Denník N

Pomätený snúbenec a drahá nevesta

Už to nebaví nikoho. Premiér urazil toho, potom urazil tamtoho a zverejnil súkromnú komunikáciu s tým. Aj napriek tomu, že celý národ vidí, že Igor Matovič by sa dostal do konfliktu aj so zrkadlom, za ním jeho klub stojí. Stojí za ním aj drahá nevesta zo Sme rodina, ktorá rovnako ako klub Oľano nevidí dôvod na odvolanie premiéra.

Za ľudí a SaS sa vyjadrili. Požadujú rekonštrukciu vlády. Čakalo sa len na Borisa Kollára. Ten sa dnes postavil pred kamery a neprišiel s ničím. Nepožaduje personálne zmeny, ale prišiel so záchranným plánom. Stanovil si päť podmienok, v ktorých stojí, že chcú ľuďom rozdať peniaze, inak odchádza z vlády on. Zvyšok koalície žiada už týždeň rekonštrukciu vlády a Sme rodina príde so sociálnym balíčkom, inak odchádza. Čo tým Boris Kollár chce dosiahnuť? Jednoznačne hrá o voliča sociálnej demokracie, v prípade, že padne vláda. Nechce však nahnevať ľudí nejakými požiadavkami, chce im len pomôcť. Teda aspoň to takto prezentuje. Opäť sa ukázal ako drahá nevesta, ktorá však podrží basu, ak dostane čo chce, a ak to nevyjde, aspoň odštartuje dobrú volebnú kampaň.

Isté však je, že takto to ďalej nemôže ísť. Problém je Igor Matovič. Dokázal totiž to, že ho nenávidí aj jeho volič. To nedokázal ani Róbert Fico. Pohneval si vedcov, koaličných partnerov, nahneval iné krajiny a poštval proti sebe svojou komunikáciou aj polovicu vlastných voličov. Svoj odchod ale neplánuje. Čo teda ďalej? Asi sú skutočne jediným riešením len predčasné voľby, alebo menšinová vláda.

Mohlo by to byť inak. Za Igora Matoviča je zodpovedný každý člen Oľano, každý člen vlády, každý poslanec sa mohol premiérovi postaviť, no skoro nikto z nich to neurobil. Ak sa teda dočkáme teda v blízkej budúcnosti vlády Pellegriniho s Ficom, tak môžeme poďakovať Jánovi Budajovi, či Jurajovi Smatanovi za tento návrat. Prečo práve im? Pretože možno práve od takýchto ľudí by sme očakávali určitú sebareflexiu.

Za rozpad vlády nebude môcť znova Richard Sulík, nebude za neho môcť ani Veronika Remišová. Plnú zodpovednosť bude za to niesť jedine Igor Matovič a jeho strana plná beznázorových prikyvovačov, ktorým ide len o ich poslanecké platy. Sypať popol na hlavu si za to budú môcť aj jeho voliči, ktorí vedeli, čo je zač: tento (ne)obyčajný človek.

Teraz najčítanejšie