Denník N

Kap. 12 – Skoro jar

Už, aby sa oteplilo, myslí si Frederik, keď sa z okna díva na stromy vo vetre. Minulý týždeň to už vyzeralo na oteplenie, ale potom prišla studená vlna a klíčiaci jarný optimizmus zamrzol. Pol roka je odporná zima a druhú polovicu roka neznesiteľné teplo. Veľká vďaka za také mierne pásmo.
Frederik sa díva na susedu, ktorá sa prechádza po dvore a díva sa na suseda, ktorý čosi majstruje pri plote ďalšieho suseda. Vietor trasie kríkmi a sýkorky v búdke točia tučnými hlavami. Aj v semienkach pre vtáky sú asi steroidy. Po ceste sa motajú nezamestnaní na aktivačných prácach, Rúška pod bradou, lopaty a metly ako zbytočné rekvizity. Každú chvíľu sa zhrčia do kopy, rozprávajú sa, potajme a nie veľmi nenápadne cucajú čučo. Pandémia-nepandémia, všetko je, ako bývalo. Starosta sa hrá candy crush a čaká na dôchodok. Panuje tu s vynechaním jedného volebného obdobia už od revolúcie. Stihol predať všetko možné aj nemožné, zabetónovať vo všetkých možných i nemožných funkciách všetkých kamarátov a známych, rozfrcnúť obecné financie a nanominovať sa do všetkých možných, aj nemožných funkcií vo všetkých možných i nemožných komisiách v rámci okresu, kraja. Začínal ako nominant SDĽ, potom bol v HZDS, potom prešiel k Smeru, zo Smeru sa stal nezávislým s podporou všetkých a teraz je už len nezávislý s podporou každého, komu sa nechce premýšľať nad tým, čo by sa dalo s dedinou spraviť. A dedina vyzerá, až na opravenú fasádu ZŠ, na niekoľko častí vymeneného chodníka, revitalizované, teda zámkovou dlažbou vyasfaltované centrum, kde spílili smrek, čo dlho slúžil, ako živý vianočný stromček a nový zberný dvor postavený v rekreačnej oblasti, presne tak, ako vyzerala pred tridsiatimi rokmi. Nič tu nefunguje, každý má všetko v riti a každý na všetko verejné série. Všade odpadky, rozbité koše, protograffiti s príšernými gramatickými chybami… Každý rok je futbalový turnaj, každý rok je predstavenie končiacich žiakov ZŠ, každý rok všetci nadávajú na nepokosenú trávu na cintoríne, deravé cesty a rozbité autobusové zastávky.
Frederik sleduje, ako po chodníku ide manželka jedného z miestnych podnikateľov s metrovou dogou. Doga sa šťavnato vyserie na chodník a žena podnikateľa kráča ďalej ani nosom nemrkne. Frederik otvára okno a kričí za ňou či si to odprace. Svorne s dogou ho ignoruje. Ešte mu vietor neutrel ústa od jednej nadávky, už sa mu tisne do úst ďalšia, keď zbadá ako suseda, dôchodkyňa po operácii kĺbov lezie na stenu jeho domu, aby mu z nej otrhala brečtan. Kričí na ňu či je to jej stena. Chvíľu sa tvári, že ho nepočuje. Keď zakričí hlasnejšie a pridá aj basy, suseda sa odtrhne od steny a s hlavou otočenou od neho mizne kdesi za rohom, kde asi nadáva a preklína ho. Niet nad dobré susedské vzťahy.
Rozhlas začína hrať prešovské reggae. Aha, ešte toto sa za tridsať rokov postkomančizmu zmenilo. Pesničky v rozhlase. Aj rozhlas už nie je miestny, ale obecný. Potom jediná úradníčka, ktorá robí všetko, hoci má ďalších 5 kolegýň, zahlási, že do obce prišiel súkromný podnikateľ. Poliak zase díluje grule. Covid-necovid. Nariadenia, zákazy a príkazy tu neplatia. Jediné, čo rozhoduje sú peniaze, vyhrážky päsťami a nakoniec päste. Obyvateľstvo osprostené alkoholom, telinkou a robotou je v permanentnom duševnom nešťastí šťastné, že to nie je ešte horšie. Nič sa nedá, a ak sa aj dá, tak to nakoniec dopadne zle. Všetko rozumnejšie utieklo. Ostali sme tu len mi, povie si Frederik nahlas a zasmeje sa. Ešte šťastie, že som tu len na čas. Inak by som sa tu upil alebo niekoho ubil jeho psom.
Slnko sa presúva k západu a začína sa ochladzovať. Vietor driape konáre a dvíha k bledomodrej oblohe plastové sáčky a obaly od keksov. Po ceste sa s klopkaním prevracia kolesami áut vylisovaná plastová fľaša a kelímok od jogurtu. Akosi sa niekde dali dokopy a vietor ich teraz vlečie Svetom. Suseda vystrčí hlavu spoza rohu a díva sa mu do okien. Po chvíli sa kolísavo vydá k stene a natiahne sa za úponkom brečtanu. Frederik pokrúti hlavou a ide sa obúvať. Vyzerá to na plnohodnotnú susedskú hádku. Sliny mu už na jazyk nesú zvučnú, nepoetickú a ostrú argotovú muníciu.

Teraz najčítanejšie