Denník N

Toto s bývalou vládou nesúvisí

Nie pán Matovič, nenesieme zodpovednosť za zlé manažovanie a zbytočné úmrtia na COVID, ale Vy a Vaša vláda určite !

Výroky osoby, ktorá sa nazýva premiérom tohto štátu na verejnosti a voči verejnosti, sú opakovane ďaleko „za čiarou“ toho, čo je akceptovateľné od plnoletého občana, plne spôsobilého na právne úkony.

Ale asi nejestvuje človek v tomto štáte, ktorého by nevyviedlo z rovnováhy,  jeho ostatné vystúpenie, v ktorom občanom tohto štátu a osobitne vedcom, odkázal, že všetci nesieme zodpovednosť za zlý vývoj pandémie a za tie tisíce zbytočných úmrtí.

Nenesieme. Jediný, kto za to nesie plnú zodpovednosť je táto vláda na čele s premiérom.

Na rozdiel od pána premiéra netrpíme amnéziou, a pamätáme si, ako urážal vedcov, nazýval ich múdrosráčmi, ktorí upozorňovali na nebezpečenstvo druhej vlny pandémie na jeseň a v zime.

Tieto varovania sú dostatočne mediálne podchytené a zaznamenané, ako aj reakcie premiéra a tejto vlády, takže ako advokát musím skonštatovať, že občan netrpí dôkaznou núdzou pre úspešné vyvodenie zodpovednosti voči nim.

Rovnako žalostné sú v kontexte toho, čo sa na Slovensku deje, vyjadrenia fanúšikov pána premiéra, ktorý by na futbalovom zápase sedeli v sektore vyhradenom pre „ultras“, že za tým, v akej situácii sa nachádzame, je potrebné hľadať nezodpovedné zanedbanie stavu nemocníc a zdravotníctva bývalou vládou.

Pri všetkej úcte, občania tohto štátu nie sú padnutí na hlavu, ako sa niektorí komentátori, šíriaci takéto propagandy domnievajú. Prečo si liga výnimočných myslí, že občania Slovenska musia zaplatiť vlastnými životmi, v ich pomyselnom boji s mafiou z hlasosmeru ?

Zanedbané zdravotníctvo je nesporný fakt, o ktorom nie sú dišputy, ale zlé manažovanie koronakrízy sa mu nedá pripísať a ľudia za to zomierať nemusia !

Príbeh, ktorý  popíšem nižšie,  a ktorý sa týka mne blízkych osôb, určite nie je ojedinelým príbehom slovenskej rodiny trpiacej  pod  taktovkou manažérov koronakrízy z najlepšej vlády, akú Slovensko kedy malo.

Rodina –  70 ročný muž, onkologický pacient vo vážnom stave, žena 68 ročná opatrovateľka staršej pacientky v Rakúsku,  v spoločnej domácnosti syn 31 ročný  a pravidelne navštevujúci 42 ročný syn. Všetci prísne dodržiavajú opatrenia, v obave o svojich chorých a v obave o pracovné miesto opatrovateľky. Do konca januára nikto nemal pozitívny test.

Onkologický pacient podstúpil náročnú operáciu, do nemocnice bol prijatý negatívny.

Pri prepúšťaní z nemocnice na domáce doliečenie sa zistilo, že pacient, ktorý bol s ním spoločne na izbe, bol pozitívny.  Chorému bola pri odchode do domácej liečby odporučená karanténa, na námietku ženy, že chorý po takej ťažkej operácii je odkázaný na sústavnú  starostlivosť a opateru v domácej liečbe, a preto žiada pred prepustením vykonať test, aby ošetrujúci vedeli, či je pozitívny, sa dostavila nervózna reakcia zo strany frustrovanej lekárky.

Chorý bol do domácej liečby prepustený nielen pozitívny, ale s riadnou náložou vírusu, ktorou nakazil manželku, ktorá sa o neho starala, a oboch dospelých synov. Výsledky operácie a zotavenie aj tak ťažkého stavu, ohrozilo nainfikovanie pacienta priamo v nemocnici.

Pozitivita manželky bola zistená po vykonaní antigénového testu. Reakcia štátu pod taktovkou manažérov koronakrízy ? Telefonát z hygieny, že má zostať doma v karanténe. To je všetko. 

Po obdržaní pozitívneho výsledku testu človek hodený do vody a nechaný napospas chorobe, ktorou sa nenakazil zanedbaním opatrení, ale v nemocnici !

Nevie,  ako sa má liečiť, takže ani nemôže mať potrebné lieky, nemá zásoby potravín. Čo má robiť ?

Kým toto píšem, v správach sa ktosi rozhorčuje nad tým, že pozitívni ľudia majú možnosť ísť si nakúpiť, a že im to treba zakázať.

Presne tak, si pozitívny ? Buď v karanténe, bez liekov, liečby, bez jedla, bez pomoci.

Nespočetné prípady potvrdzujú, že hospitalizáciu lekári mnohokrát neodporučili včas, a naši blízki sa dostali do nemocnice príliš pozde a  krátko po prevoze do nemocnice zomreli.

Ako súvisí to, že sa o pozitívne osoby, ktorým prikážeme domácu karanténu, vôbec nestaráme, s predchádzajúcou vládou ?

Ako súvisí s predchádzajúcou vládou, že po zistení pozitivity nedostanú potrebné lieky na začiatok, presný opis príznakov, ktoré môžu očakávať, s  upozornením na ich závažnosť?

Ako súvisí s predchádzajúcou vládou, že sa pozitívnym nepostaráme o zabezpečenie nákupu stravy a všetkého nevyhnutného, o pravidelné monitorovanie ich stavu, aby sme ich nielen izolovali od zdravých, ale sa o nich aj ľudsky a civilizovane postarali ?

Ako súvisí s predchádzajúcou vládou, že lekári stále nemajú schválené postupy liečby pacientov s koronavírusom, keď inde vo svete ich majú  ?

Ako súvisí s predchádzajúcou vládou, že  sa osoba po uplynutí stanovenej doby karantény nevie cez stránku korona. gov.sk objednať na kontrolný PCR test, lebo ju systém „vyhadzuje“,  lebo „netrafil“ správne odpovede, ktoré dotazník požaduje, hoci na  jeho  bezplatné vykonanie má nárok  ? Neschopnosť za rok spojazdniť tento systém núti občana absolvovať test  ako samoplatca za neuveriteľne vysokú sumu 70,- €, lebo bez testu sa nikam nedostane ?!!

Každý deň pribúdajú stovky neuveriteľných tragických príbehov celých rodín. Denno- denne. Tragické konce, za ktoré nesie zodpovednosť táto vláda. Celá, pod vedením jej výnimočného premiéra.

Premiér a ministri, zbytočne plytváte energiu na obhadzovanie sa blatom, vaša zodpovednosť je spoločná !

A pravdepodobnosť, že ju budete niesť, a to nielen  politickú, o ktorej  neviete nič, ale budete sa zodpovedať aj v rovine osobnej a čeliť bolesti, ktorú ste všetkým spôsobili a spôsobujete, sa každým dňom blíži istote.

A nezabúdame ani na to, že hoci sme na Slovensku boli svedkami mnohých parlamentných divadelných predstavení iniciovaných s cieľom vysloviť nedôveru ministrovi alebo premiérovi vlády, tisíce stratených ľudských životov súčasným poslancom za takúto námahu vôbec nestoja.

 

 

 

Teraz najčítanejšie

Viktória Hellenbart

Smelo môžem napísať, že sa celý život venujem právu, hoci som pôvodne chcela robiť všetko okrem práva, a najviac zo všetkého som túžila byť veterinárom, ale veci sa vyvinuli inak. Od júla 2001 mám samostatnú advokátsku prax v Lučenci a som teda celý život "vidieckym advokátom". Láska k prírodným vedám ma od začiatku viedla k porovnávaniu a hľadaniu prírodných zákonov v práve. Napriek, a verím, že len "zatiaľ"prevažujúcim skúsenostiam, som si istá, že morálne zákony v spoločnosti sú rovnako nemenné a neporušiteľné ako zákony prírodné. Gravitačný zákon nie je neporušiteľný v tom, že nemožno jednoducho vyskočiť z 12. poschodia, ale následky jeho porušenia sa dostavia a tie sa už ignorujú ťažšie. A rovnako fungujú zákony morálne, možno ich porušiť, ale následky sa dostavia a v tomto prípade ich pocítime všetci..