Denník N

O láske v pandemických časoch

Ako žiť lásku v ťažkých časoch? Ako vnímať lásku počas pandémie? Recept nemáme. Hľadáme a radi sa delíme. Veď o Lásku v živote ide.

O láske toho ľudia už napísali veľa. Neverím, že sa niekedy o nej dozvieme viac, ako vieme. Lebo Láska a všetky ostatné tajomstvá, aby sme ich spoznali, sa musia žiť, nie rozoberať. Ak má niečo zmysel rozoberať, tak je to práve to, čo v našom vnútri bráni byť jej súčasťou. Alebo možno ešte aj to, ako sme k nej našli cestu a navzájom sa inšpirovať.

Viem, že lásku môžeme žiť aj v ťažkých časoch. Ukázali mi to nevyliečiteľne choré deti a ich rodiny, o ktoré sa v Plamienku staráme. Lásku môžeme žiť aj keď sme sami, keď sme chorí, keď je nám ťažko. Koľkí z nás v týchto pandemických časoch túžime po láske, túžime cítiť život v nás aj okolo nás!

Nemám žiaden recept, ako sa láska žije. Hľadám deň za dňom svoju cestu. Koľkokrát som už zakopla a obila si nos. Niet ale inej cesty ako vstať a ísť ďalej. Pretože láska je to, prečo žijem.

V časoch, keď je náš život ohrozený a smrť sa nás priamo či nepriamo dotýka, s naším vnútrom často rezonuje hnev, zlosť a deštrukcia. Všetci vieme nielen milovať, ale aj ničiť. Koľkokrát dnes kritizujeme iných bez toho, aby sme ponúkali pomoc či priložili ruku k dielu. Koľkokrát bojkotujeme rozhodnutia v rodine, tíme či spoločnosti len preto, že sú pre nás nepohodlné. Ak chceme mať v ťažkých časoch kontakt s láskou, skúsme odolávať deštruktívnym silám v nás i okolo nás. Nie je to ľahké, ale je to jediná cesta k Životu.

Naučili sme sa, najmä za posledných 50 rokov, premýšľať prevažne v dimenzii „JA“ a omnoho menej dnes premýšľame v dimenzii „MY“. Čo chcem ja? Čo je dobré pre mňa? Čo je dobré pre ľudí okolo mňa? Aké sú ich potreby? Milovať znamená premýšľať v oboch dimenziách zároveň. Bez kompromisov a obety sa nezaobídeme. Pandémia je skúškou, pretože nás núti rozmýšľať nielen o sebe, ale o nás všetkých, ktorí v tejto krajine či zemeguli žijeme. Môžeme dočasne napĺňať len svoje potreby a nehľadieť na iných, ale táto cesta je krátka. V pandémii jedinou cestou k prežitiu je vnímať obe dimenzie súčasne.

Milovať znamená vnímať našu dušu. Časť nášho vnútra, ktorá nás spája so Životom a presahuje nás. Som presvedčená že takúto časť máme všetci. Asi je jedno, aké meno tomu, čo nás presahuje, dáme. Ako si túto dimenziu predstavujeme, kde a akým spôsobom ju najlepšie vnímame. Doma či v chráme, v prírode či komunite, v prítomnosti detí či dospelých či osamote. Nahlas alebo v tichosti. Skrze modlitbu, umenie, meditáciu, prírodu, či iných ľudí.

Ponúkame Vám tentokrát v našej kultúre netradičný spôsob ako sa napojiť na lásku v našom vnútri – krátke dychové cvičenie pochádzajúce z Indie. Je súčasťou cyklu 5 dychových cvičení s názvomAko zvládnuť ťažké obdobie pomocou dychových cvičení“.  Skúste cvičenie 10 min v kuse opakovať aspoň 5-7 dní po sebe, veríme, že Vám aspoň na chvíľu prinesie úľavu.

 

Mária Jasenková

Teraz najčítanejšie

PLAMIENOK n.o.

Sme nezisková organizácia, ktorá je na Slovensku priekopníkom rozvoja detskej domácej paliatívnej/hospicovej starostlivosti a smútkového poradenstva a terapie pre deti a ich rodiny. Od roku 2002 bezplatne poskytujeme nevyliečiteľne chorým a zomierajúcim deťom domácu paliatívnu liečbu a starostlivosť. Deti navštevujeme doma v okruhu 2 hodín jazdy od Bratislavy. Od roku 2011 V Centre pomoci smútiacim deťom a rodinám v Bratislave na Zadunajskej ulici 6 bezplatne poskytujeme psychologickú, terapeutickú a poradenskú pomoc smútiacim deťom a ich blízkym ako aj dospelým po strate dieťaťa. Do centra môžu prísť smútiace deti a rodiny z celého Slovenska. Od roku 2003 vzdelávame študentov, odborníkov a laickú verejnosť, aby sa kvalita detskej paliatívnej starostlivosti na Slovensku zlepšovala. Týmto blogom chceme prispieť k tomu, aby sa povedomie o paliatívnej starostlivosti na Slovensku zvyšovalo.