Denník N

Výzva vláde k plánu obnovy – nakŕmte národ, inak bude zle. Ceny potravín na burzách rapídne stúpajú.

Obchodné indexy reagujú v poslednom čase v nárastoch cien základných komodít. Tento stav sa deje už od leta minulého roku.

V poslednom čase obchodné trhy reagujú na ceny základných komodít k výrobe potravín v zásadnej forme. Čo z toho vyplýva? No, ako ukazujú trendy na burze, tak začína byť zhánka po týchto komoditách a výrazne sa zvýšila od vypuknutia korona krízy. Slovensko už v dnešných časoch dováža cez 800 kamiónov potravín denne na Slovensko, čo je smutná realita ako sme to tuna viedeli v tomto rezorte v posledných desaťročiach. Sme absolútne nesebestačná krajina vo výrobe finálnych produktov k priamej konzumácii.

Ešte ako tak dokážeme vyrobiť suroviny, no spracovať ich nie je kde. Tak všetko sa vyváža, čo jasne dokazuje saldo obchodu medzi vývozom a dovozom potravín, ktoré už dnes prekročilo 1.8 miliardy eur za minulý rok!!! Toľko je rozdiel v cene, čo sme vyviezli a čo doviezli na Slovensko.

Preto nastáva otázka pre kompetentných, ktorí majú čo do činenia s týmto sektorom hospodárstva, lebo áno, pôdohospodárstvo je sektor hospodárstva.

Robte s tým konečne niečo a uvedomte si, že ak budú obyčajní ľudia platiť za krátky čas dvojnásobne ceny za chlieb, tak polovica ľudí, ktorí už dnes živoria a prišli o prácu v tejto dobe, sa bude musieť rozhodovať či kúpi svojím deťom chlieb. Preháňam? No, dnes sa vám to zdá, že možno áno, no ceny na trhoch ukazujú, že ups ani možno nie.

Nárast cien v komoditach rastline oleje, mäso obilniny, mliečne produkty,cukor. Zdroj index Fao Food Commodity

Preto chcem týmto priamo vyzvať vládu Slovenskej republiky a Ministerstvo financií, aby zásadne prehodnotila priority v pláne obnovy, kam majú smerovať podpory na obnovu krajiny. Ak sústredíte podporu do spracovateľského priemyslu v sektore pôdohospodárstva, tak dokážete udržať komodity v krajine. Samozrejme zvýšite príjem týmto pre štátnu kasu v odvodoch, v zamestnanosti, príjmu DPH.

Už starí gazdovia stáročia vedeli, že investícia do pôdy je najlepšou investíciou. Preto rozumne investujte peniaze, ktoré prídu v pláne obnovy. Tých 60 miliónov na pozemkové úpravy je chabé a smiešne pri 7 miliardách. Zadržte základ doma, ako je voda a jedlo, to sú investície, ktoré potrebuje táto krajina, lebo jesť musíme všetci, aj piť.

Všetky krajiny si to strážia, tak prosím, ťuk ťuk zdravý sedliacky rozum. Blatník z Volkswagenu jesť nebude nik a ani cez internet nebude potrebné pozerať na FB a iné sprostosti. Tým nechcem povedať, že to nie sú prospešné vecí, iste sú, no 5 základných potrieb, pravidiel je potrebné zabezpečiť ako prvé. Jesť, piť, spať, srať a umrieť je to, čo nás čaká všetkých bez rozdielu. O tie posledné dve sa postará telo samé.

Teraz najčítanejšie