Denník N

365 dní s pandémiou, čo zmenila svet

Róbert Vass, prezident, GLOBSEC

Dnes je to presne rok, čo bol na Slovensku potvrdený prvý prípad Covid-19. Celý svet bol za pár týždňov hore nohami. Lockdown, zavreté hranice, plné nemocnice, tisíce mŕtvych, home office, padajúca ekonomika. Je až neuveriteľné ako rýchlo a dramaticky sa môže zmeniť náš svet. A my môžeme prísť o to, čo sme považovali za automatické a samozrejmé. Pandémia Covidu nám ako spoločnosti nastavila zrkadlo a my sme v ňom neboli až takí pekní ako sme si mysleli. Pandémia nielen paralyzovala ekonomiku, otriasla zdravotníctvom, obmedzila pohyb ľudí po celom svete, ale narušila aj sociálne väzby, zasypala nás devastujúcimi dezinformáciami na internete a rozdelila spoločnosť. Rovnako však akcelerovala digitalizáciu mnohých oblastí či už akademických, podnikateľských, ekonomických či zdravotných.

Po roku stále nevieme kedy pandémia skončí, stále máme veľkú mieru neistoty. Jedno je však isté, pandémia neskončí tento rok a neskončí dovtedy, kým ju neporazíme na celom svete. Pretože kým ju neporazíme všade, budeme čeliť novým vlnám mutácií a ďalším vakcinačným cyklom. Akokoľvek máme pocit, že Európa je pomalá v očkovaní, treba si uvedomiť, že máme šťastie. Bez Európy by sme neboli ani tam, kde sme dnes. Veľký zvyšok sveta, až na malé výnimky, ani nezačal očkovať alebo sú len na úplnom začiatku, a mnohé krajiny nemajú dostatočné zdroje na kúpu vakcín.

Svet po pandémii bude iný ako bol ten pred tým. Ale nie preto, že by bol Covid-19 nejaký zásadný game-changer. Ale preto, že dramaticky akceleroval globálne trendy, ktoré boli už pred tým viditeľné. Mysleli sme si však, že máme dostatok času adaptovať sa a manažovať zmenu. Tá sa nám však vymkla z rúk a čas na adaptáciu nám pandémia zobrala. Práve teraz nemôžeme zostať v letargii. Každá kríza totiž prináša aj nové príležitosti a vyhráva ten, kto ich nielen vidí, predvída, ale dokáže sa rýchlo prispôsobiť. My v GLOBSEC-u sme sa na tieto globálne trendy pozreli. Niekoľko desiatok analytikov a externých konzultantov z celého sveta vytvorilo publikáciu GLOBSEC Megatrends 2020 (v angličtine), kde bližšie rozoberajú následky pandémie a trendy, ktorým sa musíme prispôsobiť. Sám sa často krát vraciam k tomuto vydaniu, keď sa ešte stále snažím pochopiť, čím všetkým sme si za posledný rok prešli.

Akokoľvek je to ťažké pri pohľade na plné nemocnice a cintoríny, tá ťažšia úloha nás len čaká. Musíme obnoviť dôveru v našu spoločnosť a urobiť všetko preto, aby sme po kríze mohli byť silnejší a nie oslabení. Aby bolo viac víťazov a čo najmenej porazených. Jediným východiskom je dnes len kombinácia vakcinácie, cieleného testovania, dodržiavania opatrení a disciplíny.

Teraz najčítanejšie