Denník N

Najzraniteľnejších sme pri očkovaní hodili cez palubu

Týždenné zhrnutie vývoja očkovania na Slovensku. Prevládla netransparentnosť a odsúvanie najzraniteľnejších.

Ako sme očkovali posledný týždeň?

K 28.2. máme zaočkovaných 303 242 ľudí (Pfizer: 244931, Moderna: 21442, Astra Zeneca: 36869)
K 21.2. sme mali zaočkovaných 267 777 ľudí (Pfizer: 231073, Moderna: 15577, Astra Zeneca: 21127)
K 14.2. sme mali zaočkovaných 224 953 ľudí

2. dávkou máme zaočkovaných 132 856 (Pfizer: 132697, Moderna: 159)
K 21.2. to bolo 95 291 ľudí (všetko Pfizer)

Za posledný týždeň za jeden deň pribudlo v priemere 5066 ľudí
Za predchádzajúci týždeň za jeden deň pribudlo v priemere 6118 ľudí.

Medzitýždenne sme teda opäť znížili tempo asi o 17,2 % (!!). To je dosť alarmujúce.
K deklarovanému cieľu 3 300 000 zaočkovaných ľudí (prvou dávkou) by to tempom podľa minulého týždňa trvalo ďalších 592 dní (minulý týždeň to vychádzalo 496 dní, hm…)

Netransaprentnosť a odsúvanie najzraniteľnejších

Za posledné dva týždne sa celý ako-taký systém očkovania absolútne rozpadol:

  • Do centrálneho registračného systému, kde sa registrujú najzraniteľnejšie skupiny, nepribúdali prakticky žiadne nové termíny
  • Vzniklo niekoľko alternatívnych spôsobov ako sa k vakcínam dostať (1. osobitný registračný systém pre pedagogický personál, ktorý bol medzičasom rozšírený na ďalšie skupiny – predavači/ky, taxikári/ky, autobusári/ky a ďalší a 2. osobitné zoznamy „kritickej infraštruktúry“, kam napr. zaradili veterinárne a potravinové správy, regionálne správy ciest, všetky možné úrady a samosprávy, či napríklad SHMÚ)
  • Pri očkovaní pedagogického personálu a „kritickej infraštruktúry“ oficiálne nefunguje ani zoznam náhradníkov, resp. vyhláška ho neumožňuje, čiže sa ide čistý free style a očkuje sa kto chce

Toto všetko viedlo k tomu, že každý (do 55 rokov) kto nemá hanby si už cestu k vakcíne mohol nájsť (stačilo sa zaregistrovať cez link pre taxikárov a spol.). Toto je absolútny opak toho, ako sa to má robiť. Toto je kolosálne zlyhanie, ktorého dôsledkom je nielen ohrozenie najzraniteľnejších ľudí, ale podporovanie tých najhorších symptómov našej spoločnosti. Obchádzanie a zneužívanie systému. Netransparentnosť. Nulová solidarita.

Ako by to podľa mňa malo byť?

  • V prvom rade sa máme držať primárneho účelu očkovania – zníženie úmrtí a ťažkých priebehov, pri ktorých ľudia končia v nemocnici, t.j. očkovať podľa veku, od najstarších po najmladších a ľudí so zdravotnými indikáciami. Tak ako inde vo svete. Asi vedia prečo.
  • Čo ďalej úplne akútne potrebujeme je transparentnosť (!), a to pravidelné info o dodávkach vakcín, harmonogram očkovania jednotlivých fáz, štruktúru zaočkovaných a zverejnenie zoznamu, kto všetko patrí pod „kritickú infraštruktúru“, koľko ich je a ako dlho ich budeme očkovať, ak v tom skutočne mienia pokračovať. Lebo najzraniteľnejší čakajú a čakajú. A bolo by fér im aspoň povedať, ako dlho majú čakať. A prečo vlastne.
  • Prehodnotiť stratégiu očkovania pri Astra Zeneca. Limitovať na 55 rokov sme sa rozhodli my. EMA, ani WHO nič také neprikázali. Veľká časť krajín očkuje Astra Zenecou do 65 rokov (Nemecko, Rakúsko, Švédsko, Nórsko, Dánsko, Španielsko, Taliansko, Holandsko), Poľsko už zvýšilo hranicu na 69 rokov a ostatné krajiny vekový limit zvyšujú postupne tiež, UK úplne bez limitu. Keď sme chceli ľudí očkovať neregistrovanou vakcínou, ako to, že pri Astra Zenece sme o veľa konzervatívnejší ako iné krajiny? Pričom vakcína je registrovaná bez obmedzenia veku.
  • Ak niektorú vakcínu limitujeme vekom, aj v tejto vekovej skupine sa nájdu rizikovejšie skupiny ľudí (napr. tí so zdravotnými indikáciami (po individuálnom vyhodnotení vhodnosti), rodičia ťažko chorých detí, asistenti a asistentky osôb s ŤZP a pod.)

Akými vakcínami očkujeme?

Za posledný týždeň neboli cez centrálny registračný systém dostupné prakticky žiadne termíny, všetko bežalo cez alternatívne systémy registrácie a očkovania. Dôvodom bolo, že údajne nemáme dosť vakcín a budeme očkovať najmä Astra Zenecou do 55 rokov. V každom prípade, keď sa pozrieme na dáta podľa typu použitých vakcín, tak za posledný týždeň boli ako 1. dávky použité tieto vakcíny: 13 858 Pfizer, 5 865 Moderna a 15 742 Astra Zeneca. Čiže sme použili 15 742 vakcín určených pre ľudí do 55 rokov a 19 723 vakcín bez obmedzenia veku. Koho presne sme nimi ale zaočkovali, to nevieme. NCZI na moju druhú žiadosť o informácie ohľadom doterajšej štruktúry zaočkovaných zatiaľ nereagovalo a poslali mi iba rozhodnutie o predĺžení lehoty na vybavenie. Pritom som chcela od nich iba pár čísiel, ktoré musia vedieť vytiahnuť za pár minút.

Voľné kapacity

Na korona.gov je nula voľných miest. Registrácia a očkovanie sa presunuli mimo centrálny systém.

Takto to fakt nejde.

Teraz najčítanejšie

Lucia Plaváková

Som advokátka, ľudskoprávna aktivistka a matka. Som členkou predsedníctva Progresívneho Slovenska. V Progresívnom Slovensku som našla ľudí, s ktorými zdieľam víziu Slovenska, ktoré je modernou krajinou férovou ku všetkým a v ktorej má každý šancu na dôstojný život. Som zakladajúcou členkou OZ Dúhové rodiny. Pre LGBTI ľudí poskytujem bezplatné právne poradenstvo v inPoradni. V parlamentných voľbách 2020 som kandidovala pod č. 28 na kandidátke PS/Spolu.