Denník N

Chcete nás vyhnať zo Slovenska? Ak tento zákon prejde, možno sa vám to podarí

Cieľom ministerstva školstva je vyhnať mladých a šikovných ľudí preč zo Slovenska. Alebo sa mýlim? Poďme sa spolu pozrieť na navrhovanú novelu vysokoškolského zákona, ktorá sa tu v posledných dňoch objavuje častejšie, no viacerí jej nerozumejú. Potom si vytvorte názor sami. Keďže som študentkou a predsedníčkou študentskej časti akademického senátu zároveň, na celú vec sa zameriam z pohľadu tých, ktorí si to napokon vždy odnesú najviac. Z pohľadu nás, študentov.

Ak by som sa niekoho z vás opýtala, čo vnímate ako najväčšie problémy vysokého školstva na Slovensku, stavím sa, že väčšina z vás by odpovedala: nedostatočná prax, slabé vybavenie škôl či otrasné internáty. To je to, čo študentov skutočne trápi. A namiesto toho, aby sa na ministerstve venovali tomu, ako tieto problémy riešiť a ako zabezpečiť, aby nám neodchádzali mozgy preč zo Slovenska, nám predstavili zákon, ktorý nám dáva o dôvod viac, prečo by sme ten odchod predsa len zvážiť mali.

Áno, väčšina z vás pravdepodobne nevie, ako funguje akademická samospráva. No možno ste sa tým nezaoberali práve preto, že funguje. Viete, že si svojich zástupcov volíte, a ak si svoju prácu robia dobre, nemusíte nič riešiť. To je síce super, ale tak to už dlho byť nemusí.

Dnes vám ani len nenapadne, že by sa vyučujúci nedostavil na prednášku. A nie iba jeden. Rovno všetci. To sa ale teoreticky môže stať, ak sa správna rada, ktorá by mala po novom schvaľovať rozpočet, rozhodne, že ho jednoducho neschváli. A kto na to doplatí? Zamestnanci univerzity, ale v konečnom dôsledku hlavne my. Študenti. 

Aby ste pochopili, akú zmenu ministerstvo navrhuje, tak vám v krátkosti vysvetlím, ako sa dôležité veci, ktoré sa nás bezprostredne týkajú, schvaľujú dnes. Všetky vysoké školy a takisto aj fakulty majú svoje akademické senáty. Z nich tvoria dve tretiny zamestnanci a jednu tretinu my, študenti. Tieto orgány sú svojím postavením dokonca nadradené dekanom či rektorom. Je to však úplne v poriadku, lebo všetci členovia týchto senátov prešli riadnymi voľbami. Ak sa vám ich práca nebude páčiť, nabudúce si môžete zvoliť iných. Takto to funguje dnes.

Čomu sa v senátoch venujeme? Okrem iného rozhodujeme o všetkých dôležitých veciach, ktoré sa nás bezprostredne týkajú. Hlasujeme o dekanoch, rektoroch, o tom, koľko peňazí a na aký účel ako fakulta alebo vysoká škola použijeme. Keďže školy by bez študentov nemali žiadny zmysel, je dôležité, aby sme ten celý systém mohli formovať a spoluvytvárať.

O túto možnosť nás chce ale ministerstvo pripraviť. V novele vysokoškolského zákona, ktorá by, mimochodom, mala vstúpiť do platnosti už 1. septembra, rezort školstva navrhuje fakultné akademické senáty úplne zrušiť. Už nebudeme mať možnosť povedať, akého dekana chceme alebo do čoho by sme mali investovať. Teraz to za nás budú robiť z veľkej časti politickí nominanti. No a pozor, aby sa nepovedalo, možno jeden študent. Namiesto tých 30%! Predstavte si, že sa niečo také stane vo vašej obci. Primátora alebo starostu by ste si nevolili sami, ale z veľkej časti by o tom, čo sa deje vo vašom meste, rozhodovalo ministerstvo. 

O všetkých kľúčových veciach už nebude rozhodovať akademická samospráva. Už si svoje veci nebudeme spravovať sami! Ministerstvo umlčí desiatky ľudí, ktorí dnes manažujú celý akademický systém a ich zásadné kompetencie prejdú na ôsmich členov takzvanej správnej rady. Tento orgán bude po novom tým finálnym arbitrom.

Prečo je to absurdné? Iba naša Filozofická fakulta Univerzity Komenského má 30 členov v senáte. Nehovoriac o ďalších fakultách. Ako dokáže jeden 8-členný orgán posúdiť, čo je pre všetky fakulty najlepšie? To už nám na tom ministerstve skutočne nikto neverí, že sme na vysokých školách schopní riadiť si svoje veci sami? Ale viete, čo je na tom úplne najhoršie? Tých osem ľudí dokonca ani nebude z našej vysokej školy. Polovicu z nich budú tvoriť politickí nominanti, ktorých dokonca nikto nevolí. Jednoducho ich tam dosadí minister školstva.

A teraz si predstavte ešte horší scenár, že ten rezort bude riadiť nejaký extrémistický politik. Aj to sa môže stať. Ten tam následne dosadí svojich štyroch ľudí. Im sa z akéhokoľvek dôvodu nemusí pozdávať čokoľvek, napríklad to, koľko peňazí platíme učiteľom, tak nám jednoducho neschvália rozpočet. My nespravíme nič, lebo už nie sme v prevahe. Už si svoje veci nespravujeme sami, ale musíme sa zhodnúť aj s politikmi. To je absurdná predstava. A takto sa kompletne zdeštruuje systém školstva na Slovensku. Tento scenár nám v budúcnosti reálne hrozí, ak by tento zákon prešiel.

Aké slovo by sme mali mať ako študenti po novom? No len také, aby sa nepovedalo. Univerzitné senáty síce nezaniknú, ale prídu o tie zásadné právomoci. Fakultné už ale nebudú existovať vôbec. Namiesto nich má vzniknúť vedecko-pedagogická rada, ktorou nám budú chcieť zalepiť ústa. Kto však do toho systému aspoň trochu vidí, vie, že ten orgán je čistý nezmysel. Bez žiadnych skutočných rozhodovacích kompetencií. Len aby sme mali pocit, že tam niečo bude. A v tej správnej rade, z ktorej spravíme v akademickom prostredí kráľovnú, musia mať študenti podľa nového zákona len zastúpenie. Už žiadny minimálny počet. Čiže v praxi jedného študenta. Aby sa nepovedalo. Takže namiesto 30% budeme mať 1 miesto z 8.

Veď to znie férovo. Či? A potom – prečo nezostať študovať na Slovensku? Ministerstvo školstva si asi myslí, že na vysokých školách nie sú schopní ľudia, ktorí by o svojich životoch dokázali rozhodovať sami. Nuž, ale my sa ešte môžeme rozhodnúť. Odísť. Ak to bude takto pokračovať aj ďalej. A až potom sme zvedaví na tú kvalitu školstva a života na Slovensku.

Dôležitá poznámka na záver: Ide o zásadnú novelu vysokého školstva, ktorú ministerstvo školstva absolútne nekonzultovalo s vysokými školami. Naopak, zneužilo aktuálnu situáciu okolo pandémie a tento zákon sa snaží presadiť v čase, keď verejnosť trápia úplne iné problémy a pre aktuálne platné nariadenia nemôže riadnym spôsobom vyjadriť nesúhlas! Z pohľadu študentky vnímam tento návrh za absolútne neprípustný a tiež ako snahu o politizáciu vysokého školstva. Okrem vyššie spomínaných obsahuje množstvo ďalších nekoncepčných zmien. Univerzita Komenského odmieta túto novelu ako celok.

Čo s tým môžeme urobiť my, študenti? Dajme im najavo, že sa nám to nepáči! Ukážme im, že o našich právach nemôžu rozhodovať bez nás! Diskutujme o tom so spolužiakmi. Vytvorme na ministerstvo tlak. Nech každý pochopí, aký je tento zákon nezmyselný. Spoločne musíme dosiahnuť, aby ministerstvo túto novelu stiahlo!

Teraz najčítanejšie