obce“ nás všetkých masívne presviedčajú, aby sme obišli platný schvaľovací proces v EÚ, ako aj v samotnej SR,  a okamžite nakúpili a umožnili začať používať ruskú vakcínu Sputnik V.

Jedným z ich hlavných argumentačných tromfov je vraj už osvedčená účinnosť vakcíny a tých, čo sa stavajú odmietavo k takémuto unáhlenému kroku, označujú za krátkozrakých alebo až fundamentálnych rusofóbov.

Postaviť východzí bod diskusie na tom, že kto je proti okamžitému používaniu ruskej vakcíny bez riadneho schválenia, nemá rád Rusko a podceňuje výsledky práce ruských vedcov, je zákerné a falošné. Samotní autori týchto argumentov celý výsostne odborný a zdravotný problém hneď spolitizovali a urobili z toho akúsi „geopolitiku“. Držme sa zdravého rozumu, veď schvaľovanie použitia akejkoľvek novej vakcíny, či lieku, nie je súťažou krásy a sympatií.

To, že máme dlhé desaťročia platné a používané prísne procesy na overovanie liečiv, ktoré majú zachraňovať naše životy a nie naopak ich ohrozovať, je výsledok dlhoročných konkrétnych skúseností a znalostí.

A tieto pravidlá nepoznajú sympatie či geopolitiku, tieto pravidlá musia platiť pre každého výrobcu či distribútora vakcíny či liečiva, bez ohľadu na jeho pôvod. Lebo sa tým chránia životy ľudí. Ale aj pravidlá konkurenčného súboja týchto výrobcov, pretože každý z nich musí prejsť rovnakou schvaľovacou procedúrou. A nerobme si ilúzie, obchod s vakcínami a liečivami je veľký globálny biznis.

Sputnik V doma v Rusku, vo svete a Putin

Zástancovia okamžitého používania ruskej vakcíny argumentujú tým, že ruská vakcína je už overená v praxi a boli ňou zaočkovaných milióny ľudí po celom svete. Problém je, že nateraz neexistujú ani ruskými federálnymi orgánmi, osobitne Ministerstvom zdravotníctva RF, oficiálne verifikované informácie o počte zaočkovaných občanov samotného Ruska.

Nehovoriac o takých dôležitých informáciách, akými sú zaznamenané negatívne účinky podanej vakcíny Sputnik V. V prípade iných vakcín, ktoré prešli schválením, sa dozvedáme informácie a vyhodnocovanie sprievodných účinkov priebežne prakticky každodenne zo všetkých krajín EÚ alebo USA, Izraela a Veľkej Británie. Tieto údaje poskytujú aj samotní výrobcovia v EÚ schválených vakcín.

V ruských médiách sa objavujú len útržkovité informácie rôznych politikov, či regionálnych alebo mestských autorít, ako povedzme primátora Moskvy. Takže, ak niekto tvrdí, že vakcína Sputnik V sa v praxi dobre osvedčila, je nutné, aby to doložil renomovanými vedeckými overiteľnými údajmi, ktoré zatiaľ zo strany ruských zodpovedných orgánov a autorít jednoducho chýbajú.

V tejto súvislosti je pikantériou fakt, že sa Sputnikom V doteraz nedal zaočkovať ani samotný ruský prezident Vladimir Putin. Pričom ju sám ešte v auguste slávnostne schválil. Samotný Putin doslova pred pár dňami potvrdil, že si ju doteraz nenechal pichnúť, čo odôvodnil aj tým, že má už dlhodobo schválený a používaný iný očkovací program, a preto musí Sputnik V počkať.

A toto je veľmi zaujímavý a dôležitý moment! Ak je to naozaj tak, že ruskému prezidentovi bránia použiť vakcínu iné zdravotné okolnosti, tak to naznačuje, že vakcína má svoje dôležité obmedzenia. Ak tieto znalosti chránia zdravie a život Putina, tak by sa s nimi mal ruský výrobca vakcíny podeliť aj so všetkými jeho partnermi a používateľmi.

Opäť, to nie je o tom, či je niekto fanúšik Putina, alebo nie. To, že zdravotný stav ruského prezidenta je prísne strážené tajomstvo, je fakt. Lenže to nemôže ohroziť zdravie tisícok ľudí na Slovensku, ktorí by si zobrali Sputnik V bez toho, aby vedeli o možných rizikách a nežiadúcich účinkoch na ich zdravie, o ktorých ale vie Putin a jeho lekári.

Chrániť zdravie slovenských občanov nie je povinnosťou Putina ani ruského Ministerstva zdravotníctva, ale je to nielen politická ale aj právna zodpovednosť slovenských orgánov a činiteľov na čele s ministrom zdravotníctva a premiérom.

A ešte k argumentu, že ruská vakcína Sputnik V je už schválená v mnohých krajinách sveta, čo tiež svedčí o jej spoľahlivosti. Podľa správy ruskej štátnej tlačovej agentúry TASS z 20. februára bola vakcína, okrem Ruska, doteraz schválená v týchto krajinách: Bielorusko, Argentína, Bolívia, Srbsko, Alžírsko, Palestína, Venezuela, Paraguaj, Turkmenistan, Maďarsko, Spojené arabské emiráty, Irán, Guinea, Ghana, Tunisko, Arménsko, Mexiko, Nikaragua, Republika Srbská (autonómna enkláva v Bosne a Hercegovine), Libanon, Mjarma, Pakistan, Mongolsko, Bahrajn, Čierna Hora, St. Vincent a Grenadiny, Kazachstan, Uzbekistan, Gabon a San Marino.

Nechám na posúdenie čitateľa, či ho tento zoznam presvedčil.

Ruská vakcína zvýši výber a urýchli očkovanie

Častými argumentmi, ktoré zaznievajú v týchto dňoch v súvislosti s debatou o mimoriadnom povolení používania vakcíny Sputnik V sú tie, že to výrazne urýchli proces očkovania, a že to umožní, aby mali občania na výber, akú vakcínu chcú.

Premiér Matovič tvrdí, že mu jeho partner v rokovaniach, istý „pán Kirill“ sľúbil,  že do júna budú na Slovensko dodané dva milióny vakcín Sputnik V. Premiér mal asi na mysli Kirilla Dmitrieva, šéfa štátneho Ruské fondu priamych investícií, pod ktorého spadá aj výrobca vakcíny. Ten istý Dmitriev sa v rozhovore pre štátny ruský televízny kanál Rossia 24 hneď už stačil pochváliť, že Slovensko bude ďalšou krajinou, ktorá v blízkom čase schváli ruskú vakcínu.

Avšak o nejakej dohode so slovenským premiérom o dodávke dvoch miliónov vakcín sa vôbec nezmienil. Hovoril ale o tom, že na zvýšenie účinnosti ruskej vakcíny by bolo vhodné, keby sa „skrížila“ s inými, napríklad s vakcínou od Pfizera. Ten istý „pán Kirill“, samotný výrobca vakcíny a v neposlednom rade hovorca Kremľa Dmitrij Peskov súčasne nezávisle na sebe tvrdia, že prednosť pred exportom má očkovanie ruských občanov.

Aj preto výrazný vývoz vakcíny môže začať nie skôr ako v júni, aj to za podmienky, že sa podarí dovtedy rozbehnúť vo veľkom výrobu Sputniku V v zahraničí.

Osobitne je zmieňovaná EÚ, avšak zatiaľ žiadna konkrétna dohoda o výrobe, na rozdiel povedzme od zmieneného Pfizera, nebola zverejnená. Už len na dôvažok:  štátny fond „pána Kirilla“ opätovne tvrdil, že už podal žiadosť Sputnika V na schválenie Európskej liekovej agentúre, hoci tá to opätovne poprela.

A ešte údaj, že podľa neoficiálnych údajov ruských médií, ktoré ich pracne zozbierali po rôznych regionálnych úradoch štátnej zdravotníckej služby, by malo byť  v Rusku v polovici februára zaočkovaných aspoň prvou dávkou niečo vyše troch miliónov ľudí, čo je zhruba 2,2 percenta určenej populácie. Na Slovensku je tento podiel zaočkovania už dnes dvojnásobný.

Zrušme hygienikov!

„Ak by to bolo dobrovoľné a upozornilo by sa na všetky riziká, aj na to, že vakcína nie je registrovaná, prečo by sa nemohla používať? Nie je to lepšie, ako nechať ľudí do augusta bez očkovania, keď sa môžu nakaziť? Nech sa ľudia rozhodnú,“ nechal sa počuť v rozhovore pre denník N aj hlavný hygienik Ján Mikas. Už sme sa zmienili o tom, že „upozornenie na všetky riziká“ je momentálne nerealizovateľná požiadavka, lebo ich ruské orgány ani výrobca jednoducho oficiálne nezverejňujú.

Pozoruhodná je však logika argumentácie hlavného hygienika, že ľudia majú mať úplnú dobrovoľnosť pri výbere niečoho, čo nebolo schválené a vlastne neprešlo nevyhnutnou kontrolou.  To, že to povie niektorý z ministrov, odôvodňujúc to právom občanov na výber, je do istej miery pochopiteľné, veď je to politik. Túto tézu zastáva aj minister práce Milan Krajniak, ktorý len pár dní dozadu sa celej ťažko skúšanej podnikateľskej obci vyhrážal masovými kontrolami inšpektormi práce o dodržiavaní „home offisu“. Prekvapuje len to, že v jeho rezorte už dobrovoľný výber neplatí.

Ale to, že to povie hlavný hygienik (!!), tak to už šokuje. Ak má pán Mikas skutočne takýto až anarchistický pohľad na vec, tak zrušme hygienikov! Každý majiteľ a prevádzkar reštaurácie či hotela, ktorý zažíva aj v týchto ťažkých časoch ich „kontroly“, to len privíta.

Veď tiež urobme medzi nimi prieskum, ktorý to určite potvrdí. Stačí, že následne na dvere týchto prevádzok nalepia oznam pre zákazníkov, že nie sú hygienicky kontrolované, upozorní sa na riziká, že povedzme kuchár je často chorý, že huby do omáčky nakupujeme od „predavačov“ stojacich pri cestách na Spiši a že posteľné v hoteli občas aj vyperieme v neďalekom potoku a máme vybavené.

Hlavne, že ľudia neostanú hladní, a že budú mať kde spať. Absurdné a potenciálne zdraviu škodlivé, či až nebezpečné? O čo viac, ako nechať ľuďom, hoci na základe ich dobrovoľnosti, pichať riadne neoverenú vakcínu? Veď je to problém nielen pre ich zdravie, ale aj pre ich okolie, pre nás všetkých!

Po tom, čo sme v posledné dni počuli nielen od premiéra či ministra zdravotníctva, ale aj od niektorých členov pandemickej komisie, či hlavného hygienika, nám ostáva už len nádej, že nenarobia ešte viac škody na našom zdraví, ako doteraz. A že prestanú deštruovať overený kontrolný zdravotnícky systém, ktorý nás roky chráni pred úplnou katastrofou len preto, lebo oni samotní kopia chybu za chybou. Ale žiadať, aby sa už konečne prestali správať ako díleri antigénových testov alebo očkovacích vakcín, by sme snáď od nich mohli.

A tiež, aby prestali okamžite z nás robiť s použitím rôznych sputnikov pokusných psíkov Lajky. Zvlášť tí, ktorí si túto vakcínu ani neplánujú pichnúť – ako expremiér Fico.

Teraz najčítanejšie

Karel Hirman

  • Vyštudoval ťažbu ropy a plynu.
  • Pôsobil ako manažér a člen riadiacich orgánov niekoľkých slovenských energetických spoločností a v Slovenskej inovačnej a energetickej agentúre.
  • Riadil projektový tím projektu energetickej efektívnosti ELENA financovaného EIB na VÚC v Prešove.
  • Bol externým poradcom pre energetiku ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka a premiérky Ivety Radičovej a ako expert pre energetiku členom tímu poradcov ukrajinského premiéra Volodymyra Hrojsmana.
  • Pôsobil v týždenníku Trend a pravidelne publikuje o energetike a otázkach medzinárodnej bezpečnosti.
  • Je členom Správnej rady SFPA.
  • Podniká v oblasti energetiky a medzinárodného obchodu.
  • Bol ministrom hospodárstva po odstúpení SaS z koaličnej vlády Eduarda Hegera a neskôr kandidoval za stranu Demokrati v predčasných parlamentných voľbách v roku 2023.