Denník N

Celý rok doma? Prečo investovať do domácnosti a ako sa z toho nezblázniť

Za posledný rok sme doma strávili snáď viac času ako inokedy. Možno by sme mali priestoru, v ktorom sa nachádzame najčastejšie, venovať trochu starostlivosti. Internetové vody ponúkajú riešenie prakticky na všetko. Aj na nákup nábytku a dekorácií, ktorým môžete vyšperkovať svoju domácnosť k dokonalosti, zohľadniť aj rozpočet a plány do budúcnosti.

Všade dobre, doma najlepšie?

Je úplne pochopiteľné, že počas náročného roka by ste najradšej trávili čas kdekoľvek inde než práve doma. O dôvod viac sa zamerať na to, aby vám doma skutočne bolo príjemne. Nemusíte investovať do zložitých rekonštrukcií, ani kupovať nové nábytkové zostavy. Niekedy stačia malé zmeny, krok po krôčiku. Hlavne by mali robiť radosť najviac vám.

Naplánujte si, čo všetko potrebujete

Prvý krok začína plánovaním, a teda zoznamom. Prejdite všetky miestnosti v byte a do notesu, alebo poznámok v mobile, spíšte, ako by ste miestnosť chceli vylepšiť. Klaďte si otázky ako: Je všetok nábytok v dobrom stave? Nie je vás matrac príliš preležaný alebo za ten boľavý chrbát môže stará kancelárska stolička? A aké farebné úpravy by si izba zaslúžila? Bude to aj nová dekorácia a sezónna výzdoba?

Kusy nábytku, do ktorých sa oplatí investovať:

  • matrace
  • kuchynská linka
  • nábytok do detskej izby
  • obliečky
  • sedacia súprava

Na tieto produkty sa zamerajte a nesnažte sa na nich ušetriť. Budú vám slúžiť dlhé roky a keďže ich potrebujete denne, mali by zniesť vyššiu záťaž. Šetriť sa na nich nevypláca.

Drobnejšie dekorácie alebo komody môžete kúpiť pokojne aj z druhej ruky. Nielenže ušetríte, ale niektoré kúsky skvele pasujú aj do moderných domácností a navyše v sebe nesú príbeh!

Čarujte s rozpočtom

Vo chvíli, keď budete mať nielen v hlave, ale aj na papieri predstavu, ako a čo treba zariadiť, pustite sa do plánovania rozpočtu. Koľko peňazí z výplaty si môžete dovoliť investovať do domácnosti, a aké nevyhnutné veci musíte urobiť ako prvé? Čo kúpite nové a čo naopak bude lepšie z druhej ruky?

Zohľadnite tiež, či vám dané veci ladia s existujúcim interiérom, a či máte na všetky veci z vášho wishlistu dostatok priestoru. Našťastie v pohodlí domova môžete nakupovať s rozvahou a nevziať tak prvú vec, ktorá vám padne do oka.

Ako čarovať s obmedzeným rozpočtom:

  • nová posteľ → nový matrac
  • nová kuchyňa → výmena dvierok a pracovnej dosky
  • nové obklady → farba na obklady alebo tapety
  • nová podlaha → kusový koberec
  • šatníková skriňa → stojan na oblečenie

Kde ušetríte, tam si doprajte kvalitné a nadčasové kúsky, ktoré vám vydržia večnosť. Oplatí sa investovať do masívneho nábytku, kvalitných stoličiek, pracovného stola. Dizajn zvoľte univerzálny, aby sa dal dobre kombinovať s ďalšími kúskami, ale tiež aby zapadol do interiéru aj v prípade, že sa budete časom sťahovať.

Inšpirujte sa na Pintereste

Ak vám chýba inšpirácia, alebo chcete skontrolovať, či ste vybrali správne produkty, mrknite na Pinterest. Jednotlivé nástenky vám pomôžu k ujasneniu vašej predstavy interiéru, v ktorom vám bude dobre. Okrem produktov si ale všímajte aj atmosféru v miestnosti. Tú dotvárajú kvety, vône, dekorácie alebo vhodné osvetlenie.

Strážte si konkurenciu

Internet má tú výhodu, že je nafukovací. Nájdete v ňom tak všetky možné aj nemožné produkty do domácnosti, ktoré si len predstavíte. Vďaka tomu tiež môžete strážiť konkurenčné obchody, kontrolovať, kde tovar kúpite za najvýhodnejšiu cenu, ale aj referencie na daný produkt.

Zamerajte sa na:

  • vyhľadávače
  • sekcie výpredajov
  • recenzie používateľov
  • diskusie
  • reálne fotky produktov, napríklad na sociálnych sieťach

Skúste vyhľadať podobné produkty

Ak sa vám nepozdáva cena výrobku, ktorý ste si vysnívali, alebo by ste nakoniec predsa len vybrali z viacerých podobných produktov, máme pre vás tip na zaujímavú funkciu: Vizuálne vyhľadávanie podľa obrázka! Na BIANO stačí nahrať obrázok nábytku – či už z Pinterestu, alebo z vašej galérie. Počkajte a zobrazia sa vám podobné a rovnaké produkty z rôznych e-shopov. Tak si vyberiete ten cenovo, alebo aj farebne, najvýhodnejší.

Ako na vizuálne vyhľadávanie?

Video: https://www.youtube.com/watch?v=If_yNfIVZ_U&feature=emb_logo

Čerpajte informácie z magazínov

Okrem estetickej stránky sa zamerajte aj na tú praktickú. Čas môžete využiť efektívne. Prečítajte si v nákupných radcoch a magazínoch, aký je rozdiel medzi taštičkovými a penovými matracmi. Alebo zistite, či sú lepšie vinylové alebo papierové tapety. Doplnkové informácie sa vám budú hodiť nielen pre nákup správneho produktu, ale aj jeho základnú údržbu.

 

Teraz najčítanejšie