Denník N

Najkrajší kúsok v našej domácej knižnici? Ilustrovaný Kameň mudrcov od štúdia MinaLima!

Počas nášho prvého (a snáď nie aj posledného) výletu v Londýne sme spolu s mojou pani okrem Shakespeare’s Globe navštívili aj kultové Warner Bros Studio Tour — obrovskú výstavu kulís, kostýmov a rekvizít z filmov venovaných nášmu obľúbenému čarodejníkovi. Jedna z vecí, z ktorej som mal najväčšiu radosť, boli časti prezentujúce rôzne tlačoviny — lístky na Rokfortský express, školské učebnice, mapy, obaly na cukríky, plagáty, listy. Stojí za nimi super-truper-kreatívny ateliér MinaLima, ktorý sa najnovšie rozhodol vydať celú potterovskú ságu v novom šate. Oplatí sa za jej prvý diel vysoliť tých nemalých tridsaťpäť libier?

Miraphora Mina a Eduardo Lima (to nevymyslíš, isto musia mať čarodejnícke korene) si zvolili ozaj ťažkú úlohu — ako nadizajnovať niečo, čo majú už celé generácie vizuálne spojené s filmami alebo pôvodnými vydaniami? Risknúť vlastné, úplne nové výtvarné podanie, ktoré sa môže, ale nemusí chytiť? Alebo staviť na istotu a nudne skopírovať to, čo tu už bolo? Vybrali si niečo medzi tým — na prvý pohľad sa ich poňatie podobá na film, ale keď sa lepšie zahľadíte, zistíte, že je predsa len originálne.

Tým, že táto dvojica pracovala na všetkých filmoch z čarodejníckeho sveta, je ich atmosférou, farebnosťou a magickosťou poriadne nasiaknutá. Ilustrácie nájdete takmer na každej druhej strane — malé iluminácie, ktoré pekne obteká text, sa striedajú s tými celostranovými, sem tam sa pred vami otvorí aj veľká dvojstrana. Každú kapitolu lemuje decentné orámovanie, ktoré v sebe schováva drobné, neustále sa meniace detaily odkazujúce na tú-ktorú časť príbehu.

Autori sa hrajú aj s týmto rámom — niekedy sa predĺži do ilustrácie, inokedy zas (keď ho obletujú duchovia) spriesvitnie. Hravosť je vlastná celému vydaniu, je ju vidno aj na typografii, ktorá sa nebojí meniť rôzne fonty a častokrát vyskočí z pravidelných riadkov a hadí sa po stránke. Nikdy to však nie je na úkor čitateľnosti.

Čo je však na celom vydaní asi to najlákavejšie, sú interaktívne papierové skladačky. Keď som si sám mohol prečítať Harryho list, hrať sa s Dumbledorovými hodinkami či zmeniť výzdobu Veľkej siene, skoro som odpadol. A Šikmá ulička? Predstavte si, že sa vám kniha otvorí a rozvinie na dvojnásobok svojej šírky, a vy sa pozeráte na dobrú desiatku pokrútených budov ponúkajúcich sovy, elixíry, habity a metly! Len prezeraním všetkých týchto detailov a ilustrácii som strávil vyše troch hodín čistého času. Ne-sku-toč-né!

Asi cítite, že som nadšený. Takto si predstavujem kreatívny prístup dizajnéra k svojmu zadaniu —  v tomto prípade navyše cítite aj hlbokú lásku autorov k téme. Preto si zakladám tento klenot (s parádnym chrbtom a zlatou razbou!) do poličky hneď vedľa pôvodných ikaroviek a teším sa na október, keď má vyjsť Chamber of Secrets. Accio!




Harry Potter and the Sorcerer’s Stone
Bloomsbury, 2020
368 strán
*
100 %

Čitateľský denník vo forme podcastu môžete sledovať tu.
Moje ďalšie písačky a kresbičky môžete sledovať tu.

Teraz najčítanejšie