Denník N

Víkendová úvaha – Oplatí sa investovať do nehnuteľností v tomto roku ?

#unikdoslobody Roman Zavodsky

Investície do nehnuteľností bola v roku 2020 veľmi obľúbená, investovali aj ľudia, ktorí mali nejaký len malý kapitál a zvyšok financovali hypotékou. Záujem o nehnuteľnosti bol obrovský aj napriek Covidu – lacné peniaze a neistota hnali ceny nahor.

Ako investovať do nehnuteľností v roku 2021?

Jednou vetou ? Bol by som hlavne viac obozretný a vyberavý

Viac mojich víkendových úvah nasleduje:

  • Investície do nehnuteľností bola v roku 2020 veľmi obľúbená, investovali aj ľudia, ktorí mali nejaký len malý kapitál a zvyšok financovali hypotékou. Záujem o nehnuteľnosti bol obrovský aj napriek Covidu – lacné peniaze a neistota hnali ceny nahor.

 

  • Kým v roku 2019 rástli nehnuteľnosti prakticky všade, v roku 2020 už rast niekde spomaľoval vplyvom Covid krízy. Napriek tomu sa ale jednalo o úspešný rok – kríza postihla prakticky len investorov, ktorí ťažili z krátkodobého a rekreačného prenájmu typu Airbnb. Investície do nehnuteľnosti s cieľom dlhodobého prenájmu sa stále vyplatila. Dlhodobý nájom samozrejme ponúkli ale aj majitelia Airbnb bytov, preto predovšetkým vo veľkých, univerzitných a turistických mestách začalo nájomné vplyvom veľkej ponuky pomaly klesať a tento trend môžeme očakávať aj v roku 2021.

 

  • Podľa mojich kontaktov v oblasti realít, čo sa tým živia dlhé roky sú ceny nehnuteľností vo veľkých mestách nadhodnotené zhruba o 15 až 20%. Je teda hlavne otázkou, či sa to negatívne prejaví v roku 2021 a ceny nehnuteľností začnú stagnovať, alebo dokonca padať.

 

  • Komerčné nehnuteľnosti sú neisté Rok 2020 ukázal mnohým firmám, že investície do kancelárií a komerčných priestorov mnohokrát nemusí byť nutnosťou. Mnoho zamestnancov vykonáva prácu z domova, a firmy začali veľmi slušne predávať cez e-commerce. Vnímam to ako oblasť, kde budú chcieť firmy šetriť a môžeme očakávať ešte väčšie škrtania výdavkov a pravdepodobne aj väčšiemu prepúšťaniu. Komerčné nehnuteľnosti tak nebudú podľa mňa pre rok 2021 ťahúňom.

 

  • Aký je celkový výhľad investícií do nehnuteľností pre rok 2021? Podľa mňa, pretože sú aktuálne úrokové sadzby rekordne nízko pod úrovňou 1%, môžeme pre rok 2021 očakávať ich rast – ako predpovedali niektoré banky už koncom roka 2020. Zdraženie hypoték bude znamenať, ale určite ochladenie trhu nehnuteľností. Dá sa stále očakávať rast cien nehnuteľností zhruba v dobrých lokalitách o 3 až 5%, avšak zároveň tlak na ďalší pokles nájmov a teda výnosov z prenájmu vzhľadom na pretlak voľných bytov.

Toľko mojich „5 centov“ k tejto téme a ako to vidíte Vy osobne ?

#unikdoslobody

„Chcem ti pomôcť odísť zo systému, ktorý tu fungoval mnoho rokov. Ideš do práce, zarobíš, minieš, užiješ. Doži sa dôchodku a všetko bude ako tak OK. Toto je už prežité. Ja ti ponúkam únik, aký som absolvoval ja sám. Únik do slobody.“

Teraz najčítanejšie

Roman Závodský

Chcem ti pomôcť odísť zo systému, ktorý tu fungoval mnoho rokov. Ideš do práce, zarobíš, minieš, užiješ. Doži sa dôchodku a všetko bude ako tak OK. Toto je už prežité. Ja ti ponúkam únik, aký som absolvoval ja sám. Únik do slobody.