Denník N

Príbeh „dobre“ pomýleného človeka

Rozpoviem vám krátky príbeh jedného človeka a nechám na konci na vás, do akej skupiny ľudí ho po jeho prečítaní zaradíte. Či medzi dobrých, zlých alebo mrchavých, prípadne dobrých a zároveň múdrych alebo mrchavých a zároveň sprostých.

Bol raz jeden človek, ktorý si o sebe myslel, že je dobrý a múdry človek, ktorý chcel všetkým všeobecné dobro a chcel ukazovať pravdu. Myslelo si to o ňom aj veľa iných ľudí, pretože sa to tak navonok aj javilo. To, čoho sa držal, bola v skutočnosti len jeho subjektívna pravda. On to koniec-koncov pravdepodobne aj myslel naozaj úprimne a bol vnútorne presvedčený, že robí dobro. Jeho hodnotový kompas mal podľa všetkého ale obrátené póly. Vo svojej zanietenosti a dobrej viere, že má pravdu, bol až taký horlivý, že si vôbec neuvedomoval, že šíri neoverené správy, domnienky a informácie typu „že vraj“.

Raz tento „dobre“ pomýlený človek stretol človeka s iným názorom, ktorého si pomýlil s nepriateľom. Nepochopiteľne si ho splietol s niekým, kto chce jemu a jeho známym len zle. A pretože do všetkého išiel zhurta a bol muž činu, chcel dať všetko ihneď do svojho poriadku. Chcel všetkým ľudom silo-mocou ukázať a dokázať, aký je tento človek s iným názorom zlý.

Veľmi sa však mýlil a človeka s iným názorom svojim správaním dosť ranil a ponižoval, pretože v očiach ostatných z neho robil takého, akým v skutočnosti vôbec nebol. Márne sa človek s iným názorom pokúšal s ním rozumne dohovoriť a vysvetliť si to. Tento dobrý človek si išiel svoje a bol neustále presvedčený o svojej pravde.

Jeden moment sa už síce zdalo, že sa všetko uzavrelo, vyriešilo a dalo do poriadku. Bolo to však len falošné zdanie. Po pár týždňoch „prímeria“ sa pomýlenému človeku zas na tom druhom človeku s iným názorom prestalo niečo pozdávať a prímerie prestal dodržiavať.

Človeka s iným názorom, okrem iných rôznych rečí tohto akože dobrého človeka, veľmi zarazilo najmä niekoľko jeho verejných iniciatív, ktoré sa naozaj ukázali ako nesprávne, čo potvrdili aj nezávislé tretie strany. Tu je niekoľko týchto jeho pomýlených činov:

  • Na človeka s iným názorom podal podnet na istý úrad. Z úradu však dostal odpoveď, že jeho podnet je neopodstatnený a človek s iným názorom koná podľa Zákona.
  • V istom denníku sa potom sťažoval na blog človeka s iným m názorom. S denníka mu odpísali, že človek s iným názorom neporušil žiadny bod Pravidiel blogovania.
  • Ako člen stavebnej komisie presviedčal človeka s iným názorom, že terénne práce, ktoré vykonáva na pozemku jeho manželky robí bez povolenia, a tvrdil, že na tieto práce treba povolenie. Skutočnosť však bola taká, že jednoduché terénne práce sa nepovoľujú, ale len ohlasujú.

Toto sú len tri príklady z mnohých tvrdení, v ktorým sa tento človek dokázateľne mýlil. Mýlil sa, ale nedalo sa mu to vysvetliť. Nevedel alebo to nechcel pochopiť? Mýliť sa je síce ľudské, ale treba si to vedieť aj uvedomiť a priznať. Nuž, ale ak to tento človek aj tak nechcel pochopiť a stále bol presvedčený len o svojej pravde, tak je na mieste otázka, čo za typ človeka, ktorý sa na začiatku tohto príbehu javil ako dobrý človek, to potom vlastne v skutočnosti bol?

To už ale nechám na vaše posúdenie…

Človečina
(z hry od Stanislava Štepku)

„Myslela som si, že ludý sú len dobrí a zlí.
Potom som prišla na to,
že zlí móžu byt aj mrchaví a dobrí aj múdri.
Najhoršá kombinácia pre život sú mrchaví a sprostí.
Takých sa najvác namnoží vtedy, ked sú múdri lahostajní.
O tom bola naša Človečina kedysik
a o tom je aj neská, ked je múdrych pár
a sprostých nejde vykynožit any nasilu!…“

Teraz najčítanejšie

Miroslav Benian

Narodil som sa a 18 rokov žil na sídlisku Medvedzie na Orave. Po ukončení vysokoškolského štúdia a krátkom pracovnom pôsobení v Trnave som sa opäť vrátil na Oravu do Lokce. Vyštudoval som jadrovú energetiku, ale už viac ako 17 rokov sa živím ako prekladateľ technických textov. Som spoluzakladateľ a predseda občianskeho združenia Beskydy bez hraníc, o.z., správca neinvestičného fondu ORAVSKÉ SRDCIA n.f., spoluzakladateľ občianskej iniciatívy Lokca budúcnosti a bol som jeden z organizátorov zhromaždení za Slušné Slovensko v Námestove. V rokoch 2018 - 2020 som bol nezávislým poslanom obecného zastupiteľstva v Lokci. Od septembra 2022 som dobrovoľným chatárom v Útulni pod Magurkou.