Denník N

5 kníh, ktoré ma zaujali (Knižná nádielka 4)

Každý deň vyjde na svete viac kníh, ako sme schopní prečítať za celý život. Ponuka je pestrá, a preto je potrebné si pozorne vyberať, do akej knihy investujeme svoje peniaze a čas. Život je prikrátky na to, aby sme čítali zlé knihy. Keďže je nemožné písať rozsiahlejšie recenzie na každú jednu knihu, ktorá sa mi dostala do rúk, či ma zaujala, v rubrike Knižná nádielka budem pravidelne upozorňovať na zaujímavé knižné tituly, ktoré vychádzajú, resp. už vyšli a stoja za prečítanie.


Dych

Určite poznáte ten pocit, keď sa dozviete, ako ste robili celý život niečo zle. Napríklad si nesprávne umývali zuby, používali opačne toaletný papier, jedli pred spaním a podobne. No a potom sa vám dostane do rúk kniha, ktorá vám vysvetlí, že ste celý život dýchali zle! Možno nepatríte k tým ľuďom vyhľadávajúcim podobný druh kníh, ktoré vám rozmetajú váš „domček z karát“. Ja to zvyknem robiť, niekedy to bolí, ale v konečnom dôsledku sa cítim bohatší a posunutý niekam dopredu.


„Nehovorím to často, ale keď už také niečo poviem, myslím to vážne: táto kniha mi zmenila život. Dych je vedeckou výpravou, historickým diskurzom, cestou hrdinu, ale aj knihou plnou prelomových nápadov a zároveň nesmierne nákazlivým čítaním. Netušila som, že jednoduchý a intuitívny úkon nadychovania a vydychovania evolučne takto utrpel. Konečne som prišla na to, prečo tak zle spím a prečo mám často pocit, že dýcham mimo rytmu. Vďaka niekoľkým jednoduchým úpravám som zmenila dýchanie aj samu seba. Transformačná kniha!“ CAROLINE PAULOVÁ, autorka bestselleru The Gutsy Girl


Takže späť ku knihe Dych. Zatiaľ čo čítate tento text, ktorý som napísal a dýchal pri tom, aj vy dýchate a dýchate zle. Kniha Jamesa Nestora vám vysvetlí, prečo je to tak; ako je možné, že už staroveké národy vypracovali dýchacie systémy, ktorých efektívnosť a zdraviu prospešnosť potvrdila aj súčasná veda a hlavne – prečo by ste mali zmeniť vaše dýchanie už dnes. Dýchanie podobne ako xy ďalších telesných procesov si neuvedomujeme, no narozdiel od takého tráviaceho procesu ho dokážeme vedome ovplyvniť. Ak ste napríklad siahli po knihe od otužilca Wima Hofa, stretli ste sa tam s významom dýchania. Táto kniha je ideálnym doplnkom k tomu, čo Wim Hof o význame dýchania píše u seba (v knihe Metóda Wima Hofa, odkaz tu)

Knihu Dych si môžete objednať tu

Duch ateismu (Úvod do spirituality bez Boha)

Na Slovensku, kde sa väčšina obyvateľstva hlási k niektorej z kresťanských cirkví, doteraz stále chýbala sofistikovaná a intelektuálne vycizelovaná úvaha či úvod do ateistického myslenia, ktoré je stále vnímané ako čosi amorálne a dekadentné. Možno síce namietať, že už v češtine aj v slovenčine boli publikované práce tzv. nových ateistov ako R. Dawkins, Ch. Hitchens či Sam Harris, avšak tie či už z filozofického alebo teologického hľadiska nespĺňajú vysoké štandardy serióznej kritiky, neraz plávu po povrchu a reflektujú prevažne militantné či fundamentalistické prejavy náboženstva.

Knihu Duch ateismu napísal francúzsky filozof André Comte-Sponville. Jeho titul sa stal populárnym v intelektuálnych kruhoch, pretože uchopil problematiku ateizmu komplexnejšie a nerezignuje na fenomén spirituality ako taký, voči ktorému mal napríklad aj neoateista Dawkins problém. Ako neskôr vo svojej knihe Spiritualita bez náboženství (odkaz tu) potvrdil aj neurológ Sam Harris, spiritualita ako psychologický fenomén nie je exkluzívnou doménou náboženstva, ale môže sa pestovať aj v sekulárnom – nenáboženskom prostredí. Vkladom do tejto diskusie je aj kniha Duch ateismu, ktorá teraz vyšla v češtine.

Knihu Duch ateismu si môžete objednať tu

Kresťanstvo (Dejiny náboženstva, ktoré zmenilo svet)

Ako človek zaoberajúci sa literatúrou odborne, sa venujem popri slovenskej literatúre aj Biblii ako literárnemu fenoménu. Keď učím o knihách Starého zákona, vždy na úvod čelím otázke: načo by nás mala Biblia zaujímať v 21. storočí? Podobne možno formulovať otázku aj na tému kresťanstva: prečo by nás malo zaujímať kresťanstvo, jeho dejiny, vývoj a vplyv?

Kresťanstvo nie je iba náboženský fenomén. Za stovky rokov svojho pôsobenia malo výrazný vplyv na spoločenské usporiadanie, kultúru, právne systémy – jednoducho na všetko to, čo dnes nazývame Západnou civilizáciou, so všetkými plusmi aj mínusmi. Nemusíme byť veriacimi na to, aby sme rešpektovali a chápali vplyv kresťanstva na našu spoločnosť, ktorý je stále prítomný v jej základoch.

A preto som rád, že aj v slovenčine vychádza kniha o kresťanstve, ktorá ho približuje z viacerých perspektív. Kniha nemá štruktúru monografie, je skôr antológiou vybraných problémov a tém o kresťanstve. Knihu nemusíte čítať chronologicky, môžete si vybrať konkrétnu tému a prečítať si. Na túto knihu chystám v budúcnosti väčšie recenziu, nájdete ju neskôr na mojom knižnom blogu.

Knihu Kresťanstvo si môžete objednať tu

Odpojený muž

 

Kniha Odpojený muž nie je novinkou, no dostal som sa k nej nedávno a považujem za svoju povinnosť na ňu upozorniť. Autorom je známy a kontroverzný psychológ, profesor Philip Zimbardo (1933). Možno ho poznáte vďaka už dnes spochybňovanému Stanfordskému väzenskému experimentu, ktorý zhŕňa vo svojej knihe Luciferův efekt (aktuálne vypredaná). Od témy zla, ktorej sa Zimbardo dlhé roky venoval, v Odpojenom mužovi sa zaoberá problematikou mužskosti v súčasnom hypermodernom svete.

Zimbardo analyzuje a vyvracia mnohé patriarchálne mýty; vysvetľuje, ako súčasné technológie poznačili mužské myslenie; aký deštruktívny vplyv má pornografia na mužov a následne na ich vnímanie žien a partnerských vzťahov; ako disfunkčné rodiny poznačia mladého muža na celý život a prečo je rola otca pre muža dôležitá no a v neposlednom rade, čo by mala zmeniť spoločnosť, ženy a samozrejme muži v prístupe k mužskosti.

Knihu Odpojený muž si môžete objednať tu

Příběh lidského těla

 

Priťahujú ma knihy, ktoré sa zaoberajú určitou oblasťou či témou, ktorú zväčša považujeme za jasnú a uzavretú. V minulosti som siahol po knihách o spánku, snoch, smrti, mozgu či behu a veľmi si vychvaľujem, ako hĺbkový rozbor takýchto tém posunie vaše myslenie a kvalitu života.

Naše telá si so sebou „nosíme“ každý deň, stále sme v kontakte s našou biológiou, ktorá determinuje to, kým sme. My sme naše telo, my sme to, ako k sebe pristupujeme, čo do seba dávame a ako sa poznáme. Ono povestné grécke Gnothi seauton (spoznaj sám seba) nemusíme vzťahovať len na vnútorný mentálny svet, pretože človek je syntéza tela a ducha. Nepoznať svoje telo znamená nepoznať seba. Poznať svoju biologickú stránku znamená naopak byť opäť bližšie k sebe samému. V opačnom prípade je ľudská bytosť rozpoltená, v napätí so sebou a táto tenzia sa kauzálne premieta aj do mentálnych pochodov. Pochopiť vlastné telo, to znamená poznať jeho dejiny, nahliadnuť do jeho komplexnosti a hĺbky. Poznať svoje telesné Ja je aj kľúčom k pochopeniu priepasti, ktorá sa vytvorila medzi našou prirodzenou podstatou a kultúrno-spoločenskou vrstvou reality, do ktorej sme nekompromisne vsadení, bez cesty späť ku svojim koreňom. Aj táto kniha vám pomôže hlbšie pochopiť, kto skutočne ste.

Daniel E. Lieberman je vedúcim katedry ľudskej evolučnej biológie na Harvarde a patrí medzi popredné osobnosti v tejto oblasti výskumu. Vo svojej knihe zrozumiteľne ozrejmuje evolúciu ľudského tela, pričom sa dotýka aj otázky, ktorá by mala zaujímať každého z nás – do akej miery je možné zladiť našu pravekú podstatu so súčasným moderným svetom? Čo robiť s tým, že kultúrna evolúcia predbehla biologickú?

Knihu Příběh lidského těla si môžete objednať tu

Predchádzajúci výber 5 kníh:

  1. Knižná nádielka 1 (2020) odkaz tu
  2. Knižná nádielka 2 (2021) odkaz tu
  3. Knižná nádielka 3 (2021) odkaz tu

*Záverečná poznámka:

Knižné recenzie píšem preto, lebo sa chcem s ľuďmi deliť o informácie a užitočné poznatky, ktoré môžu zlepšiť či skvalitniť život. Ak sa Vám moje články páčia, budem vďačný za ich zdieľanie, dostanú sa tak k viacerým ľuďom. Pre ľahší prístup k novým blogom si môžete zapnúť upozornenia o novom blogu, ktoré Vám prídu priamo na mail. Ak ste v článku našli chyby, prosím, dajte mi vedieť. Ak Vás zaujímajú ďalšie zaujímavosti z kníh, sledujte môj knižný profil na Instagrame alebo Facebooku. Ak sa vám páčia moje recenzie a výber kníh, moju činnosť môžete podporiť príspevkom napríklad cez Patreon (odkaz tu)  Za akúkoľvek podporu Vám budem vďačný :-)

Teraz najčítanejšie

Albert Lučanský

Vyštudoval som históriu a slovenskú literatúru a literárnu vedu na Univerzite Komenského v Bratislave, kde si v súčasnosti aj robím doktorát z literárnej vedy. Medzi moje záľuby patrí čítanie kníh o literatúre, histórii, filozofii, religionistike či psychológii. Moje knižné blogy na Denníku N sa obsahovo týkajú kníh, ktoré sa mi dostali do rúk (novšie aj staršie). Ak máte záujem o recenzovanie knihy či spoluprácu, kontaktujte ma a dohodneme sa :-)