Denník N

Moc bezmocných a arogancia mocných

Dom Jána a Martiny vo Veľkej Mači

Dnes je tretie výročie vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Stále platí, že bezmocní sme len zdanlivo a mocní sú našťastie arogantní.

Koľkí z nás poznali investigatívneho novinára Jána Kuciaka pred tým, ako bol zavraždený? Ja priznávam, že vôbec. Z Aktualít som registroval Mareka Vagoviča. Vražda Jána a Martiny však navždy zmenila Slovensko k lepšiemu.

Skúsme sa perverzne preniesť do hlavy Kočnera (prípadne ďalších jemu podobných). Čo si sľuboval od Jánovej vraždy? Čo bolo jeho cieľom? Aké plánoval ďalšie kroky? No, isté je, že Kočner si aj v najhorších snoch nepredstavoval, že sa stane to, čo sa stalo.

A popri najvyššej obeti Jána a Martiny, zmenu priniesla aj moc všetkých nás – zdanlivo „bežných“ bezmocných, ktorí sme vyjadrili svoj názor (aj) na námestiach a viedol k zmene.

 

Koľkí z nás poznali ruského opozičného politika Navaľného pred jeho otravou novičokom? Okolnosti sú veľmi odlišné a postup ruských mocných až tak nešokuje, ale paralela podľa mňa platí – uvidíme však s akým koncom.

 

Je to síce klišé, ale boj dobra a zla pokračuje! Verím, že hrdinovia, ktorí menia svet okolo nás k lepšiemu aj na úkor osobného pohodlia, nám všetkým pomôžu, aby dobro zvíťazilo. Možnosť vybrať si správnu stranu máme každý z nás.

Teraz najčítanejšie