Denník N

Premiérske črepy Richarda S.

Slovenské politické ihrisko má svojich hráčov, lavičku náhradníkov a svoje nepísané pravidlá. Parlamentné výsledky síce trochu deformujú tie volebné v neprospech malých (hranica 5%), takže sa nám zdá, že veľkí sú o čosi väčší, opozícia o čosi silnejšia, ale v zásade existujú akési bloky medzi ktorými sa prelievajú voličské hlasy, preferencie a sympatie navzájom. Takže ak zhorí Kiska, ťaží z toho (aj) Sulík, ak hľadá Hlina východisko v spolupráci s liberálmi, vyťaží z toho konzervatívnejší Matovič, ak zhoria progresívci … ostanú mimo parlamentu. Nejak takto sa zachránila pred voľbami aj Sulíkova SaS-ka. Slovenská politika na ceste do (politického) stredu nechala na okrajoch toho toľko, že Matovičovi stačilo len zbierať, presviedčať, sľubovať a spájať.

Ak by niekto hľadal v Matovičovom úspechu šťastie, živelnosť a náhodu, ja by som uprednostnil odhodlanie a feeling. Zrkadlo tomu akademickému, ktoré síce analyzuje a popisuje, ale nenašlo odpoveď na krízu, klimatické zmeny, meniacu sa geopolitiku a pandémiu, v ktorej nechalo napospas tých obyčajných a “brexiťákov“. Je škoda, že sociálny demokrat Erik nevaroval už v lete, že koronavírus je chrípkový, ktorý sa šíri najmä v chladnom počasí, že skvele pripravená informatizačná infraštruktúra a zdravotníctvo nezabránili obyčajnosti rozhodnutí infromatizačne menej zdatným nástupcom, je škoda, že …

Neviem, či Sulíkovo “kolečko“ má prapôvod v Merzovom daňovom “bierdekli“ (pivnej podložke), ale jeho záľuba v personalistike má zrejme hlbšie korene. Začal tým, že vyhadzoval Dzurindu z SDKÚ, neskôr Radičovú z vlády, aby exceloval u Matoviča. Stačí, aby to sedelo po riadkoch a stĺpcoch, problémom zostávajú uhlopriečky ako predzvesť viťazstva opozície … s tým Excel nepočíta. Ak Sulíka dostal do parlamentu Kiskov unavený predvolebný finiš a preferenčným lídrom urobili na chvíľu “obyčajné“ rozhodnutia kolegov, liečba Kiskom by ho mohla celkom prirodzene vrátiť na lavičku náhradníkov. To ostatné na súperovej polovici porieši Fico so svojou družinou.

Poďme sa radšej venovať dani z nehnuteľností …

Teraz najčítanejšie