Denník N

Hystéria okolo Sputnika (nič nezmení)

Kým sa politici utápajú v diskusii o hybridnej vojne, na Slovensku zomierajú ľudia.

Či už ste oddaný fanúšik očkovania alebo antivaxer, nič viac neškodí verejnej diskusii ako ohýbanie reality a osočovanie ľudí s iným pohľadom na vec.

Uplynulé týždne som strávil desiatky hodín štúdiom informácií o vakcínach proti koronavírusu. Prečítal som snáď všetky oficiálne dokumenty aj množstvo odborných článkov. Diskutujem s lekármi, pýtam sa ľudí vo svojom okolí. A čoraz viac sa presviedčam o tom, že neexistuje jednoznačná odpoveď na podstatnú časť z položených otázok. Preto ak ktorákoľvek z názorových platforiem tvrdí, že pozná zaručenú pravdu, fabuluje.

Tak napríklad: Ako je možné, že vakcíny boli vyvinuté tak rýchlo? Môže zaočkovaný človek šíriť vírus? Bude potrebné sa znovu preočkovať? Je vakcína na báze mRNA z dlhodobého hľadiska bezpečná? Je lepší slabený ľudský vírus, šimpanzí adenovírus alebo mRNA? Existuje relevantná štúdia k ruskej vakcíne Sputnik? Atakďalej.

O to viac som zhrozený hystériou, ktorá sa rozpútala okolo ruskej vakcíny. Slovensko ostalo názorovo rozdelené a nie je nič škodlivejšie, ako politizácia celej témy, v ktorej postrádam akúkoľvek racionalitu. Na jednej strane vidíme (až infantilné) nadšenie predsedu vlády, na strane druhej počujeme strašenie ministra zahraničných vecí hybridnou vojnou.

Poraďte, ako sa môže bežný človek kvalifikovane rozhodnúť, či sa dať alebo nedať zaočkovať Sputnikom, keď z oficiálnych zdrojov naráža na samé rozporuplné reakcie?

Chcem žiť v krajine, kde sa môžem spoľahnúť, že odborníci zo Štátneho ústavu na kontrolu liečiv dajú jasné odborné stanovisko. Ale nie. Tu na Slovensku predseda vlády a minister zdravotníctva “natajňáša” dovezú neregistrovanú vakcínu, a problém prehodia na nás. Že rozhodnite sa sami!

A my máme robiť čo? Absolvovať rýchlokurz medicíny? Pozrieť si videá influencerov? Spýtať sa susedov? Hodiť si mincou?

Moje racionálne JA argumentuje, že vakcína by mala byť schválená príslušnou certifikačnou autoritou (EMA, ŠUKL). Moje emociálne JA ale namieta, že radšej akákoľvek vakcína (i keď s otáznikmi) ako žiadna. Intuitívne cítim, že Sputnik by mohol byť naozaj účinný (myslí si to viac ako polovica Slovákov). Ale aj sa bojím, lebo veď to je vlastne ilegálna vakcína, ktorú mi žiadny štát v EÚ neuzná. A ako vyhlásil minister zahraničia, je to nielen vakcína, ale aj nástroj hybridnej vojny Kremľa. Asi by bolo dobré okrem vzdelania z medicíny doplniť si aj doktorát z medzinárodných vzťahov. Nech viem naozaj dobre odborne vyhodnotiť geopolitický rozmer celej kauzy (ktorý tu podľa mňa naozaj je). A popri tom sa zodpovedne rozhodnúť, či chcem byť proatlantický alebo proruský (hoci ja sa cítim najmä proeurópsky).

A medzitým, kým politici naháňajú politické body, Zubatá úraduje. Pretože nech už sme alebo nie sme obeťami hybridnej vojny, nič to nemení na fakte, že vedieme smutný rebríček v počte obetí na koronavírus. A nič to nemení ani na fakte, že vakcín je na Slovensku nedostatok.

Vážení členovia vlády, mne je vcelku ukradnuté či sme alebo nie sme v hybridnej vojne. Či tu niekto presadzuje alebo nepresadzuje svoje geopolitické záujmy (Putin). Je mi úplne jedno, ktorý poslanec (Valášek) a ktorá strana (SaS, Za ľudí) vystupuje z vládnej koalície. A už vonkoncom ma nezaujíma, kto všetko ste vedeli alebo nevedeli o dovoze ruskej vakcíny na Slovensko (Korčok, Klus) a kto to v skutočnosti vybavil (Matovič, Danko).

Pretože my tu na Slovensku máme strach. Bojíme sa o svoje zdravie, o našich príbuzných a blízkych. Bojíme sa o prácu, o živobytie. Ale hlavne, máme už plné zuby všetkých tých obmedzení, ktoré sa v čase menia rýchlejšie ako počasie vo Vysokých Tatrách.

Nastal čas na poctivú odbornú diskusiu, na zavedenie elementárneho poriadku do fungovania štátu. Čas na obnovenie dôvery ľudí v štát. A hlavne, nastal čas na rešpekt voči iným názorom.

Pretože ak nechytíme rýchlo kormidlo do rúk, zrútime sa do priepasti.

Teraz najčítanejšie

Michal Feik

Venujem sa najmä ekologickej doprave, životnému prostrediu a mestskému rozvoju.