Denník N

Registrácia na očkovanie ako nedôstojný boj o vakcíny pre najzraniteľnejších

Týždenné zhrnutie vývoja očkovania na Slovensku. Zlyhávanie pri manažovaní očkovania pokračuje.

K 7.3. máme zaočkovaných 343 480 (Pfizer: 254106, Moderna: 22738, Astra Zeneca: 66636)
K 28.2. sme mali zaočkovaných 308 281 (Pfizer: 245213, Moderna: 22152, Astra Zeneca: 40916)
K 21.2. sme mali zaočkovaných 267 777 ľudí (Pfizer: 231073, Moderna: 15577, Astra Zeneca: 21127)

2. dávkou máme zaočkovaných 179 309 (Pfizer: 132697, Moderna: 159)
K 28.2. to bolo 133 686

Za posledný týždeň za jeden deň pribudlo v priemere 5028 ľudí.
Za predchádzajúci týždeň za jeden deň pribudlo v priemere 5786 ľudí.
Medzitýždenne sme opäť znížili tempo asi o 13,1 %

K deklarovanému cieľu 3 300 000 zaočkovaných ľudí (prvou dávkou) by to tempom podľa minulého týždňa trvalo ďalších 588 dní.

Registrácia na očkovanie ako nedôstojný boj o vakcíny pre najzraniteľnejších

V utorok Krajčí ohlásil, že od pondelka sa budú očkovať ľudia medzi 60 a 70 rokov Astrou Zenecou a ľudia nad 70 rokov ostatnými vakcínami. Zvyšok týždňa som čakala na vyhlášku, ktorá mala túto zmenu upraviť. Doteraz nie je na svete (hoci dostala som aj info, že pár minút bola zverejnená a potom ju stiahli, čo by bol samozrejme vrchol rozkladu právneho štátu). Spoločne s mnohými ďalšími som striehla na otvorenie registrácie. To prišlo včera. Ak by som chcela ľudí frustrovať a naštvať, tak to spravím presne takto ako Krajčí.

Nie je normálne, aby sme museli zvádzať online boj o termíny, ktoré nám tu postupne podhadzujú. Po kúskoch. Pár stoviek tam, pár desiatok tam. Nikdy neviete kedy budú termíny pridávať. Ani koľko. Ani kde. Je to odporné. A nehumánne. Nehovoriac o tom, že snáď neočakávajú, že ľudia nad 60 rokov budú celý deň visieť online, aby si ukoristili termín na očkovanie. Bonbónikom bolo spustenie registrácie pre ľudí nad 70 rokov pred polnocou (!). A nie, nie každý má blízkeho, ktorý to spraví za neho. A ktorý môže deň-noc visieť na internete. Pre veľkú časť najzraniteľnejších ľudí tento systém nedáva absolútne žiadnu šancu na to, aby sa k vakcíne čím skôr dostali. Alebo vôbec dostali. A potom sa čudujeme, prečo nevieme zaočkovať dostatočné percento ľudí v najstarších vekových kategóriách.

Takto nahnevaná som nebola fakt už dávno. Opakovane sa pýtam, prečo nedokážeme vytvoriť systém, kde sa ľudia jednoducho kedykoľvek zaregistrujú a systém im pridelí termín podľa veku a dostupnosti vakcín. Ja viem, že našej úžasnej “kritickej infraštruktúre” je to fuk, že ľudia tu musia nedôstojne bojovať o termíny. Oni sa pohodlne napísali na osobitné zoznamy a hop šup, už sú zaočkovaní.

Tento systém je ponižujúci, neférový, nehumánny, nedôstojný a vrcholne antisociálny, keďže je pre väčšinu ľudí úplne nedostupný.

Aby som to zhrnula:

  • najprv Krajčí umožnil, aby sa mírnix-dírnix očkoval prakticky hocikto mimo najrizikovejších skupín
    ako „kritická infraštruktúra“ sú tu s najväčšou pravdepodobnosťou zaočkované desaťtisíce ľudí a predpokladám, že to bude pokračovať ďalej
  • po opakovanej kritike sa Krajčí rozhodol vrátiť k systému očkovania podľa veku, utorok to ohlásil na tlačovke s tým, že v pondelok začne tento systém platiť (to si mnoho ľudí vysvetlilo tak, že až v pondelok začne registrácia)
  • v sobotu v priebehu dňa postupne nesystematicky prihadzovali do systému termíny pre ľudí medzi 60-70, o ktoré sa ľudia doslova pobili pre svojich najbližších
  • Krajčí zverejnil status, že otvorili registráciu a boli tisíce voľných miest, ale už sú rozchytané (wow, no comment, to ľuďom fakt extrémne pomohlo)
  • v noci zo soboty na nedeľu postupne prihadzovali do systému termíny pre ľudí nad 70 rokov, v noci (!)
  • do tejto chvíle sa teda tisícom ľudí, ktorí mali šťastie a majú dostatočné digitálne zručnosti, podarilo zaočkovať svojich najbližších nad 60 rokov, ostatní musia striehnuť na moment, kedy budú doplnené nové termíny, čo nikdy nevieme kedy a kde sa stane a tí čo nikoho takého vo svojom okolí nemajú, tí majú proste smolu

Naozaj by som chcela, aby Krajčí vysvetlil ako sa pri tomto systéme má zaočkovať napríklad 72-ročná seniorka, žijúca v malej obci, ktorá nemá ani prístup na internet. Fakt by ma to zaujímalo, ako si to predstavuje.

Ako by sa to dalo spraviť inak? Vytvoriť systém predregistrácie, ktorý by pre otvorenú skupinu ľudí umožnil zaregistrovať sa všetkým a následne by posielal termíny podľa veku a dostupnosti vakcín. Takýto systém majú v iných krajinách, napr. v ČR. Takýto systém umožňuje aj zapojenie subjektov, ktoré bežne suplujú úlohy štátu a ktoré by mohli najzraniteľnejším ľuďom s registráciou pomôcť. Lebo pri tomto systéme je to prakticky vylúčené.

Na záver aspoň pár tipov k registrácii

  • tu sa dajú nastaviť notifikácie k voľným termínom (včera však ani notifikácie nepomohli, keďže kým prišli, termíny boli v mnohých prípadoch fuč) – https://covid.neuromancer.sk/
  • keď vypĺňate formulár, treba si najprv skontrolovať, či sa vám dobre natiahla stránka a zobrazuje vám aj voľné termíny. Niekedy to dobre nefunguje a potom sa stane, že musíte formulár znovu refreshnúť a termíny sú medzičasom obsadené
  • je fajn mať v rámci funkcie „autofill“ predvyplnené základné údaje v internetovom prehliadači
  • ak máte akýkoľvek problém, že vám napríklad systém vypisuje, že nie je možné vytvoriť novú požiadavku alebo vám vyhadzuje chybovú hlášku k vašim údajom, môže to byť spôsobené tým, že v NCZI sú nejako nesprávne už vaše údaje uložené (napr. v dôsledku chyby pri prihlasovaní sa na Ag test). V takomto prípade sa treba pokúšať dovolať na call centrum NCZI 02/32 35 30 30 (denne od 7:00 do 20:00)

Sledovať ma môžete na Facebooku alebo Instagrame.

Teraz najčítanejšie

Lucia Plaváková

Som advokátka, ľudskoprávna aktivistka a matka. Som členkou predsedníctva Progresívneho Slovenska. V Progresívnom Slovensku som našla ľudí, s ktorými zdieľam víziu Slovenska, ktoré je modernou krajinou férovou ku všetkým a v ktorej má každý šancu na dôstojný život. Som zakladajúcou členkou OZ Dúhové rodiny. Pre LGBTI ľudí poskytujem bezplatné právne poradenstvo v inPoradni. V parlamentných voľbách 2020 som kandidovala pod č. 28 na kandidátke PS/Spolu.