Denník N

Vakcinačné bumážky, žlté, zelené, plastikové pasy

Vakcinačný pečiatka či bumážka
Vakcinačný pečiatka či bumážka

Neviete, čo je bumážka? Generácii X, Z a Millennials asi toto slovo nič nehovorí. Pamätníci ale dobre vedia, že v komunistickom režime bola bumážka, kus papiera s pečiatkou, skrátka všemocná atómová zbraň. Po páde režimu odišla do zabudnutia. V čase očkovania paradoxne nastáva je renesancia, kedy opäť jej význam dramaticky stúpa.

Takzvané „vakcinačné pasy“ alebo „vakcinačné bumážky“ sa dostávajú do povedomia verejnosti potom,  ako stúpa počet zaočkovaných občanov v Európe.  Cieľom nových bumážiek je oživiť ekonomiku v nadchádzajúcej letnej sezóne.

21. januára sa preto vedúci predstavitelia Európskej rady dohodli na vypracovaní štandardizovanej a interoperabilnej forme dôkazu, že občan EÚ bol zaočkovaný na COVID-19.

Vďaka vakcínam, viaceré krajiny ktoré nerobia antigénové Matovičove manévre na svojich občanoch, už od jesene pripravujú detailné pracovné plány s cieľom oživiť cestovný ruch, ktorý je rozhodujúci pre zamestnanosť a rozvoj ekonomiky.  Prakticky všetky okolité krajiny v dôsledky pándémie evidovali pokles návštevnosti turistov, niekde až  o 80% percent v porovnaní s predchádzajúcim rokom.

Otázky ktoré si budeme v letnej dovolenkovej sezóne klásť, budú asi takéto:

Ako budú diskriminovaní tí občania, ktorí chcú cestovať, ale neboli  očkovaní vďaka nedostatku vakcín, pomalosti očkovania alebo tí, ktorí nebudú chcieť byť očkovaní vôbec?

A čo generácia X, Z a Millennials, ktorá nebude očkovaná vôbec?  A čo zraniteľné skupiny ktoré nemôžu byť očkované? A občania ktorí majú negatívne testy alebo majú protilátky?

Majú neustále predkladať dôkaz formou negatívneho testu? Majú rátať s permanentnou diskrimináciou?

Už dnes platí pravidlo, že pri odlete do inej krajiny sa vyžaduje preukázanie PCR testu pre všetkých cestujúcich, aby sa zabezpečilo, že cestujúci nie sú pozitívni, a zabránilo sa tak ďalšiemu šíreniu vírusu.

Pozrime sa na príklady ostatných krajín, ktoré plánujú tento rébus rozlúsknuť, aby naštartovali svoju ekonomiku:

Estónsko v spolupráci s WHO testuje už 5 mesiac pilotný projekt certifikátu digitálnej vakcíny – „inteligentná žltá karta“ alias estonia-and-who-to-work-together-on-digital-health-and-innovation

Maďarsko pripravuje  pre zaočkovaných alebo tých ktorí sa zotavili z coronavírusu a majú protilátky, imunitnú plastovú kartu alias vaccine-passport

Poľsko predstavilo plán na zavedenie očkovacích dokladov vydaných vo forme QR kódu alebo v jeho tlačenej verzii.

Island, ktorý je členom schengenského priestoru, je prvou krajinou na svete, ktorá začala s vydávaním osvedčenia o očkovaní proti koronavírusu.

Dánsko oznámilo plán vydávania vakcinačného pasu,  ktorý bude platný už od mája.

Švédsko pracuje nad certifikátom v elektronickej verzii.

Veľká Británia svojim občanom,cestujúcim, ktorí boli naočkovaní vakcínou proti koronavírusom, plánujú vkladať pečiatku do pasov. Nové „pečiatky s vakcínami“ by umožnili anglickým turistom vyhnúť sa zadržiavaniu na hraniciach a absolvovať karantény.

Izrael do praxe zavádza zelené pasy pre zaočkované osoby, ktoré im vydá dva týždne potom, čo osoba dostane druhú vakcínu. Preukaz je platný šesť mesiacov. Viac na /green-pass-info/. Následne po zmeraní protilátok alebo inej procedúre navrhne spôsob, ako platnosť predĺžiť. Zelené pasy zaručia pre očkovaných občanov určité práva:

  • prístup na kultúrne a verejné podujatia
  • stolovanie v reštauráciách a
  • právo na vynechanie karantény

Slovensko, testuje a testuje a testuje, dokiaľ neminie antigénové testy.  Z pohľadu cestovného ruchu, ostávajú v platnosti slová Borisa Kollára zo Smer rodina, keď sa stretával minulý rok s podnikateľmi:

“Pomoc občanom a subjektom v cestovnom ruchu by mala byť adresnejšia a mala by odrážať skutočný dosah koronakrízy na ňu.”

A to bolo asi všetko. V prvých dvoch mesiacov tohto roku evidujeme, že očkovanie slovenskej populácie, najmä v menej rozvinutých regiónoch alebo rôznych vekových skupiná, bude stále trvať pomerne dlho. Nebudeme teraz analyzovať nedostatok vakcín, dlhodobú chybnú stratégiu antigénového testovania na úkor prepracovania logistiky nákupu vakcín, ako aj chytrejšej strátégie očkovania ako to robili iné okolité krajiny.

Aj vďaka unáhleným manévrom s antigénovými cvičeniami, slovenská vláda nič nestihla pripraviť. Od Matovičovej vlády sme pritom očakávali, aby sa zamýšľala aj nad potrebami svojich občanov , ktoré logicky vyvstanú okamžite potom, ako bude postupne narastať počet zaočkovaných. Počas antigénového testovania už mali byť sfinalizované plány, ako sa vláda vyrovná s locdownom opatreniami vs občanmi, ktorí dostali druhú dávku.

Aj pre nepripravenosť posúvať diskurz aj v tejto otázke,  Matovičova vláda podporila zavedenie európskeho certifikátu COVID-19 na Európskej rade.

A keďže zaočkovaných bude narastať,  môžme koncom roku predpokladať:

Nezaočkovaní budú skôr či neskôr diskriminovaní, bude len otázkou, ako to krajiny cez WHO budú chcieť formálne legimitizovať a najmä odkomunikovať spoločnosti, z pohľadu deklarácie ľudkých práv a slobôd.

Teraz najčítanejšie

JEM

Neonacizmus, komunizmus, socializmus, unilaterizmus, multikuturalizmus, genderizmus, neomarxizmus, progresivizmus a EU woke totalitarizmus náś uberajú o slobodu, o slobodu vyjadrovania v mene cancel culture a ponárajú opäť Európu do priepasti temného veku.