Denník N

Nebankuj, zarábaj, alebo ako reálne dosiahnuť na neviazaných peniazoch viac ako 10% ročne.

smart investment #unikdoslobody

V dnešnom blogu si detailne prejdeme a zrecenzujeme jedno investičné riešenie, ktoré ja osobne využívam pre uloženie voľnej hotovosti, ktorú chcem mať rýchlo k dispozícii kedykoľvek ju budem potrebovať a medzitým som schopný dosahovať vynikajúce výnosy. Je to produkt, ktorý je určený aj pre bežných retail investorov s nižšími sumami.

 V dnešnom blogu si detailne prejdeme a zrecenzujeme jedno investičné riešenie, ktoré ja osobne využívam pre uloženie voľnej hotovosti, ktorú chcem mať rýchlo k dispozícii kedykoľvek ju budem potrebovať a medzitým som schopný dosahovať vynikajúce výnosy. Je to produkt, ktorý je určený aj pre bežných retail investorov s nižšími sumami.

Sumár hlavných faktov investičného riešenia UP

  • Výkonnosť na úrovni 7-13% ročne v nadväznosti na zvolenú investičnú stratégiu
  • Neviazané finančné prostriedky, kedykoľvek k dispozícii do 5 pracovných dní
  • Licencovaný obchodník s cennými papiermi pod dohľadom NBS
  • Aplikovaný Garančný fond investícií do výšky 50.000 EUR / účet
  • Nízka volatilita (výkyvy) investičného účtu
  • Plne pasívna forma investovania bez nutnosti aktívnych zásahov
  • Overený track record – 10 rokov na používanom systéme
  • Transparentný model poplatkov
  • Nízka vstupná suma pri jednorázovom investovaní od 1.000 EUR, alebo pri pravidelnom investovaní od 30 EUR mesačne
  • Jednoduchá obsluha/reporting celého riešenia cez online web aplikáciu

O čo sa teda jedná a ako to funguje ?

Spoločnosť UP o.c.p. využíva spoľahlivý systém obchodovania na finančných trhoch, formou riadenia portfólia klienta. Systém je založený na sofistikovaných matematicko-algoritmických modeloch, pričom využívajú širokú škálu finančných nástrojov so zameraním najmä na obchodovanie menových párov. Majú pripravenú širokú škálu produktov, ktoré obsahujú investičné riešenia pre všetky rôzne životné situácie a ich disponibilitu. Vložené prostriedky nie sú viazané v dlhodobých obchodoch, preto nielen vklady ale aj výbery môžete realizovať kedykoľvek podľa vašich potrieb. Ich investičné stratégie znižujú dopady výkyvov na finančných trhoch a prinášajú stabilitu do investícii realizáciou veľkého počtu malých obchodov súčasne rozložených do viacerých finančných nástrojov. Zmluva sa dá založiť jednoducho online za 10 minút a poplatková štruktúra je jasná a prehľadná. Firma si účtuje len vstupný a drobný obchodný poplatok z reálne vykonaných obchodov. Neúčtujú sa žiadne poplatky za správu, alebo výstupné poplatky.

Väčšina Slovákov podľa posledných reportov od NBS, necháva svoje voľné peniaze na bežných účtoch za 0% úrok (naopak ešte bankám platia za vedenie účtu). Využívajú tiež hojne termínované vklady, ktoré dosiahli za minulý rok výnos 0,7%. V oboch prípadoch teda bežný Slovák stráca vzhľadom na aktuálnu hodnotu inflácie každý rok reálnu kúpnu silu svojich takto „investovaných „peňazí“. Banky sa z tohto správania veľmi tešia a denne bombardujú Slovákov výbornými ponukami na rôzne spotrebné úvery, kreditné karty, povolené prečerpania apod.  V iných prípadoch Slováci investujú do produktov podielových fondov, ktoré v porovnaní s pasívnym investovaním do ETF a vzhľadom na štruktúru poplatkov výrazne zaostávajú. Dlhodobé výkonnosti podielových fondov v porovnaní s benchmarkom nájdete výborne rozpracované na TOMTO LINKU a ako vidíte nejedná sa teda vo väčšine prípadov o žiadnu slávu. Občas sa stáva, že vidím v portfóliách svojich známych dlhopisy rôznych finančných skupín s výnosom od 3-6% ročne, ale potom príde jeden prípad ako napríklad ARCA a Slováci (vrátane pána premiéra) sa otrasú a pochopia, čo je to riziko pri investovaní do korporátnych dlhopisov.

Výkonnosť

Začneme teda od začiatku, ako vidíte na úvod som popisoval, že UP o.c.p. má dlhodobé skúsenosti, avšak bystrý čitateľ si hneď preverí, že tento obchodník ma vydanú licenciu až v roku 2019. Ako teda môžu mať dlhodobý a preukázateľný track record 10 rokov ? Jednoducho. Algoritmus Matras je využívaný úspešne už od roku 2010 a to v riešení v spolupráci s renomovanou dánskou skupinou Saxo Bank zameranom na profesionálnych a kvalifikovaných investorov. Následne sa toto know-how aplikovalo od roku 2019 aj do riadenia portfólií retail klientely cez UP o.c.p.

Výkonnosť riešenia UP ako aj modelovanie predpokladaných výkonností vybraných investičných stratégií a produktov môžeme vidieť na ich webstránke. Pre rýchlu ilustráciu uvádzam screenshot historickej výkonnosti –  ako vidíte jedná sa o čistú výkonnosť po poplatkoch:

Stabilita

 Jednotlivé investičné stratégie určujú mieru garancie vloženej istiny t.j. UP 80 znamená, že investovaná istina je garantovaná do výšky 80% vkladov zo strany spoločnosti UP. Tuto sa ale rovno pozastavím a budem zdieľať dva ďalšie dôležité údaje, keďže som na úvod spomínal nízku volatilitu celého riešenia. Pre mňa osobne a s mojimi investičnými znalosťami nie je ani tak prekvapivá výška výnosu ročne, ale skôr stabilita celého riešenia a veľmi nízke výkyvy na účtoch. Je to práve risk manažment, ktorý je pre mňa unikátnou pridanou hodnotou celého riešenia. Som už ako investor zvyknutý, že aj pri silne diverzifikovanom portfóliu mojich akcií a ETF sú denné pohyby pokojne aj 2-3% a to rozhodne nie je pre slabšie povahy investorov. Keď sa na druhú stranu pozriete na výsledky riešenia UP, pohyby sú zväčša v desatinách alebo dokonca stotinách percenta a samozrejme tých plusov je viac ako mínusov. Toto riešenie sa dá efektívne použiť aj v časoch prepadov akciových trhov, alebo na „zaparkovanie“ voľnej hotovosti v časoch „ustrelených valuácií“ akciových alebo realitných trhov. Mimochodom, presne ten pocit mám posledné mesiace a preto je moje osobná pozícia v hotovosti najvyššia za posledných 10 rokov.

Pozrite si tento screenshot reálneho účtu založeného 09/2019, ktorý vychádza z reálnych transakcií za obdobie 09-12/2020

 

Flexibilita

 Potom ako si vyberiete pre Vás vhodnú investičnú stratégiu UP 60,70,80 zvolíte si aj jeden z dostupných produktov a či sa bude jednať o jednorázové alebo opakované investovanie. Rozhodnete sa ešte, či si chcete výnos vyplácať alebo reinvestovať. Plná flexibilita Vami investovaných zdrojov Vám umožní nielen kedykoľvek vkladať, ale aj vyberať z Vášho účtu bez akýkoľvek penále a pokút. Nemáte dokonca ani pri pravidelnom investovaní povinnosť vkladov Vami zvolenej sumy, takže ak Vám to akurát daný mesiac nevychádza nepošlete nič, ak naopak máte nejaký mesiac peniaze navyše pokojne vložíte viac. Inými slovami plná flexibilita a silne proklientsky orientovaný produkt na rozdiel od fixných investičných produktov.

Bezpečnosť

 Spoločnosť UP je riadne licencovaný obchodník s cennými papiermi a je pod striktným dohľadom NBS. Nejedná sa teda o žiadny nebankový alebo neregulovaný subjekt, sľubujúci „nádherné zajtrajšky“. Investičné účty klientov sú riadne segregované (oddelené) od majetku brokera a uložené u depozitára. UP je taktiež súčasťou garančnej schémy a nebodaj v prípade úpadku (len podotýkam, že na Slovensku od 1989 žiaden o.c.p. zatiaľ neskrachoval pokiaľ je mi známe) je účet investora chránený do výšky 50.000 EUR. V kombinácii s dlhodobo dosahovaným track recordom, nízkou volatilitou a dobrým risk manažmentom je toto riešenie výborné z pohľadu výnosu/rizika. Vyhráva nad rôznymi neregulovanými alternatívami typu peer to peer pôžičkovými schémami, kryptoinvestovaním, rôznymi nebankovými subjektami ako aj dlhopismi alebo zmenkami pochybných spoločností. Nejde vždy len o výnos, ale o pomer výnosu a podstupovaného rizika.

V neposlednom rade spomeniem fakt, ktorý nájdete vždy aktualizovaný na konci webstránky UP a síce, koľko percent účtov klientov je reálne s týmto riešením stratových. Toto je tiež dôležitý údaj, ktorý by som ja osobne rád videl u všetkých investičných produktov pri zohľadnení poplatkov a ich reálnej výkonnosti. Pri UP, citujem je to ku koncu roka 2020 :   “Na 2,03 % účtov neprofesionálnych investorov dochádza k finančným stratám pri obchodovaní s finančnými rozdielovými zmluvami u tohto poskytovateľa.“  A to je podľa mojich skúseností vynikajúci údaj.

Aké sú tam nevýhody / háčiky ?

 Každá minca má vždy dve strany, ale teraz musím úprimne povedať, že tých nevýhod tu veľa nenájdeme. Predsa však musím niektoré moje skúsenosti, ako aj mojej rodiny a priateľov spomenúť:

  • Vstupný poplatok pri nižších sumách ide až do výšky 5%
  • Povinnosť podať daňové priznanie a zaplatiť daň z príjmu- pri investíciách do ETF / akcií pri držbe nad 1 rok je to oslobodené od dane
  • Okrem dani z príjmu sa na to vzťahuje aj zdravotný odvod, ktorý v zúčtovaní vyrubí zdravotná poisťovňa
  • Obchodovanie na páku znásobuje nielen zisky daného produktu, ale i potenciálne straty.

Tak či onak, výhody u mňa osobne prevyšujú nevýhody a osobne nepoznám lepší a bezpečnejší systém na uloženie voľnej hotovosti. Bohužiaľ daňové zákony sa nám asi zmeniť nepodarí, ale čo sa týka vstupného poplatku s tým sa dá niečo robiť.

Ako to teda celé využívam ja osobne ?

Ako som uviedol na úvod pre profesionálnych a kvalifikovaných investorov a vyšších sumách je možnosť VIP riešenia v spolupráci so Saxo bank a keďže toto má lepšie parametre využívam hlavne ten produkt. Ale to jadro a algoritmus je identický. Napriek tomu má moja rodina aj zmluvy v UP a síce využívam pravidelné mesačné sporenie UP 60 Dynamik pre moje obe deti a pre voľné prostriedky na mojej s.r.o. mám založené UP 60 Flexi, nech mi v časoch keď peniaze na firme nepotrebujem len tak neležia na bežnom účte. Ako vidíte ja som volil tie najmenej garantované stratégie, lebo som si zhodnotil pomer riziko / výnos / čas. Je to aj preto, že keď sa pozriete vyššie na graf a tiež pohyby na účte tak pre mňa je riziko reálnej 40% straty účtu, skôr teoretické ako praktické. V mojom VIP riešení mám hranicu na 10% a ešte som sa k nemu ani len omylom nepriblížil. Ja osobne vzhľadom na vysokú likviditu tohto riešenia držím na UP, aj 2/3 svojej finančnej rezervy ako sme si popisovali v predošlých blogoch a iba 1/3 mám na bežnom účte v banke. Ak by sa totiž niečo nepredvídateľné stalo tá 1/3 mi bohato stačí, kým dorazia 2/3 z UP a zatiaľ sa mi tie 2/3 aspoň „úročia“ na rozdiel od bežného účtu v banke.

Kompletný, jednoduchý a jasný cenník služieb UP nájdete tu:

https://up.sk/up/public/dokumenty/dms/vseobecne/cennik-sluzieb

Pár slov záverom

 Dnes sme si teda popísali, aké je jedno z investičných riešení, ktoré využívam na voľné peniaze alebo v časoch keď sa mi zdá, že sú akcie/ETF alebo nehnuteľnosti jednoducho predražené. Naopak v časoch výpredajov akcií, si tieto peniaze vhodne presuniem práve do akcií / ETF. Určite nechcem mať „všetky vajíčka v jednom košíku“ a preto si nabudúce povieme, aké jednoduché riešenie môže aj malý retail investor využiť na lacné a efektívne pravidelné investovanie do ETF, bez toho aby si to musel robiť sám.

UPOZORNENIE

Finančné rozdielové zmluvy sú zložité nástroje a sú spojené s vysokým rizikom rýchlych finančných strát v dôsledku pákového efektu.

Na 2,03 % účtov neprofesionálnych investorov dochádza k finančným stratám pri obchodovaní s finančnými rozdielovými zmluvami u spoločnosti UP o.c.p..

Mali by ste zvážiť, či chápete, ako finančné rozdielové zmluvy fungujú, a či si môžete dovoliť podstúpiť vysoké riziko, že utrpíte finančné straty.

Disclaimer: Investovanie a obchodovanie na burze ako aj iných popisovaných investičných produktoch nesie svoje riziká. Na tejto webovej stránke nedávam žiadne investičné odporúčania alebo rady, neposkytujem žiadne investičné poradenstvo, prezentujem iba vlastné názory, postrehy, skúsenosti a myšlienky. Dôsledne odporúčam každému urobiť si vlastnú analýzu pred uskutočnením akéhokoľvek investičného rozhodnutia či už na burze alebo mimo nej, prípadne sa poradiť s profesionálom. Nenesiem zodpovednosť za Vaše investičné rozhodnutia.

Teraz najčítanejšie

Roman Závodský

Chcem ti pomôcť odísť zo systému, ktorý tu fungoval mnoho rokov. Ideš do práce, zarobíš, minieš, užiješ. Doži sa dôchodku a všetko bude ako tak OK. Toto je už prežité. Ja ti ponúkam únik, aký som absolvoval ja sám. Únik do slobody.