Denník N

Zbabelci!

Koaličná kríza končí. Za ľudí spolu s SaS stiahli chvosty a koalícia bude pokračovať bez väčších zmien.

Hovorilo sa o zásadnej rekonštrukcii vlády, na stole bola výmena premiéra. Dnes je už všetkému koniec. Za ľudí spolu s SaS  sa uspokojili s odvolaním ministra zdravotníctva. Ešte aj tento krok mal jednu podmienku, odstúpenie Jany Cigánikovej z postu predsedníčky zdravotníckeho výboru. Konfliktný a nepoučiteľný Igor Matovič ostáva.

Ako je možné, že sa požiadavky zmiernili a odchod premiéra už nie je na stole? To vedia asi len členovia koaličnej rady. Predčasné voľby nechcel očividne nikto. Dá sa to pochopiť. Po rokoch tu máme vládu, ktorá rozviazala ruky polícii, dejú sa aj významné reformy, oproti predošlým vládam je to veľký posun vpred. Môže to však po tomto volebnom období rýchlo skončiť, keďže v opozícii výrazne rastie klon Smeru. Dôvod je jednoduchý. Igor Matovič, ktorého nenávidí už väčšina obyvateľstva Slovenska.

Bola tu šanca na zmenu. Veronika Remišová sa spolu s Richardom Sulíkom mohli postaviť premiérovi a žiadať jeho odchod. Neurobili to. Majú na to svoje dôvody. Dajú sa aj pochopiť. Predčasné voľby by lepšie nedopadli a menšinová vláda Oľana so Sme rodina by tiež nebola výhra. Prišli však o akýkoľvek rešpekt, po ktorom len narastie premiérovi sebavedomie. Víťaz je Matovič. Za ľudí si s SaS možno týmto krokom práve podpísali rozsudok smrti.

Vyjednávajúcu pozíciu by nikto ani jednému predsedovi z dvoch koaličných strán nezávidel. Ani jedna možnosť, ktorá sa črtala nebola výhrou. Rozhodli sa. Dobre, alebo zle, to môžete posúdiť sami. Remišová so Sulíkom, ale dokázali, že pozerajú len na koniec volebného obdobia. Po ňom zrejme skončia v zabudnutí spolu s ich stranami.

Autor tejto vláde napriek všetkému stále drží palce v tejto neľahkej situácii. Rád by veril aj tomu, že sa Igor Matovič zmení. Nechce ani návrat Smeru, ani príchod jeho klonov. Chce len slušnú vládu, ktorej hlavný predstaviteľ nezahanbí seba a svoju krajinu pri každej príležitosti.

Update:
Po premiérovej tlačovke je jasné, že sa nezmení vôbec nič, akurát je prehra dvoch koaličných strán podčiarknutá.

Teraz najčítanejšie