Denník N

Vyhliadky euromeny v roku 2021 sú pozitívne. Silný kurz však môže oslabiť pomalé očkovanie aj pozícia Bitcoinu

Euro je dnes skutočne silné, kurz je na najvyšších úrovniach od roku 2018. Aj v tomto roku by spoločná euromena mala zostať silná (čo poteší cestovateľov – ak to budú môcť využiť – a tiež všetkých, čo nakupujú zahraničný tovar). Podmienkou je však čo najskorší návrat k rastu ekonomiky.

Pri pohľade späť na posledných dvanásť mesiacov sa dá konštatovať, že euro ani počas pandémie nestratilo pozíciu. Aj keď úvodom pandémie pripomenul, že treba počítať s americkým dolárom, od úvodu apríla sa trend otočil a euro začalo voči doláru posilňovať. V novembri prekonalo hranicu 1,2 dolára za euro a rok skončilo ešte o niečo silnejšie. Ak to zhrnieme, dnes je spoločná európska mena na najvyšších úrovniach od marca 2018.

Okolo Bitcoinu je veľa neznámych. Už dnes však tento faktor hrá rolu aj pri hodnote fiat mien

Dá sa povedať, že dnes nič nesignalizuje možný obrat a začiatok oslabovania eura. Ak však pozeráme na euro ako na bezpečný prístav, do diskusie vstupuje nový hráč: kryptomeny na čele s Bitcoinom. Keď sa pozrieme na správanie investorov, bezpečný prístav v roku 2020 hľadali klasicky v zlate. To prekonalo v lete hranicu 2 000 dolárov za uncu, čo bol nový historický rekord.

Na prelome rokov začala silnieť diskusia o tom, aké faktory sa prejavia najsilnejšie pri vývoji kurzu eura voči doláru a ďalším hlavným svetovým menám. Bolo by asi nečakané, ak by prestali platiť klasické ekonomické poučky o úrokovom diferenciáli, salde obchodnej bilancie a očakávaniach, ktoré silno vplývajú na atraktivitu mien. Prvýkrát v histórii však pravdepodobne bude treba pridať k týmto indikátorom aj vývoj na kryptomenovom trhu. Zdá sa, že vývoj hodnoty Bitcoinu bude mať zásadne významnejší vplyv na euro-dolárový trh, než si odborníci donedávna vedeli vôbec predstaviť. Stačí sa pozrieť, čo sa dialo s Bitcoinom, keď Tesla nakúpila túto menu za 1,5 miliardy dolárov. Investori vyslovene vrhli na trh svoje doláre, len aby čím skôr nakúpili kryptomenu so zlatým písmenom „B“ znaku.

Samozrejme, okolo Bitcoinu je stále množstvo otvorených otázok. Jedna vec je budúcnosť Bitcoinu ako platobného prostriedku a prostriedku na odloženie úspor, a iné je regulácia tejto kryptomeny. Medzi otvorené patrí napríklad otázka zdanenia výnosov z rastu hodnoty. Mnoho napovie aj snaha ECB zaviesť v EÚ vlastnú digitálnu menu.

Menová politika centrálnych bánk ako rozhodujúci faktor

Vývoj kurzu eura bude v tomto roku závisieť od vývoja a odolnosti ekonomiky eurozóny. Tá stojí a padá s odolnosťou nemeckého hospodárstva. Pozitívom je nárast poslednej hodnoty ZEW indexu, ktorým sa meria dôvera v nemeckú ekonomiku, aj keď trhy očakávali mierny pokles. Výsledok: ďalšie posilnenie eura voči doláru.

Samozrejme, netreba zabúdať na zásadnú rolu menovej politiky Európskej centrálnej banky a amerického FEDu, a to osobitne ich schopnosť ovplyvniť infláciu, a tým pádom aj ekonomické oživenie. Obe centrálne banky už dlhšie razia podobnú, výrazne uvoľnenú menovú politiku. Základné sadzby Fedu sú prakticky na nule, depozitná sadzba ECB je mínusová, vyššia inflácia v USA v porovnaní s eurozónou však reálne úrokové sadzby vyrovnáva.

Plusy pre euro: kladná obchodná bilancia, ústretovejšie USA

Je logické, že centrálna banka, ktorá sa ako prvá odváži uťahovať skrutky menovej politiky, by mala mať najväčšie šance na prelievanie voľných prostriedkov od investorov do „jej“ meny. Nie je však vôbec isté, že bude automaticky a v plnej miere platiť klasická poučka, že kladný úrokový diferenciál „nasáva“ zahraničný kapitál a pôsobí na zhodnotenie domácej meny. Proti tomu totiž pôsobí efekt očakávaného ochladenia dopytu práve v dôsledku sprísnenia menovej politiky. A podľa rozboru analytického tímu Goldenburg Group sa ukazuje, že tento efekt je v poslednej dobe pomerne silný.

Vývoj obchodnej bilancie je pri eura klasicky priaznivý. Eurozóna bežne vykazuje prebytky zahraničného obchodu, v obchode so Spojenými štátmi to platí obzvlášť. Aj v tomto ohľade by mal kurz eura ostať mimo tlaku. Nehovoriac o tom, že zahraničnoobchodná politika Joea Bidena by mala byť bude ústretovejšia ako počas prezidentovania Trumpa. Aj to je faktor, ktorý by mal hrať eurozóne resp. euru do kariet.

Problém pomalého očkovania môže odsunúť moment silnejšieho oživenia

Medzi riziká pre vývoj eura v tomto roku patrí určite stále pomalé tempo očkovania proti koronavírusu. Horšie je, od rýchlosti očkovania je priamo závislé uvoľňovanie protiepidemické opatrení, od ktorého zase závisí rýchlosť hospodárskeho oživenia (a tiež vývoj ďalších makroekonomických parametrov, ktoré vplývajú na kurz).

Ak to zhrnieme, výhľad pre kurz eura voči doláru a ďalším menám je pre rok 2021 skôr pozitívny. Zároveň ťažko čakať, že by sa kurz výrazne odchýlil od aktuálnej úrovne okolo 1,2 dolára za euro. To však bude platiť len dovtedy, kým eurozóna bude pokračovať v trendoch v európskom hospodárstve z posledných mesiacov. Zásadný bude ďalší vývoj nemeckej ekonomiky – ten sa dnes zdá byť celkom robustný. Je dobrá šanca, že ani jesenné parlamentné voľby by na tejto situácii nemali nič zmeniť.

Teraz najčítanejšie

Goldenburg-Christoforou-Tony

Tony Christoforou

Pôsobím ako riaditeľ brokerskej spoločnosti Goldenburg Group. Venujem sa vývoju na finančných trhoch, zmenám v ekonomike štátov EÚ vrátane Slovenska. Snažím sa radiť malým investorom, ktorým smerom zamerať svoju pozornosť a kde majú najlepší predpoklad zhodnotiť svoje investície.