Denník N

Tri roky po vražde a protestoch farmárov v uliciach. Slovensko je rozdelené v agro scéne.

Protesty farmárov v Bratislave
Protesty farmárov v Bratislave

Prešli tri roky od vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martinky Kušnírovej. Tri roky, čo sme sa všetci zobudili do iného Slovenska.

Výhovorka, ktorú som mal pre známych na dotaz, že „ty chlapče zle dopadneš keď toľko kričíš na tú zlodejskú bandu“, mi v ten deň padla. Stále som odpovedal: ,,aaa veď ľudia sa už nevraždia.“ V ten deň sa všetko zmenilo. Keď po vražde prišiel novinár Andrej Ban na východ a chcel dokončiť prácu o talianskej agro mafii, ktorú napísal Ján Kuciak, no už sa nedožil jej zverejnenia.

V  ten prvý večer som mu povedal ,,hľadáš taliansku mafiu, no uvidíš, že nájdeš inú.“ Spýtal sa ma akú? Povedal som mu „Uvidíš krajinu kde neplatia zákony, kde vymožiteľnosť práva je nulová. Uvidíš, že tu žijú grófi a grófky a že tu je zem bendrekov a bojov.“ Nechápal v ten prvý večer.

Ďalšie dni sme šli po stopách ,,mafie“ za ľuďmi, ktorí mali čo to dočinenia s Talianmi. Prešli sme mnoho ľudí, mnoho príbehov roľníkov. Večer keď sme sedeli a začal písať, dnes už novinársky ocenenú prácu ,,Teraz na východe: Hľadal som taliansku mafiu, našiel som slovenskú.“, neveriacky krútil očami, azda sám neveril, že je to možné v reále, čo napísal. No zažil to, videl to.

Ťažko sa asi ľuďom predstavuje, že je možné to, že príde niekto na vašu zem a začne si tam svojvoľne orať, pestovať, že hoc kto si vyženie stádo kráv na vaše pole, aby vám zničili úrodu, že príde niekto s kombajnom a začne vám žať vašu úrodu. Keď sa musíte postaviť so sekerou v ruke proti najatej SBS, ktorá vás zmlátil do krvi. Videli ste už súboje na poli džíp proti traktoru, kombajn proti bagru? Tu na východe sme to zažívali.

V deň vraždy boli dve možnosti alebo sa zľaknúť a stiahnuť sa, alebo sa konečne postaviť tomu všetkému a ísť do ulíc. Šli sme. Systém aký bol v agro sektore bol zavedený ešte za vlády Smeru, v rokoch 2012 a vláda SNS od roku 2016 ho len „vylepšovala“.

Protesty farmárov v Bratislave

Ako fungoval prepracovaný systém, kde sa brali provízie zo schválených projektov v agro sektore od 10 do 20%?  Keď ste hneď na začiatku boli tak hlúpý a podali projekt mimo ,,spriaznenej“ poradenskej firmy, tak ste nemali šancu získať požadovaný počet bodov. Stačilo dopredu vedieť ako sa nastaví výzva, čo je potrebné mať a pripraviť sa. Po vyhlásení výzvy na europrojekty, kto nemal skôr ,,info“, nemal reálnu šancu stihnúť vybaviť potrebné povolenia.

V agro sektore je ročne niečo cez 1.3 miliardy eúr v podporách. Dobré peniaze pre vyvolených krytých zákonom. Aj tie zákony a nariadenia si ušili na správnu mieru, aby netrebalo nič produkovať, a aby čím menej peňazí šlo do produkcie. Na to, aby sa poberali dotácie, stačilo mať pôdu. Pardóóón, oprava, ani to už netrebalo. Požiadalo sa na hocijakú pôdu. Každý rok sa vyplácajú tzv. priame platby na ha pôdy, tie majú byť vyplatené v mesiaci december za rok dozadu. Stačilo tie peniaze zdržať v systéme a pritlačili ste roľníkov, aby hľadali možnosť ich systému, ako dať províziu, aby vám páni Veľkomožní pustili úhradu a neprišli vám na ďalšiu nezmyselnú kontrolu. A tak sa radšej odnieslo 5%, ak ste boli dobrý známy, tak len toľko, (ak ste šli cez prostredníkov percenta sa navyšovali) z tejto platby.

Toto bol systém, kde vyrástli silný a počtom ha veľkí farmári, poväčšine tí, ktorí mali dobré kontakty na vládu, resp. ich predstaviteľov. A tí malí a strední sa pomaly a isto vytrácali. Tie komodity, ktoré sú ťažké na manuálnu prácu a zväčša to robili tí menší sa postupne z polí vytrácali a tak sme boli, a vlastne stále sme odkázaní na čím väčší dovoz týchto komodít. Tiahne sa to od desiatich k piatim, smutné no čísla nepustia.

Z roku 2013 potravinová sebestačnosť Slovenska z čísla 54 spadla k dnešným 37%. Vznikli rôzne združenia v agro rezorte, ktoré zlučovali rôzne typy farmárčenia. Tie veľké družstvá sa spojili v SPPK (Slovenská poľnohospodárska a potravinová komora). Jej predseda Bc. Emil Macho bol dlhoročnou pravou rukou bývalej ministerky Matečnej (SNS), a tak bolo všetko v poriadku. Všetko šľapalo ako hodinky.

Ako som nedávno písal a pán Macho aj priznal, že podniky, ktoré on vedie z pozície konateľa alebo predsedu sú vo finále vlastníctvom firmy AGROFERT z portfólia Andreja Babiša. Ak si spočítate len PD družstva tak ich je 9 (viď tabuľka). Podľa finstatu tieto družstvá dosiahli celkovú tržbu 24 miliónov, priznaný zisk je 438 tis. eur, čo je 1.7% z celkového obratu a odvedená daň činí 97 tis. eúr, čo je 0.4?% z dosiahnutej tržby.

PD družstvá, kde figuruje Bc. Emil Macho ako konateľ alebo člen predsedníctva a PD, ktoré priznal AGROFERT, vlastník Andrej Babiš ako koncový užívateľ výhod.

No, názor si spravte sami, či toto je efektívne hospodárenie. Za úvahu stojí hlavne firma Agro Váh, kde bola tržba 3,1 milióna zisk činil 1265 eur a odvedená daň 7 eúr!!! . Tomu sa hovorí super optimalizácia nákladov. Pre porovnanie si dovolím zrovnať tiež farmy susediace v jednom katastri, v okrese Kolárovo, kde tam hospodariace družstvo pri tržbe 6.2 milióna dosiahlo zisk 3950 eúr a rodina farma hneď vedľa pri tržbe 394 tis. vykázala zisk 7590 eúr. Proste čísla nepustia. Takže každý súdny človek by chcel priniesť systémovú zmenu a začal sa sústrediť na podporu stredných, malých a rodinných fariem.

Porovnanie z jedného regiónu, kde hospodária vedľa seba PD Kolárovo a rodina farma Bagin. Tržby PD sú 6.2 milióna a ich zisk je 3950eur a rodina Farma vykázala tržbu 394tis. a zisk 7300eur.

Parlamentné voľby priniesli zmenu a vládnucu skladbu máme z pravice. Ministrom sa stal J. Mičovský, nominant Oľano. Oľano prezentovalo, že ich hlavný bod bude vyčistiť priestor a pre agro sektor to, že minister má ocenenie biela vrana za boj proti korupčníkom bolo super správou. V tomto systéme, ktorý bol popísaný vyššie sa gazdovalo vo veľkom.

Programové vyhlásenie vlády, kde je jasne popísané, že treba zmeniť systém a začať s podporou malého a stredného podnikania, zaviesť maximálnu stropovo možnú platbu v eurodotáciách (100 tis. eúr) na jedného koncového užívateľa výhod, redistributívnu platbu a to, že sa začnú pripravovať výzvy na podporu plodín, ktoré chýbajú. To všetko zasvietilo červenú kontrolku pre poberateľov platieb z bývalého režimu.

A tak hrozby štrajkov pri každej zmene, ktorú chce priniesť ministerstvo sa stále stupňujú. Agrobaróni hrozia štrajkami na eurodotačných traktoroch. 💪 Čo sa zmenilo od príchodu Mičovskeho na rezort? V ťažkej dobe keď padol trh s jahňacím mäsom v Taliansku, tak sa podarilo umiestniť jahňacinu na pulty slovenských obchodov, prvý krát za desať rokov prišlo najviac podpory od štátu do rezortu (80 miliónov) to tu ešte nebolo. Prvý krát v histórii prišli priame platby v mesiaci december tak ako mali a NIKTO nemusel odniesť žiadne percentá nikde a peniaze mal na účte.

Teraz sa chystajú spustiť ďalšie platby na ekologické hospodárenie a zase prídu skôr ako zvykli prichádzať, už teraz chodia rozhodnutia a zase bez potreby úplatkov. Prišla redistributívna platba, ktorá pridá všetkým poľnohospodárom na prvých 28 ha po 50 eur čo je na farmu 1400. Prvotný návrh bol vyšší, no agrobaróni hrozili štrajkom a tlačili v tejto napätej situácii k múru premiéra Matoviča. No vecí sa pohli a predkladané zmeny a plány ministra hovoria jasnou rečou, že chce zmeniť systém. No nechcem hádzať všetkých veľkých do jedného koša, vôbec nie, to je to, čo rozdeľuje a preto chcem uviesť, že aj tu sú tí veľkí, ktorí reálne produkujú a snažia sa. Uvediem firmu Agromačaj (pán Mačaj je členom predsedníctva SPPK), ktorá na 4500 ha dokázala vyprodukovať tržbu 40 miliónov kde dokázali vytvoriť zisk 7,7 milióna a odviesť daň 2.2 milióna. Ak si to porovnáte s firmami kde je šéf SPPK Emil Macho, kde 9 firiem hospodáriacich na desať násobku plochy priniesli tržbu 24 mil. zisk 439 tis. a daň 97 tis,  tak výsledok je jasný.

Firma Agromačaj hospodariaca na 4500ha dokázala dosiahnuť tržby 40milionov ,zisk 7.7 milióna a daň zo zisku 2.2 milióna .

Sú veľkí a veľkí, a sú malí a malí. No, dnes Slovensko potrebuje všetkých. Aj tých, aj tých lebo číslo 37% sebestačnosť nepustí. A ministra čaká ešte veľa nášľapných mín, ktoré ešte ponechavali jeho predchodcovia a tie treba riešiť. No neodpustím si aj kritiku na stranu ministerstva a tou základnou je KOMUNIKÁCIA so širokou verejnosťou. Netreba pracovať 16 hodin denne a nula hodín prezentovať čo sa robí. Istotne všetci uvítajú, ak budete pracovať 16 hodín a hodinu prezentovať 😉čo sa robí, čo sa chystá a čo príde.

Teraz najčítanejšie