Denník N

Chronicky chorí ľudia majú prosiť o zaočkovanie

Týždenné zhrnutie vývoja očkovania na Slovensku. Zlyhávanie pri manažovaní očkovania pokračuje.

K 13.3.* máme zaočkovaných 401 575 (Pfizer: 276 017, Moderna: 23 142, Astra Zeneca: 102 416)
K 6.3. sme mali zaočkovaných 341 498 ľudí (Pfizer: 253 886, Moderna: 22 633, Astra Zeneca: 64 979)
K 26.2. sme mali zaočkovaných 302 967 ľudí

2. dávkou máme zaočkovaných 214 389 (Pfizer: 210 389, Moderna: 3 909, Astra Zeneca: 151)
K 7.3. to bolo 179 309

Za posledný týždeň za jeden deň pribudlo v priemere 8582 ľudí.
Za predchádzajúci týždeň za jeden deň pribudlo v priemere 5504 ľudí.
Medzitýždenne sme výrazne zvýšili tempo asi o 56 % (výborná správa)

K pôvodne deklarovanému cieľu 3 300 000 zaočkovaných ľudí (prvou dávkou) pri 60 % zaočkovanosti by to tempom podľa minulého týždňa trvalo ďalších 338 dní. K adaptovanému cieľu zaočkovaných 4 400 000 pri 80 %** zaočkovanosti by to tempom podľa minulého týždňa trvalo ďalších 466 dní.


Chronicky chorí ľudia majú prosiť o zaočkovanie

Uplynulý týždeň nám priniesol ďalšiu, už piatu zmenu, poradia v očkovaní. Tentokrát ministerstvo zdravotníctva hodilo cez palubu ľudí so zdravotnými indikáciami. Týždne sme tu viedli debatu o tom, že namiesto očkovania mladých ľudí rôznych profesií, je potrebné postupovať prísne podľa rizikovosti dôsledkov COVID-19, a tá je daná vekom a zdravotnými indikáciami. Ministerstvo zdravotníctva to však zase vidí inak. Zvolili stratégiu čisto podľa veku. Skutočne neviem na akom základe sa takto rozhodli, ani to bližšie neodôvodnili.

A čo mi príde najcynickejšie a najsmutnejšie, (už bývalý) minister zdravotníctva ľuďom so zdravotnými indikáciami odkázal, že majú zavolať do očkovacieho centra a poprosiť ich o zaočkovanie ako náhradníci. Neviem si predstaviť lepší dôkaz odtrhnutia od reality. Náhradnícke zoznamy sú preplnené a volajú z nich pár ľudí denne. Nevieme pritom ani na základe akého kľúča tak robia, keďže každé očkovacie centrum si to spravuje samé. Pritom vieme, že rizikovosť niektorých diagnóz je niekoľkonásobná (napr. pri Downovom syndróme je riziko úmrtia 10-násobne vyššie – zdroj)

Registračný systém sa nám rozpadal pred očami

Katastrofálny registračný systém pokračoval v trápení všetkých, ktorí sa snažili seba alebo svojich blízkych zaregistrovať na očkovanie. Striehnutie na voľné termíny, nespočetné opakované pokusy o registráciu, sklamania z neúspechu, nemožnosť dovolať sa na korona linku, zmeny termínov už zaregistrovaných, aj tých, čo si mysleli, že ani nie sú zaregistrovaní. Jednoducho chaos, frustrácia, hnev a obavy o svojich blízkych. Pevne verím, že toto skončí už zajtra tak, ako sľúbilo ministerstvo zdravotníctva. A že nám zajtra predstavia novú registráciu, ktorá bude umožňovať sa pohodlne zaregistrovať kedykoľvek a čakať na pridelenie termínu podľa dostupnosti vakcín.

Odporúčania pre nového ministra

Pred novým ministrom stoja veľké výzvy a mnohé z nich sa spájajú práve s množstvom chýb, ktoré sprevádzajú proces očkovania na Slovensku. Čo je teraz podľa mňa zmeniť v prístupe k očkovaniu?

  • spojazdniť funkčný systém predregistrácie (virtuálna čakáreň)
  • sprístupniť očkovanie pre ľudí s najrizikovejšími zdravotnými indikáciami, pri ktorých je znásobené riziko úmrtia
  • zabezpečiť dostupnosť registrácie očkovania pre všetkých, nielen pre tých, ktorí majú možnosť sa zaregistrovať online (zapojiť lekárov, zdravotné poisťovne, inštitúcie a organizácie, ktoré sa venujú seniorom atď)
  • zlepšiť informovanosť tých skupín obyvateľstvo, ktoré je aktuálne potrebné prioritne zaočkovať (t.j. cielená kampaň na seniorov a seniorky a ich blízkych)
  • zabezpečiť transparentnosť informácií o zaočkovaných – zverejňovať minimálne kľúčovú vekovú štruktúru zaočkovaných (príklad Rakúska)
  • zabezpečiť transparentnosť informácií o dodávkach vakcín, vrátane zverejnenia zmluvy na dodávku vakcín Sputnik
  • sprístupniť informácie o subjektoch a funkciách, ktoré patria medzi kritickú infraštruktúru, vrátane počtu ľudí, ktorí boli doposiaľ ako kritická infraštruktúra zaočkovaní
  • zlepšiť organizáciu samotného očkovania napríklad zapojením eventových agentúr (dobrú prax ukazujú samosprávy vo svojich očkovacích centrách), pričom pomôže aj taká drobnosť ako zaslanie tlačív na vyplnenie mailom dopredu
  • spracovať regionálnu analýzu záujmu o očkovanie a výsledkom prispôsobiť komunikačnú kampaň v jednotlivých regiónoch ako aj distribúciu vakcín podľa dopytu a počtu obyvateľov v konkrétnych lokalitách (minimalizovať tak očkovaciu turistiku, ku ktoré sú ľudia nútení)
  • stanoviť ciele (% zaočkovanosti určitej skupiny obyvateľstva), ktoré chceme dosiahnuť pred otváraním ďalšej skupiny obyvateľstva
  • urýchlene sprocesovať mobilné očkovacie tímy, na ktoré čaká množstvo ľudí, ktorí nemajú možnosť sa dostať do očkovacieho centra
  • aktualizovať očkovaciu stratégiu – pôvodná, ktorú schválili v decembri stále visí na korona.gov, pričom vôbec neodráža realitu, keďže jednak ešte nepočítala s britským variantom, ani v nej vôbec nesedí prioritizácia skupín obyvateľstva a isto množstvo ďalších vecí

Sledovať ma môžete na Facebooku alebo Instagrame.

Teraz najčítanejšie

Lucia Plaváková

Som advokátka, ľudskoprávna aktivistka a matka. Som členkou predsedníctva Progresívneho Slovenska. V Progresívnom Slovensku som našla ľudí, s ktorými zdieľam víziu Slovenska, ktoré je modernou krajinou férovou ku všetkým a v ktorej má každý šancu na dôstojný život. Som zakladajúcou členkou OZ Dúhové rodiny. Pre LGBTI ľudí poskytujem bezplatné právne poradenstvo v inPoradni. V parlamentných voľbách 2020 som kandidovala pod č. 28 na kandidátke PS/Spolu.