Denník N

Vizuálna politika Igora Matoviča, alebo ako lietadlo s ruským Sputnikom ešte ovplyvní najbližšie voľby

Foto: TASR František Iván
Foto: TASR František Iván

Igor Matovič a jeho hnutie získali moment, ktorý bude akcentovaný v najbližších voľbách, a ktorý ešte ovplyvní preferencie OĽaNO

Čo vám ako prvé napadne pri mene Igora Matoviča? S veľkou pravdepodobnosťou žiadna ucelená politická ideológia, či vízia budúcnosti Slovenska, ale jeden z mnohých zapamätateľných prejavov.

Či už ide o parkovanie na Námestí SNP, sypanie injekčných striekačiek na hlavu bývalého poslanca Martina Poliačika, rôzne parlamentné transparenty, kartónové makety vtedajšieho premiéra Roberta Fica, protesty na vrchole mediálneho záujmu o kauzu Bonaparte, či ešte čerstvý výlet do slnečného Cannes pred vilu Jána Počiatka – ten výrazne prispel k minuloročnému 25% volebnému víťazstvu -, Matovič efektívne zobrazoval hlavné témy svojej politiky.

Preto treba nedávnu tlačovú konferenciu pred nákladným lietadlom s 200 000 dávkami neregistrovanej vakcíny Sputnik V chápať hlavne v kontexte vizuálnej politiky lídra OĽaNO, a teda niečo, čo sa stane súčasťou kampane najbližších volieb.

Keď sa bez emócií a bez vedomia následkov v medzinárodných vzťahoch pozrieme prílet vakcíny, vidíme jasnú správu – zabezpečenie veľkého množstva dávok vakcín v čase hlbokej zdravotníckej krízy (to, že tá je spôsobená aj chaotickým tandemom Matovič-Krajčí je na inú diskusiu). Je to jednoduchá a zrozumiteľná správa, voči ktorej sa vo svojej podstate ťažko dá namietať. Navyše, každá kritika tohoto nákupu je vzhľadom na jej ruský pôvod obohatená o medzinárodnopolitický rozmer, účinný v slovenskej populácii, ktorej nemalá časť má bližšie k Ruskej federácii ako k Európskej únii.

Naplnené lietadlo Sputnikom V sa však i tak stalo predmetom prebiehajúcej vládnej krízy, a treba skonštatovať, že rebelujúce strany SaS a Za ľudí si nemohli vybrať horší moment na začiatie ich politického vyjednávania. Požiadavky strán SaS a Za ľudí o rekonštrukciu vlády sú legitímne a dosiahnuteľné (nenechajme sa zmiasť zastrašovaním hlavných predstaviteľov OĽaNO o tom, že ako si najmenšie strany dovoľujú niečo nárokovať), no bude pre ne náročné uchopiť naratív krízy tak, aby si bežný volič nevysvetľoval, že ich požiadavky sú nadradené zvládnutiu pandémie.

Strany SaS a Za ľudí sa ocitli v nie práve komfortnej vyjednávacej pozícii, ktorú oslabuje aj čerstvá správa o začatí prebežného schvaľovania Sputniku V agentúrou EMA.  Zdôraňovania (pre bežného voliča) abstraktných tém ako je zahraničnopolitická orientácia, či dodržiavanie zmlúv, alebo oprávnená kritika vládnutia a zlyhávajúceho manažovania pandémie (aj keď kritický občan by týmto stranám mohol pripemenúť, že aj oni sú súčasťou vládneho zoskupenia) môžu byť ľahko neutralizované snahou zvládnuť pandémiu.

Prílet neregistrovaných vakcín bol proti dohode vlády a proti spoločným záujmom Európskej únie (kde je naše renomé poškodené aj nevhodnými žartmi o výmene vakcín za Zakarpatskú Ukrajinu) a spôsobil vládnu krízu, z ktorej sa na chvíľu zdalo, že z nej vzídu reálne politické konzekvencie, no napriek všetkému môžu byť Igor Matovič a jeho hnutie spokojní, lebo získali moment, na ktorom môžu budovať príbeh o tom ako chceli zvládnuť pandémiu, no ostatné koaličné strany boli proti dovozu vakcíny Sputnik V, ergo, boli proti záchrane životov. Sputnik V bude nepochybne akcentovaný v najbližších voľbách a určite ešte ovplyvní ako preferencie OĽaNO, tak i celého politického spektra.

Ďalšie moje texty a vlastnú tvorbu nájdete tu.

Teraz najčítanejšie