Denník N

Ako by sa mala zrekonštruovať vláda

To, že Slovensko nutne potrebuje rekonštrukciu aktuálnej vlády dnes už vidí snáď každý okrem Igora Matoviča. Napriek tomu, že vinu hľadá neustále v niekom inom, je aj sám zodpovedný za aktuálny pandemický stav, či náladu v spoločnosti.

Uzavretosť krajiny a obmedzenia pripomínajú Sovietske časy a ani napriek tomu zatiaľ nevidíme žiadne zlepšenie. Opozičné strany Hlas a Smer naplno využívajú hnev spoločnosti vo svoj prospech, aby sa znova dostali k moci a ďalších desať rokov sa mohli vyhovárať na ročné vládnutie opozície.

Ak sa spoločnosť chce vyhnúť návratu Smeru k moci a tým aj korupcie a mafiánskym praktikám na každej úrovni, či už tento rok alebo na konci štvorročného volebného obdobia, je nutné, aby sa súčasná vláda zmenila a to nasledovne:

Premiér – Igor Matovič
Za posledný rok Igor Matovič dokázal, že jediná rola ktorá mu sedí je tá kritická opozičná. Nepreukázal žiadne manažérske schopnosti, žiadne kompromisy, žiadnu ochotu s kýmkoľvek sa dohodnúť. Vymyslel plošné testovanie, ktoré neprinieslo žiadne reálne zlepšenie, zato bol dobrým biznisom pre Trnavskú dodávateľskú firmu. Keď chcel Sputnik doviezť na Slovensko za každú cenu, alibisticky to dal na hlasovanie a keď to neprešlo, aj napriek tomu dal príkaz na nákup vakcíny.
Nahradiť ho musí človek, ktorý bude pravicovou verziou Pellegriniho – človek, ktorý sa vie prezentovať na verejnosti, aspoň naoko byť kompromisu schopný a okrem materinského jazyka ovládať aj nejaký ten cudzí jazyk. Je nutné, aby nový premiér prestal útočiť na svojich koaličných partnerov a bol spájajúcim, nie rozdeľovacím členom vlády.

Minister zdravotníctva – Marek Krajčí
Ako minister nepochopil, že jeho úlohou je riadiť svoj rezort a nie slepo plniť príkazy premiéra.
Nový minister zdravotníctva musí zmeniť plán očkovania, aby dosiahol čo najvyššiu mieru zaočkovanosti najmä medzi ľuďmi vo veku 30-60 rokov, ktorí sú čoraz častejšími obeťami koronavírusu a zároveň oveľa väčšími šíriteľmi ako dôchodcovia v DSS vo veku 70-90 rokov. Práve pre staršiu generáciu ľudí bez ťažkých chronických ochorení, môže byť vhodná vakcína Sputnik V, ktorým zabezpečí dostatočnú ochranu pred nákazou a dlhou hospitalizáciou. Obmedzenie pohybu v rámci zahraničného cestovania by pocítili najmenej v prípade, žeby vakcínu Európska lieková agentúra napokon neschválila.
Hranice od konca apríla musia byť otvorené! Švédsky príklad nám ukazuje, že rovnako účinná ako drahá vakcína je aj vytvorenie kolektívnej imunity, ktorá vo vekovej skupine do cca 30 rokov je možná bez zbytočných úmrtí. Letné prázdniny, keď máme dostatočný príjem zeleniny, ovocia a slnka, tj. všeobecne vitamínov (najmä C a D) a kľudnejší režim, sú oveľa vhodnejšie na prekonanie infekcie ako zima, či špička chrípkového obdobia, keď sa na nás valí nová dávka vírusu z každej strany.
Okrem hore uvedeného potrebujeme aj reformu ambulantnej starostlivosti, v rámci ktorého doma ležiaci chorí ľudia nebudú nútení za každých okolností chodiť k lekárovi, ale ani byť odkázaní na jediný telefonát s lekárom. Lekári by mali oveľa viac využívať video hovory na kontrolu stavu pacienta a predpisovať lieky cez eRecepty. Keď stačí základná výbava, treba byť viac mobilizovaný, tj. namiesto sedenia v ambulancii, osobne navštíviť pacientov v domácnosti, ako kedysi.

Minister zahraničných vecí – Ivan Korčok
Je to diplomat bez schopností diplomata. Jeho zaujatosť a neprimeraná náklonnosť k americkej Demokratickej strane neumožňuje, aby mohol chrániť Európske a už vôbec nie Slovenské národné záujmy. Našou najlepšou zbraňou proti koronavírusu je v terajšej situácii akákoľvek funkčná vakcína. Preto jeho vyhlásenie, že „Sputnik V je nástrojom v hybridnej vojne“ je nie len propagandistické, ale priam škodné! Jeho odmietavý postoj voči výstavbe Nord Streamu 2, ktorý má Nemecko konečne zbaviť dodnes trvajúcej ťažby a spaľovania hnedého uhlia v čase klimatickej krízy slúži tiež iba Americkým spoločnostiam vyvážajúcim skvapalnený plyn (LNG) do Nemecka. Sankcie voči Rusku, ktoré obhajuje, pripravujú Slovenský export približne o 2 miliardy dolárov ročne!*1
Minister zahraničných vecí musí byť človek, ktorý konflikty nevytvára, ale urovnáva. Slovensko potrebuje mať dobré vzťahy so susednými krajinami. Ich pomoc potrebujeme nielen počas pandémie – spomeňme si na pomoc Poľska, ktoré preberá našich covid pacientov*2, či na výpomoc maďarských lekárov pri plošnom testovaní*3. Spolupráca v rámci V4 je kľúčová aj pri presadzovaní záujmov nášho regiónu najmä v Európskom parlamente.
Potrebujeme mať rovnako dobré vzťahy aj s Ruskom, s USA alebo Čínou – či už preto, že sú to krajiny od ktorých nakupujeme (urán, plyn, olej, elektroniku, zbrane) alebo sú to pre nás obrovské exportné trhy.

Minister školstva – Branislav Gröhling
Minister Gröhling mal využiť príležitosť a odstúpiť (aj s Borisom Kollárom) už pri škandále s diplomovou prácou! To, že svoj rezort nemá pod kontrolou, ukazuje aj neustále chaotické otváranie a zatváranie škôl, či aktuálne protesty Univerzít proti ich politizácii*4.
Čo tento rezort potrebuje je odborník z vysokoškolského prostredia s reálnymi vedúcimi skúsenosťami (na rozdiel od posledných ministrov, ktorí tento post zastávali). Riešením v súčasnej situácii by bolo žiakov základných a stredných škôl mať v škole aspoň 1 deň v týždni. Tento deň by slúžil na ich preskúšanie, na prácu v laboratóriu, ako aj na ich sociálny kontakt s učiteľmi a spolužiakmi. Tým, že by sa v škole každý deň nachádzala iba pätina žiakov, výrazne by sa znížilo riziko ich nákazy. Výnimku by tvorili žiaci prvého a druhého ročníka, ktorí vyžadujú aktívnu dennú prezenčnú výučbu namiesto digitálnej.
Učitelia, ale aj upratovačky a kuchárky škôl musia byť bez ohľadu na ich vek priorizovanou skupinou pri očkovaní, aby sa obmedzilo šíreniu vírusu v týchto zariadeniach na minimum.

 

*1https://tradingeconomics.com/slovakia/exports/russia

*2https://www.sportnewscycling.sk/slovensko-prepravuje-svojich-prvych-pacientov-covid-19-do-zahranicia-na-pomoc-nemocniciam/

*3https://dennikn.sk/2118338/testovanie-na-juhu-zachranili-lekari-a-medici-z-madarska-reportaz/

*4https://spravy.rtvs.sk/2021/03/aj-univerzita-komenskeho-protestuje-dovodom-je-novela-o-reforme-skolstva/

Teraz najčítanejšie