Denník N

Matovič prefackal bratislavskú kaviareň a potajomky nakúpil ruskú vakcínu

Bez súhlasu vládnej koalície či informovania ministerstva zahraničných vecí premiér Matovič dohodol nákup ruských vakcín Sputnik V. A stihol sa vysmiať občanom tejto krajiny, ktorí mu pred rokom dali mandát na zmenu.

Premiér tejto krajiny hazarduje so zdravím občanov. To, čoho sme boli svedkami pondelok 1.marca, je vyjadrením absolútnej arogancie Igora Matoviča, ktorý napriek neschváleniu nákupu ruských vakcín slovenskou vládou (strana Za ľudí hlasovala proti) sa svojvoľne rozhodol, že dohodne s Rusmi nákup vakcín Sputnik V. Slováci sa teda budú môcť už čoskoro očkovať vakcínou, ktorá nie je schválená Európskou liekovou agentúrou (na rozdiel od vakcín firiem Pfizer, Moderna či AstraZeneca), dokonca ku dňu 1.3. ani len neobdržala žiadosť o schválenie v EÚ. Nie je ani len verikované, že vakcína Sputnik V je účinná voči všetkým novým mutáciám koronavírusu. Slováci sa teda budú dobrovoľne očkovať vakcínou, ktorou sa očkujú okrem iného v krajinách ako Irán či Bielorusko. Premiér Matovič nákup ruských vakcín obhahuje iba na základe článku uverejnenom v odbornom časopise Lancet. Zostáva nám iba veriť, že ruskí vedci čísla v štúdii neskresľovali a zodpovedajú realite. Rovnako, ako volebným výsledkom Putina…

Premiér si však opäť neodpustil poznámku na sociálnej sieti na úkor bratislavskej kaviarne, ktorá sa preberie z letargie po nákupe vakcín bez ich dovolenia. Týmto statusom sa premiér vysmieva občanom tejto krajiny. A čo je ešte horšie, takýmito slovami, absolútne nehodnými postu premiéra, eskaluje napätie medzi občanmi namiesto toho, aby sa mimoriadne vážnu situáciu, v ktorej sa Slovensko nachádza, snažil upokojiť. Namiesto spájania, premiér ľudí rozdeľuje, rozoštváva, frustruje. Takýto štýl komunikácie premiéra smerom k občanom je neprijateľný a pokiaľ je jeho cieľom ešte väčší pokles jeho dôveryhodnosti (ktorý je už teraz na úrovni Roberta Fica či Mariánu Kotlebu), tak treba uznať, že v tomto smere robí maximum. A to nielen z hľadiska dôveryhodnosti premiéra, ale aj vládnej koalície ako takej, ktorú opustil po divadle s ruskými vakcínami člen strany Za ľudí Valášek.

Čerešničkou na torte bolo zviditeľnenie sa predsedu SNS Andreja Danka, ktorý mal podľa jeho vlastných slov aktívne participovať na celom procese nákupu ruských vakcín využitím svojich politických kontaktov v Rusku. Premiér Matovič síce dementoval, že by osoba Andreja Danka mala v celom procese zohrať nejakú úlohu. Časť populácie však môže práve Andreja Danka vnímať ako spasiteľa, ktorý vďaka svojim kontaktom dokázal zabezpečiť, aby sa na Slovensko dostali ruské vakcíny.

Môžeme sa teda tešiť na články v ruských médiách, ktoré budú písať o tom, ako Rusko zachraňuje Európu svojimi vakcínami a premiér s ministrom zdravotníctva jednej krajiny na letisku osobne vítajú prvú dodávku ruských vakcín – a to v priamom prenose s perfektne naaranžovanými krabicami s popisom Sputnik V. Asi len málokto by to čakal od krajiny, ktorá ešte len pred pár týždňami označila Rusko vo svojej Bezpečnostnej stratégii za hrozbu.

 

Teraz najčítanejšie