Denník N

Assassini

Keď 100 životov denne nestačí

Tak som sa dozvedel posledné dni nejaké aktuálne novinky. Z úst odborníkov.

Že nemá zmysel zatvárať výrobné podniky, lebo veď tí  ľudia sa aj tak nakazia doma. Vážne.

Že kľúčom k zlepšeniu situácie by mohlo byť podstatné zlepšenie zdravotnej starostlivosti o pacientov s covidom, hlavne však zo strany praktických lekárov.

Že by bolo dobre vyšetrovať hladiny protilátok u pacientov po covide, hlavne teda z dôvodu, aby sa neoprávnene nevyhýbali antigénovému testovaniu.

Ja, trafená hus, praktický lekár pre dospelých, pre upresnenie BO (blbý obvoďák), si touto cestou dovoľujem zagágať.

V podmienkach všeobecne známeho dátového chaosu sa podelím o svoje poznatky o súčasnom šírení epidémie v okrese Košice (za včera 215 pozitívnych PCR testov).

Sú to kontakty v práci – na pracovisku, v šatni, pri obede v šatni, v kancelárii, počas spoločnej cesty autom do práce, ja predpokladám (ale nemám to potvrdené), že aj v hromadných dopravných prostriedkoch cestou do práce.

Sú to kontakty s príbuznými a priateľmi.

A samozrejme, aj doma sa dá nakaziť, tam je to riziko maximálne, pán riaditeľ má pravdu.  Akurát to niekto musí domov priniesť, spravidla vyššie uvedenými cestami.

V podmienkach (podľa môjho názoru) všeobecnej straty súdnosti a racionálneho uvažovania, chcem vyjadriť svoje presvedčenie, že epidémiu takého rozmeru a závažnosti, akú vidíme dnes tu, nemá šancu dôstojne zvládnuť žiadny zdravotný systém, nezvládame to my, nezvládli to v Taliansku, Británii, Španielsku, Francúzsku, ani v USA. Isteže sa dá veľa zlepšiť. Nejdem sa vyjadrovať ku kritike práce praktických lekárov, mňa osobne veľmi zožiera, že neviem viac pomôcť svojim pacientom, niektorí kolegovia vedia pomôcť viac, niektorí menej. Do všeobecnej pozornosti odporúčam dostupné usmernenia liečby – je to v zásade symptomatická a podporná liečba, v odôvodnených prípadoch antibiotická liečba a ďalšie liečebné, ale aj diagnostické postupy, viazané spravidla už na nemocničnú starostlivosť. A podotýkam, že v Košiciach má t.č. každý obvoďák niekoľko desiatok pacientov s aktívnym covidom, čiže každý zhruba jedno menšie či väčšie infekčné oddelenie. popri bežnej kuratíve. Pri zníženej dostupnosti nemocničnej a špecializovanej ambulantnej starostlivosti. Situáciu mohli do určitej miery zlepšiť covidové ambulancie, tie však neexistujú, suplujú ich v rámci obmedzených možností príjmové ambulancie infekčných oddelení.

Naše zdravotníctvo nie je na hranici zrútenia. Naše zdravotníctvo je zrútené. Zomierajú ľudia s covidom aj bez covidu, ktorí by za normálnejších okolností nezomreli.

K výnimkám z antigénového testovanie uvádzam odpoveď Ajkinho kamaráta z Berlína na jej otázku, či nemusia tiež chodiť na antigénové testy. „My sa nechodíme testovať, my máme lockdown.“

Vážení odborníci – infektológovia, epidemiológovia, ministri, manažéri, riaditelia, jazykovedci, členovia konzília poradcov ministrov hocičoho, prognostici, gnostici, agnostici, výskumníci práce a hocičoho, máte pravdu, ale nie dnes… Ja zdieľam názor pána Petra Škodného – „Áno, tvrdý lockdown a helicopter money je asi ideálne riešenie, aj ekonomicky.“  Zavrieť, čo sa dá, prísne to kontrolovať, zavrieť hranice, a vydržať, kým sa nedostaneme na čísla, ktoré budeme schopní vytrasovať  (tušíme, že sú to dnešné čísla delené 10 a viac ) a rýchlo ďalej znižovať. Nie je na čo čakať, situácia je horšia ako zlá, reprodukčné číslo vyššie ako 1. A zabudnime na zlovoľné antigénové testovanie. Chorí ľudia majú chodiť na PCR-testy, antigénové testy šupnite na vstupné brány veľkých výrobných podnikov, môžu ich zužitkovať po uvoľnení lockdownu.

A snáď sa dnes niekto nespolieha na dohľadný efekt očkovania. Ten príde v lete? Ak sa dovtedy niečo nepototo.

S úctivým  pozdravom a  prianím všetkého dobrého

LV, BO. Jujujuj

 

Hešteg dorici

Teraz najčítanejšie

Ladislav Varga

Pracujem 29 rokov ako praktický lekár, nie vždy praktický.