Denník N

Pán premiér, v čistote záujmu o budúcnosť našich detí Vás prosím, odstúpte. Otvorený list Igorovi Matovičovi.

Mohlo by sa zdať, že na výmenu premiéra bolo už včera neskoro. To by však bola lož. Neskoro bude až zajtra.

Pán premiér, naozaj si veľmi vážim, čo sa tejto mladej, vcelku šikovnej, no neskúsenej vláde za jeden rok pod Vašou taktovkou podarilo!

Krajinu ste do rúk dostali v katastrofálnom stave. V časoch, kedy sa dôvera verejnosti v čestné a zodpovedné riadenie krajiny ocitla na bode mrazu. Vtedajší čelní predstavitelia špičky politického ľadovca boli kritickou masou tejto spoločnosti považovaní za grázlov bez štipky sebauvedomenia, prach obyčajnej ľudskej cti. Nech je Vám, pán premiér, navždy k úcte to, že sa Vám podarilo týchto ľudí odstaviť od kormidla Titanicu.

Kritická masa spoločnosti s nemým úžasom pozorovala ako ste počas neľahkých časov dokázali dostať za mreže zdanlivo “nedotknuteľných”. Dôvera v čestné riadenie tohto štátu začala vstávať z popola.

Popri nekompromisnom prenasledovaní banditov divokého stredovýchodu Európy ste dokonca nezabudli ani na školstvo. Teda aspoň čo sa týka primeraného personálneho obsadenia postu ministra. Všetci vieme, že za predchádzajúcej garnitúry nebolo dokonca ani toto samozrejmosťou!

Práve naopak. Samozrejmosťou neuvedomelých bolo obsadiť post ministra životného prostredia človekom, ktorý obchodoval drevom.

Za všetko vyššie uvedené a mnoho ďalšieho Vám, pán premiér, naozaj patrí všetka česť!

No myslím si, že Vaše spočívanie na pozícii predsedu tejto krehkej, no ešte stále perspektívnej vlády, je už naďalej kontraproduktívne.

Viaceré pochybenia z Vašej strany v kontexte riešenia mimoriadne komplikovanej pandemickej situácie nasvedčujú, že dozrel čas na to, aby Vás v čele riadenia tohto štátu vystriedal niekto iný.

Zdá sa, pán premiér, že všetkým okrem Vás a Vašich najbližších je jasné, že ste už príliš vyčerpaný na to, aby ste mohli podávať výkon primeraný náročnosti súčasnej situácie. Zaslúžite si odpočinok! Ubezpečujem Vás, že sa na Vás nikto súdny nebude hnevať za to, že ste z vedenia krajiny odstúpil v tak tristnej situácii. Minimálne kritická masa spoločnosti Vás v tom dokonca rada podporí! Ak mi neveríte, pozrite sa na posledné výsledky politickej dôveryhodnosti. Trend poklesu Vašej popularity dokáže zvrátiť už jedine biela zástava, Vaše hrdinské “vzdávam sa”.

Nie je hanbou vzdať sa. Skutočnou hanbou by bolo doviesť túto vládu k rozpadu a pozvať na javisko nedotknuteľných. Oni jediní Vás nevyzvú k odstúpeniu!!! Pretože vedia, že by sa tým výrazne znížila šanca na celkový pád tejto vlády. V tichom úškrne čakajú sebadeštrukciu nielen Vašej osobnosti, ale i celej vlády a následne všetkých nastolených pozitívnych procesov zotavovania takmer zmrzačenej krajiny.

Pán premiér, v záujme Vašom, tejto vlády a celej krajiny Vás, kľačiac nad hrobom Jána a Martiny, prosím, neprepadnite ilúzii o Vašej nenahraditeľnosti!

Vaše chyby začínajú prevyšovať nad Vašimi zásluhami. Odstúpte prosím skôr, než zlyhaní bude toľko, že na zásluhy si už nik ani len nespomenie. Ako človek, ktorý sa profesionálne venuje práci s ľudskou mysľou, Vás ubezpečujem, že vo frustrácii a hneve je mimoriadne náročné spomínať na to dobré! Celospoločenská depresia poľahky zatemní všetky svetlé zákutia vedomia spoločnosti.

Vaše posledné zakopnutie – presviedčanie o tom, že slnko zapadá na východe, Vám ľahko odpustíme. No ako protihodnotu za to žiadame Váš okamžitý ústup!

Pán premiér, prosím Vás, odíďte z postu predsedu vlády, kým je ešte dostatok času. Dosť času na to, aby Vás tam nahradil niekto, kto dokáže Vašich partnerov v koalícii opäť stmeliť v spoločnom hľadaní krajšej budúcnosti našich detí.

P.S.: Pán Mistrík, môžete prosím na slovíčko?

Teraz najčítanejšie

Dušan Šebo

Kouč, lektor techník všímavosti (mindfulness) a nezraňujúcej komunikácie. Vzdelaním prírodovedec. Fotograf, priaznivec prírodného staviteľstva a udržateľného spôsobu života. Mám za to, že najhlbšia forma udržateľnosti sa nezačína v zákonoch, ale v mysli každého jednotlivca. V jeho bytostnom presvedčení o tom, že človek je neoddeliteľnou súčasťou prírody a akékoľvek popieranie tejto skutočnosti je cestou kolapsu systémov udržiavajúcich harmonické spolunažívanie (symbiózu) všetkého živého na tejto planéte. Základným kameňom mojej profesie je moja vlastná prax meditácie satipatthana vipassana, ktorej sa venujem asi polovicu svojho doterajšieho života. mindcoach.sk